“A CSABAI CSABÁN AZ IGAZI!” – interjú Hégely Sándor fesztiváligazgatóval

A Békéscsaba tábla előtt, a CsabaPark és a Gabonamúzeum után pár méterrel pár esztendeje kiemelkedett egy ház, amelynek szó szerint “kolbászból van a kerítése”. Az évközben szervezőirodaként és rendezvényközpontként üzemelő Kolbászházról, a jelenleg is folyó építkezésekről és magáról a közelgő kolbászfesztiválról is kérdeztem Hégely Sándor fesztiváligazgatót.

kolbászház

Viharsarki Kanapé: Mikor született meg a kolbászház ötlete? Milyen forrásból valósították meg?
Hégely Sándor: Minden évben az ismerőseink és barátaink akik az ország különböző pontjain élnek, disznóvágásra akartak jönni Csabára, állandó problémát jelentett a megfelelő színvonalú helyszín kiválasztása. Elindult a fantáziánk és már láttuk magunk előtt a kolbászházat.  Ez a probléma volt a katalizátor, hogy a gondolatokból valóság legyen.

VK: A berendezés során milyen szempontok játszottak szerepet?
HS: Mindenképpen vidéki, de nagyon lakájos, kedves berendezést képzeltünk el, sok esetben eredeti régi bútorokat választottunk, de voltak bútorok ahol a kényelmet helyeztük előtérbe és itt stilizáltan jelenik meg a múlt. Minden darabot egyenként választottunk ki és így sikerült egy kedves harmóniát kialakítani.

kolbi

VK: A kolbászkészítés hagyománya miként jelenik meg a ház falain belül?
HS:
A képek a falakon, az eszközök a pincében a gyönyörű kolbásztároló, mind a disznóvágásról és a kolbászkészítésről szólnak.

VK: Évközben a Gyulai úton található építmény milyen funkciót tölt be?
HS:
Fesztiválirodaként, és amint említettem  téli szezonban disznótoros rendezvényközpontként funkcionál.

VK: Kiszúrják a látogatók és az autósok, hogy a ház körül “kolbászból van a kerítés”?
HS:
Amikor vendég érkezik hozzánk, és el kell mondanunk, hogy hol van a ház a Gyulai úton, akkor mindig ez a legfontosabb támpont: „addig jöjjenek amíg meglátják a házat, ahol kolbászból van a kerítés!” Persze, mondják, és mosolyognak a telefonban, de amikor ideérnek akkor ér igazán fülig a szájuk mert kiderül, hogy ez nem vicc! 🙂

kolbászfeztivál

VK: Jelenleg komoly építkezés zajlik a ház mellett. Mit építenek pontosan?
HS: A Kolbászház mellé egy „Kolbász Pajta” épül ami lehetőséget ad nagyobb rendezvények megtartására, folklórprogramok megszervezésére, amelyekkel meg akarjuk szólítani a Csabára, Gyulára és az egész megyénkbe érkező turistákat.

VK: Az egy éve átadott CsabaParkot a Kolbászháztól és szervezőirodától csak a gabonamúzeum választja el. A hasonló profil miatt nem történt eddig keveredés?
HS:
Én azt hiszem, hogy nagyon jól kiegészíti egymást a CsabaPark és a Kolbászház, szerencsés lenne ha további turisztikai beruházások jönnének létre a csabai  kolbászra építve.

VK: Az idei kolbászfesztivál szervezése során mire törekedtek?
HS:
A legfontosabb célunk, hogy maradjunk ugyanolyanok amilyennek szeretnek bennünket, de közel dupláját költjük programokra mint a tavalyi évben. Megnöveltük a sátrak méreteit,  és ezzel még színvonalasabbá, kényelmesebbé tesszük a Csabai Kolbászfesztivált. Azt akarjuk, hogy aki már járt itt az visszajöjjön és aki még nem, az a jó hírünk és a programjaink miatt válasszon bennünket.

VK: Zárásként: mit jelent Önöknek a csabaiság, mitől csabai igazán a kolbászfesztivál?
HS:
Mi a Csabaiság és mitől igazán csabai a kolbászfesztivál? Amikor Uhrin Zoli énekelte a kolbászdalt, nekem az mutatja meg leginkább: „A Csabai Kolbásznak híres a neve, mert minden Csabainak benne a szíve” Persze amikor Zoli bácsi énekelte ezt a dalt akkor azt mindenki érezte, hogy benne a szíve.
Még egy gondolat amit szeretnénk ha az ideérkezők éreznének. A CSABAI CSABÁN AZ IGAZI!

Képek forrása: Csabai Kolbászfesztivál hivatalos oldala

Mia