Színházba húztak!

Gulyás Attila és Gulyás Levente, a békéscsabai Jókai Színház művészei december első napján immáron második alkalommal igyekeztek megszólítani konertjükkel a fiatalságot. Barátaikkal mai slágereket hangszereltek át, és igyekeztek némi ízelítőt adni az érdeklődőknek a színház világából.

jsz2

Repertoárjuk első dalával hamar ráhangolták a közönséget az estére. Avicii Wake me up című remekét szinte az első sorok után felismerték a jelenlévők és jó páran ingatni is kezdték rá a fejüket, ami nem véletlen mivel a dal 2013 abszolút kedvence volt.
Azt eddig is tudtam, hogy Avicii korának egyik legjobb DJ-je, de a zenéinek sodrása mindig elvonta a figyelmemet a dalszövegek mondandójáról.
Míg idehaza jellemző volt a 2000-es évek első felében, hogy egy-egy szám lüktetése képes volt bárkit a parkettre csalni, a szövegek között jócskán akadt olyan, amelynek se füle, se farka nem volt. Nos, a svéd lemezlovas és zenei producerre ez egyáltalán nem jellemző. A magyarra lefordított szövegek mély mondanivalót hordoznak, és érdemes rájuk keresni az interneten. Egy kis angolozás senkinek sem árthat!

Gulyás Attila a bevezetőjében elmondta, hogy a Színházba Húz!-koncertekkel egy régi álmuk vált valóra. Számukra is sok fejtörést okoz ugyanis az, hogy miként szólítsák meg darabjaikkal, programjaikkal a tiniket és a fiatal felnőtteket. Ezért gondolták, hogy pár zenészbarátjukkal karöltve és kiegészülve a Calandrella Kamarakórussal és Kutyejné Ablonczy Katalin művészeti vezetővel a srácok körében is felkapott dalokat válogatnak össze egy csoportba, lehetőség szerint olyanokat, amelyek mélyebb tartalommal és változatos zenei eszközökkel is bírnak.

Így csendülhetett fel az est során Sia Chandelier-je, Sting egyik örökbecsűje, Robbie Williams balladája vagy Adele Bond-betétdala, amelyet igazán maradandó élménnyé tett a kórus közreműködése.
Számomra külön pluszpontot ért, hogy a dalok egy-egy elgondolkodtató sorát több alkalommal is kivetítették vagy az előadás előtt elhangzott azoknak magyar fordítása, ezzel is közelebb véve a hallgatókat a szerzeményekhez.

Kellemes élményekkel gazdagodva tértem aznap este haza, csupán két dolgot sajnáltam: sajnos nem lehetett széttolni a székeket, hogy bulizhassunk a kulturált környezetben, illetve nekem hiányzott a felhozatalból egy magyar dal. De ami késik nem múlik!

jsz1

Remélem a kezdeményezés még jó pár felvonást megél, és remélhetőleg a színház falai között eltöltött élvezetes perek arra sarkallják majd az ifjúságot, hogy ne sak szökőévente váltsanak jegyet az előadásokra!

Képek forrása: Jókai Színház Facebook oldala

Mia