“A minél hitelesebb előadásmód megvalósítására törekszünk” – bemutatkozik a Tillemann tribute zenekar

Október elején érkezett a hír, hogy megalakult Magyarország első Lindemann tribute zenekara, a Tillemann, amelynek néhány tagját a Viharsarki Kanapé blog olvasói ismerhetik, hiszen a Feuer Frei zenekar oszlopos tagjai is egyben. Erdős Viktor énekest és Jeney Kristóf gitárost többek között arról kérdeztem, hogy miként jött az újabb tribute band megalakításának az ötlete, hogy sikerült az első koncertjük, illetve arról is beszélgettünk, hogy készülnek a fővárosi debütálásra.

Viharsarki Kanapé: Kiben merült fel először az ötlet, hogy egy Lindemann tribute-öt is létrehozzatok? A rajongók jelezték, hogy lenne erre igény?
Jeney Kristóf (gitár): Tisztán emlékszem, hogy épp Ógyallára, Szlovákiába tartottunk koncertre, amikor a buszban feldobtam az ötletet: miért nem csinálunk egy Lindmann tribute-ot? Viktor és Gábor (Talabér Gábor, dobos) egyből lelkesen rábólintottak, így a hátralévő út során lényegében már a terveket szőttük. A koncertet követően nem sokkal el is kezdtünk próbálni.
Kifejezett rajongói igény nem mutatkozott, azonban arra gondoltunk, hogy aki a Rammsteint szereti, attól jól eséllyel Lindemann szólóprojektje sem áll távol. Ezt az elképzelésünket már korábban megerősítette az a tény, hogy több Feuer Frei-bulin is a közönség soraiból történő bekiabálással kérték a Praise Abort című Lindemann nótát, amit akkor még – Rammstein tribute lévén – csak a beállás során játszogattunk.
Erdős Viktor (ének): Én egyébként kaptam olyan rajongói megkereséseket, hogy ezt, vagy azt a Lindemann nótát szívesen meghallgatnák a mi előadásunkban. Nekik reméljük okoztunk egy jó napot, amikor bejelentettük a Tillemann zenekar megalakulását.

VK: Miben tér el a Lindemann formáció a Rammsteintól? 
EV: Magát a Lindemann zenekart Till, a Rammstein énekese és Peter Tägtgren (Pain, Hypocrisy) multihangszeres alkotják, élőben a Pain kísérőzenészeivel lépnek fel. Stílusát tekintve pedig gyakorlatilag olyan, mintha a Pain ipari metalját Till énekelné, szóval egyikük sem lépett ki túlságosan a komfortzónájából, de ez nem is baj, hiszen így született eddig két nagyszerű album, az első angol, a második német nyelven.
A Rammstein egy nagyszabású gépezet, ahol hat embernek kell megtalálnia a közös nevezőt, biztos, hogy Tillnek rengeteg ideje és olyan ötlete van, amit ott nem tud, vagy akar felhasználni. A Lindemannban viszont ki tudja élni azt a fajta exhibicionizmusát, ami itt-ott talán még a Rammsteinnak is sok lenne!
JK: Az élő formáció tekintetében a fő különbség a billentyűs hiánya. Ahogy a Lindemann koncerteken, úgy az elektronika nálunk is központi egységről szólal meg. Talán még a különbségek közé sorolható, hogy a gitáros posztokon belül nem különül el egymástól a ritmusgitáros-szólógitáros pozíció. A zenekar így koncerten öt tagból áll: két gitárosból, basszusgitárosból, dobosból és az énekesből.

 VK: Mit ad ez az új formáció Nektek? Mit vártok tőle?  
JK: Még több kihívást és még több élményt, a próbateremben és a színpadon egyaránt. Konkrét elvárásaink nincsenek, legfeljebb magunkkal szemben: akárcsak a Feuer Frei-nál, úgy a Tillemannal is törekszünk a minél hitelesebb előadásmód megvalósítására, mind zeneiség, mind a színpadkép tekintetében.

VK: Páran a Feuer Frei – Rammstein tribute-ben is zenéltek. Viszont a Tillemannban új arcok is feltűntek. Mit érdemes róluk tudni?
EV: Egy jó tribute zenekar célja, hogy a lehető legjobban hasonlítson az eredetihez, maximálisan erre törekszünk természetesen mi is. Ugyanakkor fontosnak tartom megemlíteni, hogy míg a Lindemannt ugyebár két ember alkotja, addig a Tillemann egy teljes zenekar, ahol minden tag ugyannyira fontos!
A dobokon a Feuer Frei-béli társunk, a már említett Talabér Gábor játszik, ő felel egyébként az elektronikáért is. Az új arcok egyike pedig basszusgitárosunk, Tóth Gyula István, akit hirdetés útján találtuk, de hatalmas mázlink volt vele, mert ő akkor még nem is tudta pontosan, mire jelentkezik, ám szerencsére imádja a Lindemannt, így hamar felvette a fonalat, ráadásul lelkesedés és elkötelezettség terén verhetetlen!
A másik gitáron pedig Kristóf régi barátja és egyben egykori tanára, Horváth Imre játszik, aki a Pennhurstből, illetve a korábbi Rubicon zenekarokból sokaknak már ismerős lehet, nekik pedig nem kell bemutatni Imi profizmusát és hozzáállását, hiszen ahogy említettem, gitártanárként is tevékenykedik.

VK: Október 17-én Dunaújvárosban, a Kaptár Klubban debütáltatok. Hogy sikerült? Milyen volt a fogadtatás?
JK: Meglepően jó fogadatásban részesültünk, még ha a közönség létszáma a Feuer Frei koncertre lett csak teljes. A fellépés után csupa pozitív visszajelzést kaptunk, melyek megerősítettek minket abban, hogy a Rammstein tribute-on felül van létjogosultsága és értelme egy Lindemannak is.

VK: Ha netán a jövőben a Feuer Freit és a Tillemant is elhívják fellépni, miként tudtok majd színpadra állni?
EV: Ahogy ezt megoldottuk a Kaptárban is: Tillemann után irány a backstage, villámgyorsan levakarjuk magunkról az egyik makeupot, meg a fellépőruhát és mehet fel a másik. Technikai szempontból viszont szerencsés, hogy a két zenekar hangzása és felállása nagyon hasonló, tehát nincs feltétlenül szükség két külön hangbeállásra.
JK: Igen, az egyik kihívást a két fellépés közötti „teljes átalakulás” jelenti, hiszen a két formáció színpadképe teljesen eltér egymástól. A másik, és talán legnagyobb kihívás az egymást követő koncertek „túlélése”, hiszen a két formáció összesített számlistája megközelíti a harminc dalt. Kezdetben aggódtunk amiatt, hogy bírni fogunk-e egymás után két koncertet, de a Kaptár Klubban lezajlott, Feuer Frei-jal közös fellépésünk során megbizonyosodtunk róla, hogy fáradtságnak a színpadon nincs helye. Természetesen a koncertek után az összeesés határára sodródtunk, de maradéktalanul megérte!

VK: Budapesten hol és mikor álltok majd a közönség elé?
EV: Ha a Covid is úgy akarja, mielőtt a fővárosban is bemutatkozunk, lesz még egy közös Rammstein-Lindemann tribute estünk november 7-én a győri Dongóban. A Feuer Frei pedig november 14-én tartja őszi budapesti nagykoncertjét a belvárosban található Metro Clubban, az est egyik különlegessége, hogy az elhangzó Rammstein dalokról ezúttal a közönség szavazata fog dönteni!
A másik pedig természetesen a Tillemann fővárosi debütálása lesz, melyre egy kibővített setlisttel készülünk, aki tehát szereti akár a Rammstein, akár a Lindemann munkásságát, érdemes lesz ellátogatni a bulira!

Fotók: Tillemann Lindemann Tribute Facebook-oldala

Mia