“A magyar népmesekincs az egyik legcsodálatosabb és leggazdagabb a világon”

Február 25-én, kedden nyílt meg Lengyelné Zalai Erika játékkészítő, művelődésszervező Magyar Mesehősök címet viselő kiállítása a Csabagyöngye Kulturális Központban.  Olyan figurákat álmodott meg természetes anyagokból, amelyeket a magyar népmesékből ismerhetnek a gyerekek: a Csillagszemű juhász, Fehérlófia, Tündér Ilona és Árgyélus királyfi is ki került a kezei közül.  Az alkotó beavatott a kiállítás kulisszatitkaiba.

erikajatek

Viharsarki Kanapé: Mi motivált arra, hogy játékokat készíts?
Lengyelné Zalai Erika:
Gyermekkoromban Édesapámmal gyakran készítettünk textilből játékokat, már maga a játék elkészítése is öröm volt számomra. Felnőttként kézművesként előbb a gyöngy “kerített hatalmába”, később a textillel is elkezdtem foglalkozni, játékfigurákat készíteni. Szomorúan tapasztaltam, ho gy nagyon kevés magyar készítésű játék van forgalomban és ezek közül egy sem kapcsolódik a magyar mese és mondavilághoz.

VK: Mely mesehősöket láthatják majd az érdeklődők a kiállításodon? Miért őket alkottad meg?
LZE:
Próbáltam a két talán legismertebb mesegyűjtemény Illyés Gyula – Hetvenhét magyar népmese és Benedek Elek – A vitéz szabólegény meséinek szereplőit megjeleníteni. Az érdeklődők találkozhatnak A csillagszemű juhásszal,Fehérlófiával, Kapanyányimonyókkal, Tündér Ilonával, Árgyélus királyfival és még sorolhatnám.
VK: Hogy “született” meg egy-egy figura? Milyen anyagokat, hozzávalókat és eszközöket használtál?
LZE:
Ezek a játékok egyéni szabásmintával készülnek, általában maradék számomra különlegesnek számító anyagokból készítem őket, előbb az alapfigura készül el – utána kapnak arcot és jelmezt a játékok, a mesebeli szerepükhöz igazodva.
VK: Az elkészült alkotásaidból február 25-én, kedden nyílt kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központban. Mivel tettétek még különlegesebbé ezt az alkalmat?
LZE:
A kiállítást Mészáros Zsuzsanna múzeumpedagógus egykori főnököm nyitotta meg, a megnyitón a gyerekeknek Kerepeczki Nóra előadóművész mesélt, és Ujja Anna énekművész énekelt. A meghívott iskolás csoport számára külön meglepetéssel, apró marcipán bárányokkal készültünk.
argyelus
VK: Mik a további terveid? Bővíted-e majd a repertoárt?
LZE:
Ha időm engedi jövőre  magyar mondák hőseit szeretném elkészíteni.
VK: Zárásként: mit gondolsz, hogyan lehetne a mai gyerekekhez még közelebb hozni a magyar népmesék hőseit?
LZE: A magyar népmesekincs az egyik legcsodálatosabb és leggazdagabb a világon, én arra biztatom a szülőket, hogy olvassanak minél több mesét a gyerekeknek, és merjenek közösen alkotni,  egy – egy magyar mesehőst együtt elkészíteni.
matyas

A kiállítás március 25-ig látható a Csabagyöngye Kulturális Központ földszintjén. A tervek szerint Békéscsabán kívül is megtekinthetik majd az érdeklődők. Az ezzel kapcsolatos részletekkel hamarosan jelentkezem.

Fotó: beol.hu/Tóth Nikolett