Másfél évtizedes betyárromantika Kondoroson

Az új kenyér ünnepén és az azt követő napon időutazáson vehetnek azok részt, akik ellátogatnak Kondorosra, pontosabban annak a csárdának a környékére, amelyet hajdanán a legenda szerint Rózsa Sándor is gyakran felkeresett.

betyár

Megújult az idén már tizenötödik alkalommal megrendezésre kerülő Betyár Napok. A megye rendezvény palettáján is egyedinek számító fesztiválnak az egykor nyolc út találkozásánál fekvő Kondorosi Csárda és környezete ad otthon.
Az egykori betyárok ma már romantikával övezett búvóhelye a dalokban megénekelt kondorosi csárda az első nap eseményeinek a színhelye, míg a második nap napközbeni programjait Kondoros közelmúltban átadott lovas pályáján tartják meg. A zárónap koncertjein pedig a főtéren vigadhat a vendégsereg.

Kondoros hagyományos kétnapos fesztiválja elsősorban nem a nagykoncertektől, hanem a betyárhagyományok, a betyárromantika hagyományainak ápolásáról szól. A lovas és csikósprogramok így nélkülözhetetlen részei a rendezvénynek. Augusztus 20-án, csütörtökön a Kondorosi Csárda melletti téren tartják meg az I. Kondorosi Csikósversenyt, ahol nem csak a csikósok ruháját, felszerelését bírálják el a szakértők, hanem azt is, hogyan tudnak bánni a lovaikkal.

XV_Betyár_Napok_program_2015

A verseny után az II. Kondorosi Csergetésen már nem csak a profik, hanem a helybéli amatőrök, a Kondorosra érkező vendégek is bekapcsolódhatnak, feltéve, hogy őrzik még a sublótban őseik karikás ostorait. A 15.30-tól kezdődő csergetésen zenére 3 percen át együtt „szólaltathatja” meg ostorát kicsi és nagy, csikós és érdeklődő. A lovasprogramok pénteken a lovaspályán folytatódnak a XV. Meghívásos, szabadidős fogathajtás és lovas bemutatókkal valamint a VIII. Hibaidős hajtás a VERKER vándorkupáért versennyel. Szintén érdekes kihívás a pénteken 16 órakor kezdődő Polgármesterek, közéleti szereplők fogathajtó versenye, mely megyénk döntéshozóinak látványos és izgalmas versengése.

Ha betyárhagyományokról beszélünk, akkor a szabadtűzön készített ételek is hozzátartoznak az ő életvitelükhöz. A Betyár Napok pénteki napján három főzőattrakció várja a vendégeket. Prohászka Béla és Tímár András olimpikonok vezetésével minden évben hagyományos pusztai étel készül 1100 literes óriásbográcsban, idén a Kondorosi Pusztapörkölt 2200 adagját szürkemarhából és sertésszínhúsból készítik el a mesterek. Nem marad el idén sem a Rózsa Sándor kedvencei főzőverseny, ahol birkapörkölt és szabadtűzön készített ételek kategóriában zajlik majd a megmérettetés. Emellett a helyi Kertbarát Kör jóvoltából saláta és savanyúság kóstoló várja a friss ízekre vágyókat.

Kondoros város életében a Betyár Napok egyben az új kenyér ünnepe is, melyhez számos hagyományos program kapcsolódik. A csütörtökön 8.30-kor induló ünnepi menetben a résztvevők korhű ruhákban vonulnak a nagyszínpadhoz, hogy ünnepélyesen is megnyissák a rendezvényt, majd nem sokkal később kiosszák a képviselő-testület felajánlásával készülő mintegy 1500 cipót a helyi lakosok körében. Idén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is Kondorost választotta a Magyarok Kenyere 2015 program Békés megyei helyszínének. A több éve zajló karitatív program keretében megyei gyűjtőpontokon várta a kamara a búzafelajánlásokat – megyénkben Szarvason – hogy az összegyűlt gabonából megsütött újkenyeret a rászoruló gyermekek megsegítésére ajánlja fel, idén a cipók bevételéből befolyó adományokat a Kondorosi Nagycsaládosok Egyesülete várja a kamara mellett felállításra kerülő sátrában, ahol a kamarai kisütött cipók is átvehetők.

Természetesen nincs fesztivál koncertek nélkül! 2015-ben az első napon Kökény Attila, a Molnár harmonika virtuózok és a Piramis lép fel, míg a második napon Bunyós Pityu, Vastag Csaba és Peter Srámek szórakoztatja a vendégeket. Az estét mindkét nap hajnalig tartó utcabál zárja.

Díszvendég: Oszter Sándor, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész,
Kondoros város díszpolgára

Fővédnök: Dankó Béla országgyűlési képviselő
Védnökök: Vantara Gyula országgyűlési képviselő
Dr. Kulcsár László, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke

Képek forrása: kondoros.hu, betyarnap.hu