„Egy jó játék összehozza a társaságot!” – új társasjáték született Békés megyében

Egyre többen fedezik fel maguknak ismét a társasjátékok világát. Egyre több család és baráti társaság tölti el úgy együtt, tartalmasan a szabadidejét, hogy leülnek és jókat szórakoznak órákon át egy jó játék felett, legyen az a klasszikus „Gazdálkodj okosan!” vagy a Monopoly.
De akadnak, akik a stratégiai játékokra esküsznek. A következőkben nekik ajánlok egy teljesen új, békéscsabaiak által létrehozott játékot, a A birodalom bajnokát.
A társasjátékról Molnár Pál Mártont, az egyik készítőt kérdeztem.

birodalom1

Viharsarki Kanapé: Milyen kapcsolat fűzött eddig a társasjátékokhoz?
Molnár Pál Márton: Gyermekkoromban én is azokkal a játékokkal játszottam, mint mindenki: Gazdálkodj okosan!, Ezüst-tó kincse vagy a Monopoly. Ezek egyszerű társasjátékok voltak, de én imádtam velük játszani és tegyük hozzá, ekkor Magyarországon nem is volt más típusú játék.
Aztán a kedvesem édesanyjától kaptunk újabb és újabb darabokat Németországból a 2000-es évek elején, ahol ő több éven át élt. Ott a társasjátékoknak kiforrottabb kultúrája van. Ezek már kicsit összetettebbek voltak, és szórakoztatóbbak is. Idővel ezek közül több bejött magyarul is.
Egyre jobban belemélyültem a témába. Amerikából és Angliából is rendeltünk társasjátékokat. Mára már eljutottunk oda, hogy a magyar boltok is behozzák ezeket a játékokat.

VK: Magyarországon kezd kialakulni egy társasjáték kultúra? A Csabagyöngye Kulturális Központban is szerveztek már társasjáték napokat.
MPM: Szerintem most még az út elején járunk. Ha valakinek azt mondod, hogy társasjáték, akkor azt vágja rá, hogy „Gazdálkodj okosan!” vagy Monopoly. Tulajdonképpen mi is ezt szeretnénk kicsit megváltoztatni, átstrukturálni. Az acélunk, hogy kicsit a gondolkodtatóbb, taktikázósabb játékokhoz is leüljenek az emberek. Ezért is találtuk ki A birodalom bajnokát.

VK: Honnan ered a barátság az alkotótársaddal?
MPM:
Szél Adrián gyerekkori barátom és a kisfiam keresztapja. A legjobb jó barátom, ahogy Forrest Gump mondaná. ˘ Vele kezdtük el tervezni ezt az egészet két éve. Forrásunk azonban nem volt arra, hogy ezt az ötletet megvalósítsuk.
Aztán találtunk egy uniós pályázatot, amely a fiatalokat segítette vállalkozóvá válni és jó háromnegyed éve ennek keretén belül lehetett igényelni bizonyos összeget. Adrián pedig felvetette, hogy miért ne csináljunk ebből társasjátékot és egy kiadót. Végül úgy döntöttünk, belevágunk. Nehezítette a dolgunkat, hogy miután kijött a pályázat, a projektet féléven belül le kellett zárni. Meg kellett pörgetnünk a dolgokat.

birodalom2

VK: Miért stratégiai játékot álmodtatok meg?
MPM: Ebben én voltam az erőszakos! ˘ Történelemtanárként végeztem, nagyon szerettem az ókort, abból is írtam a szakdolgozatom és abból is képeztem magamat. Ezt a szerelmet kicsit ráerőszakoltam Adriánra.

VK: Kiknek valók leginkább a stratégiai játékok?
MPM: A stratégiai játékok során nem az van, hogy dobsz a dobókockával és lépsz előre. Te is tudod befolyásolni a cselekményt egy bizonyos irányba, illetve menedzselned kell az erőforrásaidat. Itt jelesül magadat, hiszen egy ókori hős bőrébe bújhatsz bele és őt kell úgy irányítgatnod, hogy a végén megtalálhassa a szörnyet. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy 11-12 éves korosztálytól jól játszható a játékunk. Sőt, tízéves is játszott már vele és nagyon élvezte!

VK: A mitológiát mossátok össze a történelemmel A birodalom bajnokában?
MPM: Igen, ez kicsit egy fantasy jellegű dolog, de elsősorban mitológia és történelem. Van egy történelmi környezet és ebbe helyeztük bele a mitológiai lényeket. Ez mossa össze játékosabbá a dolgot. Mert ha csak a történelem adja az egész játékot, akkor az nagyon száraz lett volna. S ha csak mitológia, akkor nem biztos, hogy kézzelfogható lenne maga a cselekmény. Meg kellett teremtenünk egy alapot, egy fogódzót a játékosnak.

VK: Mennyit dolgoztatok A birodalom bajnokán összességében?
MPM: Kitaláltunk egy alaprendszert, egy szabályrendszert, ami működött. Utána azt kell kicsit színesíteni és ez volt a melósabb része. Mikor már van egy prototípusod, azt tesztelned kell, hosszabb játékalkalmakkal. Két-háromra le kell ilyenkor ülni, ha valami nem működik, azt kidobni, újat alkotni. Ezért is volt nehéz ez a féléves idő, pörgetnünk kellett az egészet. Abban az időben a családom nem sokat látott, folyamatosan teszteltünk, játszottunk.

birodalom3

VK: Hogy néz ki egy „tesztelés”?
MPM: Kialakítasz egy szabályrendszert, majd leülsz a barátaiddal és játék közben kipróbáljátok, hogy ez működik-e. Ha nem működik, akkor valamit át kell szabni. S pont ez a lelke, egy működőképes játéknak kell lennie. Mondok egy példát, a játékunkban döntési helyzetek vannak, és meg kell nézni, hogy az egyik döntési helyzet nem erősebb-e a másiknál, ki kell egyensúlyozni a dolgot. A legfőbb tesztelők egy budapesti csapat és az én baráti köröm voltak.

VK: Mik a tapasztalatok a környezetedben? A családok életében mennyire vannak jelen a társasjátékok?
MPM: A játékkal korlátozott darabszámban karácsony előtt jöttünk ki. Sokan küldtek képeket, hogy karácsonykor leültek és ezzel játszottak. Ez nagyon jól esett, mert pont az éreztem, amit te, hogy kevesen ülnek le családilag játszani. Viszont látszik, hogy egyre többen, mert ha az újdonságok megjelennek a piacon, amivel el tudják tölteni az idejüket, akkor fogékonyak a játékokra.
Én is azt szorgalmazom, hogy ne egymás mellett éljünk, hanem egymással foglalkozzunk. Valahol családi élet építő jellege is van a társasjátékoknak, mert közben beszélgettek, olvastok, nevetgéltek és nem az megy, hogy mindenki a tablet-jét, az okostelefonját bújja. Egy jó játék összehozza a társaságot, legyen szó családi vagy baráti társaságról.

VK: A történelem tanulásában segít a játék?
MPM: Történelmi alapokra építkeztünk, de a mesésebb rész jobban dominál, mivel színes kalandok esnek meg a karakterekkel. Úgy kellett ezt kialakítanunk, hogy a térképnél ne legyen specifikus helyszín. Tehát egy kőomlás mindenhol megeshessen, ahol a hősök kalandoznak így akár Macedóniában vagy Pannóniában. A játék fejleszti az olvasást, a képzelőerőt, de történelmi szálak is helyet kaptak benne.

birodalom4

VK: Miként fest a játék menete?
MPM: A karakter kalandozása során különböző helyszíneket jár be. Az adott helyszínen van egy ikon, egy jel és egy olyan történetkártyát kell kihúznod. A kártyán az szerepel, hogy mi történt veled és akkor kerülsz döntési helyzet elé, mit szeretnél, merre mész.
Elsőre bonyolultnak hangzik, de könnyű vele játszani.
Öt fajta karakterrel kalandozhatsz és van nyolcvanöt féle történetkártya. A térkép a Kr. utáni 115. évi Római Birodalmat ábrázolja és olyan sztorikat kellett szőnöm, amelyek megeshettek ebben az időben a provinciákban.
Görög, germán, római, szarmata és egyiptomi hősökre és a hozzájuk kapcsolódó mitológia lényekre építettünk Adriánnal. Mindegyiknek van egy saját lénye, amelyekkel megküzdenek. Így találkozhatunk griffel, főnixszel, jégóriással vagy medúzával egyaránt a kalandok során.
A későbbiekben tervben van, hogy bővíteni fogjuk a repertoárt. Mindez függ a fogadtatástól is. Az első visszajelzések pozitívak, de nagy munka megismertetni a közönséget ezekkel az újdonságokkal.

VK: Békéscsabán bemutatkoztatok már?
MPM: A Várjátékosokkal most folynak az egyeztetések, hogy bemutassuk idehaza a játékot. Alapíthattunk volna Pesten is céget, de mi szerettük volna, hogy Békés megyei legyen. A saját hazámban még nem lettem próféta, de mindenféleképp szeretnénk Békéscsabán is minél szélesebb kört megszólítani.

VK: Ahogy így mesélsz a játékról, előttem egyre inkább el tudom képzelni, hogy akár online is játszani lehessen.
MPM: Ejtettünk már erről szót, de én személy szerint ódzkodok ettől a lépéstől, mert akkor pont azt a sajátos varázsát veszítené el, amelyre építkeztünk. Természetesen, ha lesz rá igény, akkor erről is szó lehet, de egyelőre ebben még nem gondolkozunk.

VK: Hol lehet a játékkal találkozni?
MPM: A Facebook oldalunkon az aktualitásokat nyomon tudja bárki követni. Több nagyobb budapesti üzletben már jelen vagyunk, de ahogy említettem a békéscsabai Várjátékkal is folynak a megbeszélések, és szeretnénk felvenni a kapcsolatot különböző nagykerekkel, hogy minél többfelé tudjuk A birodalom bajnokát megismertetni, értékesíteni.
További terv, hogy a bevételeink nagy részét vissza szeretnénk forgatni, és a lehetőségekhez mérten más társasjáték készítőkkel együttműködve minden évben kiadni egy-egy játékot.

Képek forrása: A birodalom bajnoka Facebook oldala

Mia