Kolbászkirálynőt ünnepelhet idén a fesztivál

A békéscsabai Juhászné Varga Borbála győzött a Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbász versenyén.

A második a mezőberényi Kovács Árpád, harmadik a szintén mezőberényi Balázs Tamás lett. A nemzetközi versenyt Jaroslav Zaborysky nyerte, megelőzve a szintén szlovákiai Jasna Opauskát és a gyergyószentmiklósi Benedek Róbertet. A díjakat és a különdíjakat a Csabai Kolbászfesztivál megnyitójakor, október 24-én adják át.

Több mint száz kolbászt bírált a zsűri – hangsúlyozta Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke, aki a zsűri elnöki tisztét is ellátta. A bírálók a külső megjelenésre (szín, forma), a metszéslapra, a termék állományára 10-10, az ízre 20 pontot adhattak.

A zsűri tagjai először egészben nézték meg a kolbászt, ahogy a boltokban, piacokon látják a vásárlók. A megvágása után nyílt meg a termék, látszott a hús és a szalonna aránya, a fűszerek összedolgozottsága. A kóstolásnál számított a termék karakteres íze, ugyanakkor a jó csabai kolbásznak ,,kerek” az ízvilága, tehát egyik fűszer sincs túlsúlyban.

Juhászné Varga Borbála elmondta, férjével közösen készítik a kolbászt, de azt a ,,sorozatot”, amiből már csak a versenydarab maradt meg, ő fűszerezte, egy kicsit csípősebbre a szokásosnál. A nyertes szerint a kolbászkészítéskor az a legfontosabb, hogy a nagysúlyú sertés legnemesebb húsrészei is belekerüljenek a termékbe. A fűszerezésnél kulcsszerepe van a házi, őröl pirospaprikának. Ők olyan kamrában tartják a füstről lejött kolbászokat, amelynek megfelelő a páratartalma, a szellőzése. A “kolbászkirálynő” hozzátette, a kolbászokat nem szabad magukra hagyni, törődni kell velük mindennap.

Hégely Sándor fesztiváligazgató kiemelte, az eddigi kolbászkirályok és helyezettek közül többnek jelentősen megnőtt kistermelőként a forgalma. Az is figyelemre méltó, hogy az utódok továbbviszik apjuk örökét. Kovács Árpád és Balázs Tamás édesapja is győzött már a Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenyén, a tudást pedig átadták gyermekeiknek.