“Nehéz megtalálni az arany középutat, de nem lehetetlen!” – bemutatkozik a Madzagos Sörmanufaktúra

Egyre többet hallani a kézműves sörökről, és egyre többen hódolnak ezeknek a kesernyés italoknak. Pár hónapja Békés városában is két lelkes fiatal lefektette a Madzagos Sörmanufaktúra alapjait, amelyet egyre többen ismernek meg. A kezdetekről, a nehézségekről és a jövőbeli tervekről kérdeztem az egyik ötletgazdát, Bagyinka Zoltánt.

sor1

Viharsarki Kanapé: Miben másabb a kézműves sör a hagyományos sörnél?
Bagyinka Zoltán: Nagyon sok mindenben! Kitérhetnék itt például a technológiára, az alapanyag használatra, az érlelési eljárásra és még nagyon sok mindenre.
Legfőképp minőségben, amiben nagyon érezhető a különbség, és persze ízvilágban.
A boltok polcain sorakozó nagy sörgyárak söreinek jó része az én véleményem szerint silány minőséget képvisel, nagyüzemben inkább  a mennyiség és nem a minőség a mérce… Sajnos…

VK: Mi az igazán jó sör titka szerintetek?
BZ: Egy jó recept, amit nagyon sok kísérletezés előz meg! Ezt tegyünk hozzá, azt hagyjuk el…  És persze a kitartás. De valljuk be így se mindenkinek fog ízleni. Szóval nehéz megtalálni az arany középutat, de nem lehetetlen!

VK: Hogy jött az ötlet, hogy belecsapjatok a kézműves sörkészítésbe?
BZ: Nekem nagyon régi álmom volt ez az egész, de sajnos pár éve még az életben lévő törvények majdnem hogy teljesen ellehetetlenítették, vagy épp nem is engedélyezték az “otthon főzést”,  illetve még nem ismertem a mostani társamat Palkó Gabit, aki hasonló fanatizmussal éli meg ezt a dolgot mint én. És amellett se mentünk el, hogy zajlik a nagy sörforradalom amiben szeretnénk részt venni mi is.

sor3

VK: Milyen technikai háttér szükséges ehhez? Ezt hogy biztosítottátok?
BZ: Egyelőre csak otthon főzünk, amihez főzőüst, egyéb erjesztő tartályok, szűrők és minden olyan eszköz kell mint egy normál főzdébe, csak kicsibe kell elképzelni. Hál ‘ istennek van egy webáruház ami ezzel foglalkozik, és onnan mindent be tudtunk szerezni.

VK: Jelenleg hol lehet találkozni a termékeitekkel?
BZ: Szigorúan csak otthon, a saját házam vendégei fogyaszthatják törvényesen a termékeinket. Ezt a szakaszt hívhatjuk nyugodtan a tesztelési fázisnak. Persze a barátaink nagy örömére… 😀

VK: Aki nem békési, annak érdemes elárulni miért is Madzagos a Madzagos. De mitől igazán helyi még a ti italotok?
BZ: Igen, a madzag… Békés egyik régi ragadványneve az hogy Madzagfalva. A sztorit nem mesélem el mert minden sörünk hátulján olvasható lesz majd, elöjáróban annyit, hogy mosolyogtató kis történet.
Lokálpatrióták vagyunk szeretjük a megyénket, ide akarunk értéket teremteni, ettől lesz igazán helyi szerintem a sörünk.

sor2

VK: Milyenek az eddigi visszajelzések?
BZ: Mint mondtam az elején nem lehet mindenkinek megfelelni , de ez a kényszer nincs is rajtunk szerencsére. Van akinek ízlik, van aki odáig van érte, és van aki az Arany Fácánra esküszik. Ez egy ilyen szakma, el kell fogadni és nem szabad ezen görcsölni.

VK: A jövőben hol és mikor fogtok szélesebb körben is bemutatkozni?
BZ: Most vagyunk tárgyalásban egy budapesti kisüzemi sörfőzdével, aki főzni fogja remélhetőleg a söreinket, és előreláthatólag október lesz az a hónap, amikor bemutatkozik kereskedelemben is a Madzagos.
Az hogy ez hol és mikor lesz maradjon meglepetés. ígérem Facebook oldalunkon mindent időbe közzéteszünk így senki nem fog lemaradni róla!

Fotók: Madzagos Sörmanufaktúra Facebook oldala

Mia

Advertisements