Euróvízió 2016 – szorítsunk Freddiért!

A második elődöntőt követően a zenei és tévés szakemberekből álló stáb összeállította sorsolással a 2016-os kontinentális megmérettetés végső listáját. A több mint félév százados múltra visszatekintő dalverseny idei befutójára hamarosan fény derül.

Eurovision 2016

A magyar versenyző, a győri Fehérváry  Gábor„Freddie” Alfréd ötödikként lép a stockholmi közönség elé fülbemászó dalával, a Pioneer-ral. Freddie még kedden biztosította döntős helyét az első elődöntőn, ahol egy sor pozitív visszajelzést kapott a közönség soraiból az énekes. Kihívói közzé a csütörtökön becsatlakozott többek között a litván, a szerb, a lengyel és a belga versenyző is.

A sorban immáron a 61. dalversenyen zeneileg ismét széles és színes paletta bontakozik ki a szombati döntőre. A populáris, már megszokott témájú dalok mellett igazán erősnek ígérkezik mondanivalóját tekintve az ukrán énekesnő, Jamala dala, amelyet felmenőinek 1944-es sztálini kitelepítése ihletett. Több közvélemény kutatás is kihozta eredményül, hogy az énekesnő dala esélyes lehet a végső győzelemre is.
Idén először lép a színpadra az ausztrálok zászlaja alatt dél-koreai származású előadó, ezzel is bizonyítva, hogy ma már a művészeti ágakban sincsenek határok, korlátok.

A finálé kiemelt versenyzői az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Németország, Spanyolország és a tavalyi győztes, Svédország. Utóbbi a szabályok értelmében egyben házigazdája is a nagy múltra visszatekintő versenynek, amelynek története során olyan későbbi világsztárok is feltűntek, mint az ABBA.

A néha kétes megítélésű versengést világszerte mintegy 20 millión követik figyelemmel évről-évre. A negatív felhangokat az adja, hogy a nézők nem mindig a tehetséget és a minőséget nézik a voksolásnál, hanem a jó szomszédi viszonyt és a történelmi összefonódásokat helyezik az előtérbe.
Azonban akadnak jócskán ellenpéldák is! Elég csak a mi versenyzőink közül visszaemlékezni Rúzsa Magdira, ByeAlexre vagy Kállay-Saunders Andrásra, akik dalát a verseny után is jó pár országban játszották a rádiók és a zenei csatornák. Reméljük Freddie dalának is hasonlóan jó fogadtatása lesz, és idén is bejutunk a legjobb 10-es mezőnybe!

Kép forrása: Eurovision Song Contest Facebook oldala

Mia