A kolbász jövőjét is megalapozza a fesztivál

A szárazkolbászversenyen Závogyán Magdolna és Mucsi Balázs is pontoz.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője is tagja lesz a zsűrinek a 23. Csabai Kolbászfesztivál bevezető eseményén, a nemzetközi szárazkolbászversenyen október 10-én a Rendezvénypajtában. Az ügyvezető családjával Kondoroson él, és minden évben vágnak disznót.

A férjem keresi meg a sertéstartókat, és helyi gazdától vásárolja meg a legjobbnak ítélt, 200 kiló feletti jószágot. Ennek az érett húsa a legalkalmasabb a kolbászkészítésre – mondta el Závogyán Magdolna. Hozzátette, Marci fia is otthonosan mozog már 19 évesen a kolbászelőállításban, gyúrja, fűszerezi, tölti a húst. A jelenleg 21 éves Sára lánya már 15 éves kora óta főzi a töltött káposztát. Természetesen a saját főzésű pálinka sem hiányozhat a háromnapos disznótorból, melynek része a családi, baráti vacsora. A disznóvágás előtti napon főként az előkészületek zajlanak, a végén pedig az elpakolás, a kóstolók elkészítése, majd a kolbászok, szalonnák, a sonka füstölése. Mindent úgy csinálnak, ahogy a szüleiktől, nagyszüleiktől tanulták. A Csabai Kolbászfesztivál egyik küldetése, hogy a hagyományőrzést, a kolbászkészítés tudományának továbbadását szolgálja, például az ifjúsági versenyekkel óvodásoktól az egyetemistákig. A rendezvény ezzel a kolbászjövőt is megalapozza.

Závogyán Magdolna hangsúlyozta, elsősorban a férfiak ,,sportágának” tartják a kolbászkészítést, -zsűrizést, de úgy érzi, eddig sem vallott szégyent a pontozásnál, az általa is a legjobbnak tartott versenyművek értek el jó helyezéseket. Miként egész családja, ő is a csípős vastagkolbászt kedveli leginkább, tehát a pontozásnál, az íznél nála ez is fontos szempont lesz.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója Tótkomlóson él, és ahogy fogalmazott a kolbász múltjával kapcsolatban: komlósi jellegű terméket készítenek Csabán. Ezzel arra utalt, hogy náluk is a szlovák hagyományokra épülő finomságot állítják elő a házaknál napjainkban is. A főigazgató éves programjából sem hiányozhat a disznóvágás. A kolbászt családi recept szerint készíti, és gasztronómiai versenyek zsűritagjaként sokszor különböző ételekben felhasználva is találkozik a termékkel.

Az utánpótlás megteremtése nagyon fontos a kolbászkészítésnél – mondta el a főigazgató Éppen ezért támogatják diákjaik részvételét a középiskolások október 25-ei gyúrásán. Jelen állás szerint az eddigi nevezések alapján a Békéscsabai Szakképzési Centrum indítja a legtöbb csapatot.

Mucsi Balázs kitért arra, a szárazkolbászok zsűrizésénél idén sem lesz könnyű dolguk. Biztos abban, hogy ismét kiváló felhozatallal találkoznak. Hozzátette, mivel negyven pontozó többfordulós bírálatán ,,esnek át” a versenymunkák, közös döntéssel a jók között is megtalálják a legjobbakat.