Konferencia az aikido szellemiségének jegyében

A Nemzeti Aikido Szövetség – Magyarország, a Magyar Aikido Sportért Alapítvány és a Makó Budo Klub Aikido Szakosztálya immáron második alkalommal hívta szakmai fórumra az ország valamennyi pontjáról e harcművészeti ág űzőit, valamint a sport iránt érdeklődőket. De, hogy mi is az az aikido, miért jó és hogyan terjedt el Magyarországon? Többek között ezt is megtudhatja, ha tovább olvassa cikkünket!

dsc_0414

Kitekintő: Hazánkban az aikido-t mind a mai napig sokan a karate-val teszik egyenlővé. Habár sok ponton összefonódik a két ág, ez mégsem állja meg a helyét. Ha szó szerint szeretnénk értelmezni az aikido-t, akkor azt mondhatjuk, hogy az AI az egység, a harmónia, a szeretet, a KI az energia, a DO pedig az út, az életút. Más szóval folyamatos egysége a két nagy energiának, a negatívnak és a pozitívnak, melyeket a kínai szimbólum rendszer alapján akár hívhatunk Yin-nek és Yang-nak. Ha egyszerűbben szeretnénk megfogalmazni mi is az aikido, akkor azt mondhatnánk egy különleges harcművészeti módszer, amely a kardvívásból, lándzsavívásból, jujutsuból, aikijutsu-ból és más ősi, szűkebb körben terjesztett harcművészeti formákból átvett gyakorlati önvédelmi mozdulatok kombinációja. De mégsem csak önvédelem, ez egy életmód és önfejlesztés anélkül, hogy mindig támadással próbálnánk elérni a célkitűzéseinket. Önvédelem csak kivételes esetben, amikor közvetlenül veszélyeztetik az életünket, vagy mások életét. Mindebből láthatjuk, hogy rövid, pontos megfogalmazással nem tudunk élni, mivel az aikido – szemben a többi harcművészettel, küzdősporttal – különösen összetett. Szokásai, mozdulatai, technikái mögött hatalmas, folyamatosan (át)alakuló szellemi tér van, ahol előtérbe kerül az univerzummal való összhang megtalálása és megtartása. Ennek hallatán viszont ne gondoljuk azt, hogy ez egy szekta. Egyszerűen az aikido arra tanít, arra nevel, arra készít fel, hogy mint a világ egy apró részeként harmóniában éljünk önmagunkkal és a körülöttünk lévő dolgokkal.

Két évvel ezelőtt az Európai Aikido Szövetség (EAF) éves közgyűlésének keretében Hódmezővásárhely egy olyan nemzetközi találkozónak adott otthont, ahol az európai államok mellett még az aikido ősi hazájából, Japánból is érkeztek résztvevők.

aikido-hmvhely-04-05-090

Az ezúttal országos konferencia házigazdája a 26. Hagymafesztivál idején az egykori Csanád vármegye székhelye, Makó volt. A Hagymaház Pódium termében összegyűlt közel száz aikidokat Makó Város Önkormányzata nevében Czirbus Gábor alpolgármester köszöntötte, aki a küzdősportok iskolai testnevelésbe való beillesztéséről beszélt. “Bízom benne, hogy a mindennapos testnevelés lehetőséget fog adni arra a közeljövőben, hogy a küzdősportokat minél szélesebb körben meg tudjuk ismertetni diákjainkkal, gyermekeinkkel. Hogyha körbenézünk a világban, akkor láthatjuk, most igenis szükségünk lenne arra, hogy meg tudjuk védeni önmagunkat” – emelete ki a városvezető.

dsc_0409

A II. Aikido Konferencia résztvevői olyan témákban merülhettek el jobban, mint az aikido hazai megjelenése, szerepe a rendészeti kiképzésben, sportbalesetek, -sérülések az önvédelmi sportokban, vagy éppen a jog és az önvédelem kapcsolata.

A témákat olyan neves előadók reprezentálták, mint például Prof. Dr. Tiszlavicz László egyetemi tanár, Prof. Dr. Kalmár Sándor ny. egyetemi tanár, a közgazdaság-tudomány kandidátusa, vagy Dr. Horpácsi Ferenc rendőr ezredes.

Bodnár Gyula, a Nemzeti Aikido Szövetség – Magyarország elnöke az aikido hazai meghonosításáról beszélt az akkori jelenlévő szemével. Kérdésünkre elmondta, ahhoz, hogy mára a harcművészet magyar ága ilyen szinten meghatározóvá vált, nagy utat tettek meg. – “Ez évtizedeket felölelő munka eredménye lett. A mai fogalmaim szerint a kezdetekről csak úgy tudok nyilatkozni, hogy amikor rátaláltam erre a szakágra, stílusra – egy sportújságnak köszönhetően – onnan odáig is hosszú út vezetett, hogy végre Budapesten találtam egy klubot, ahol valamelyest távol-keleti gyökerekkel önvédelmi programot oktattak” – fejtette ki a 3. danos mester.

dsc_0410

“Magyarországon először 1986-ban tartottak dan – mester – vizsgát, melyen már a hazai aikidokak is eredményesen vették az akadályokat. Az első nemzetközi nyári edzőtábort Tatán szervezték meg, a végén egy japán mester vizsgáztatott. A kezdetekben hazánkban két fontos aikido bázis volt. Bodnár Gyula és Várszegi Rudolf Budapesten kezdték el a képzéseket, Horváth József pedig Szombathelyen igyekezett oktatni a harcművészetet” – emlékezett vissza Márton Imre, a Makó Budo Klub elnöke, a konferencia házigazdája.

dsc_0406

Pintérné Gazdag Anett 5. danos aikido mester, a Testnevelési Egyetem Küzdősport tanszékének PhD hallgatója az aikido és a versenyszerű harcművészetek személyiség fejlődésére tett hatásáról tartott előadást. – “Az aikido a szorongásszintet csökkenti, az önhatékonyságot, az önbizalmat pedig növeli, még úgy is, hogy nincsenek benne versenyek. Ez egy nagyon fontos eredmény, mert nyilván mindenki úgy kezdi a kutatásokat, hogy utánanéz milyen publikációk, szakirodalmak jelentek meg a témában, és erről nem igen találtam. Pontosan azért, mert ez a harcművészet nem versenysport” – részletezte kutatásainak következtetését blogunknak a Makóról elszármazott mester.

dsc_0460

Törő Zoltán testnevelő tanár Somogy megyéből érkezett, közel 14 éve űzi a japán harcművészetet. A 2. danos mester a kaposvári iskolákban zajló aikido oktatás sikerének titkát osztotta meg a hallgatósággal. – “Nem hasonlítható össze a normál tanítási órákkal, hiszen maga az aikido szellemisége végig ott van. Sokkal nagyobb a fegyelem, a gyerekek jól tűrik ezt a fegyelmet, jobban, mint mi felnőttek. A többi része pedig inkább az aikido rendszeréhez áll közelebb, nem pedig egy normál testnevelés órához, vagy tanórához. Talán ezért is szeretik jobban a gyerekek” – árulta el a kaposvári előadó.

dsc_0527

A konferenciát Gyebnár Ferenc, a magyar aikido és harcművészetek ikonja (7. dan judo, 5. dan ju-jitsu) is megtisztelte jelenlétével, akinek a szakág sokat köszönhet a küzdősportok hazai meghonosításáért.

Az előadásokat követően a gyakorlati oktatásra helyeződött a hangsúly. Az aikidokak Márton Imre és Molnár János 5. danos mesterek által vezetett edzéseken vehettek részt. A vendégek ezzel zárták a II. Aikido Konferencia programját.

20160910_170304

Képek forrása: Makó Budo Klub (www.makobudoklub.com)

Dani