SZIN himnuszok

Egy olyan komoly múltra visszatekintő zenei fesztivál életében számos olyan szerzemény lelhető fel, amelyet egynyári himnuszként vagy örökzöldként tartanak számon. Most ezeket igyekszem sorba venni időrendben.

Magna Cum Laude – Színezd újra! (2007)

A Békés megyei tagokból álló zenekar nyolc évvel ezelőtt a SZIN-nek ajánlotta fel Színezd újra! című szerzeményét, amelyhez a klipet is Szeged városában forgatták. A videóban a zenekar tagjait a szentesi kötődésű Badár Sándor, a fesztivál akkori arca interjúvolta meg, amely a humoristát ismerve nem meglepő módon kisebb botrányba fulladt a sztori szerint.
A dal megjelenése óta hiába telt el nyolc év, nincs nagyszínpados Magna-koncert Színezd újra! nélkül, de talán Magna-koncert sem! Azt a hangulatot pedig nem lehet leírni, ami már az első ütem után elkapja a közönséget… azt látni kell! Sőt inkább a részesévé kell válni!

Nyuszi! – Most legyen a SZIN-ed! (2008)

A szervezők meglovagolva a Színezd újra! sikerét, 2008-ban külön versenyt írtak ki a zenekaroknak, hogy alkossák meg a fesztivál himnuszát. A legjobbnak a Nyuszi! zenekar bizonyult, akik mindössze 4000 forintból (!) klipet is forgattak a dalhoz, amelynek főszereplője egy nyúljelmezbe bújt fesztiválozó, aki egy sor élménnyel gazdagodik már addig is, amíg átér az újszegedi Partfürdőre a szegedi Nagyállomástól. De természetesen az igazi kalandok csak ott várnak rá!
Személy szerint a dalt nem hallottam még élőben, sőt azóta a zenekar háza tájáról sem érkeztek nagyon infók, de az egyszerűségéből adódóan ez a pár verse is egy SZINes emlék maradt!

Kispál és a Borz – Többiektől (2009)

Bár a Kispál e dala nem himnuszként vált ismertté, mégis jócskán rákattintottak a szegediek és a fesztiválozók, mivel Lovasi a csalfa mézeskalács lánnyal a város különböző helyszínein és természetesen a Tisza partján tűnt fel.
A Többiektőlhöz forgatott videóklipbe a koncertről készült felvételek is bekerültek. E képkockákon is jó páran magukra ismertek, és azóta is szívesen előkeresik a klip linkjét, hogyha egy kis nosztalgiázásra vágynak.

New Level Empire feat Szerecsenkirály – Son of the Sun (2015)

A sort pedig természetesen az idei himnusszal zárjuk, amely több mint két hónapja már megunhatatalan darabja a rádiós játszási listáknak és a legtöbb nyári buliban is felcsendül.
A Viva TV-ből ismert Zola, aki a csapatával már több zenei műsorban is bemutatkozott, így a Dal-ban is, a Son of the Sun-ban is angolul énekel. A bulis nyári sláger így is könnyen fogyasztható és szerethető lenne, de a Kelemen Kabátban formáció oszlopos tagja, Horváth Boldizsár magyar nyelvű rapje még inkább kellemesebbé teszi a hangzást.
A dalt hallgatva szinte már érezzük is arcunkon a tiszai szél cirógatását és érezzük a talpunk alatt a partfürdő homokját.

Szerencsére már nem kell sokáig várnunk arra, hogy mindez valósággá váljon, hiszen már csak alig egy hónap és ismét élettel telik meg Újszegeden a part!
Augusztus 24-étől pedig bárki számára bebizonyosodhat, hogy a “napfény városába érkezni mindig jó kis móka”!

Mia