A csülök jó sörkorcsolya – interjú Prohászka Bélával

Lassan egy évtizede nincs sörfesztivál csülök nélkül! 2015-ben is közel másfélszáz csapat sorakozott fel, hogy a pörköltjeik mellett megfőzze a zsűrit is specialitásaival. Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakácsot kérdeztem a verseny indulásáról, a zsűrizés szempontjairól és a siker receptjére is kíváncsi voltam!

 Prohaszka_lapozos

Viharsarki Kanapé: Mióta veszel részt a csülökfőző verseny zsűrizésében?
Prohászka Béla: Nyolc évvel ezelőtt Bora Imre (a rendezvény főszervezője – szerk.) és Csanálosi László megkeresett engem, hogy a sör mellé milyen ételt tudnánk párosítani. Rövid gondolkodás után én csak a csülköt tudtam javasolni.
Tehát nemcsak a zsűrizésből veszem ki a részem, hanem a fesztivál gasztronómiai arculatának kialakításában is fontos részt vállaltam.

VK: A csülök és a csülkös ételek milyen hagyományokkal bírnak Békés megyében?
PB: Békés megye mezőgazdaságára jellemző a sertéstenyésztés is. A sertések pedig minden alkotóelemét felhasználják, így a csülöknek is fontos szerepe van. Eleink inkább besózták, pácolták vagy füstölték, pörköltöt kevésbé készítettek belőle.

csülök1

VK: Milyen fogadtatása volt az első csülökfőző versenynek, a csülökparádénak?
PB: Bátran mondhatom, hogy már első évben is sikert aratott. A magyar gasztronómia leghíresebb terméke egy pörköltalap, legyen szó sertéspörköltről, marhapörköltről vagy kakaspörköltről. Így mind a versenykiírás, mind a verseny lebonyolítása magában hordozta és hordozza a sikert!

VK: Hogy alakult évről-évre a csapatok száma?
PB:
Az idén hozzávetőleg 126 csapat versenyzett. Minden évben van egy bizonyos emelkedés, viszont egy bizonyos területi határt nem lehet átlépni. Úgy látom, hogy a 120 és 140 közötti létszám még átlátható és kezelhető.

csülök3

VK: Hogy zajlik az értékelés, a zsűrizés?
PB: A zsűri tagjai megosztják egymás között a feladatokat. Az első csapat nézte a nevezők technikai felszereltségét, a második a dekorációkat figyelte, a harmadik csoport pedig a pörköltöket zsűrizte.
A szervezők minden nevező csapatnak osztottak ki edényeket, amelyekben át tudták nyújtani a kóstolót a hostesseknek. A tálak száma nem egyezik meg az asztalok számával.
A zsűri értékeli az elkészült ételeket vizuális szempontból is, de megnézi a hús szerkezetét is, hogy nincs-e szétfőve, nem rágós-e. Milyen a szaftja, a bársonyossága, mennyi paprika van benne. De az első számú szempont természetesen az ízhatás.

VK: Milyen különlegességekkel találkoztatok az elmúlt évek során?
PB:
Nem mindig csülökpörkölt főző versenyt hirdettünk, hanem csülökparádét. Ezért volt, hogy bográcsban, tárcsán vagy roston készült csülök ételeket vártunk.
Mindenki kapott akkor is három darab csülköt, abból kellett kihozni az ételeket. A korábbi évek során nemzetközivé is vált a paletta, mivel megjelentek már román, szlovák, cseh vagy német versenyzők is.
Átgondolva, kielemezve maradtunk azért a csülökpörköltnél, mert a szabadtéri körülmények és a pácolás hiánya is más ízeket ad. De ahogy a szombati nap sikere is mutatta, a forróság és a kültéri körülmények sem riasztanak meg senkit!

csülök2

VK: Hogy lehetne tovább színesíteni ezt a rendezvényt?
PB: Mindig meg lehet újulni a hagyományokat követve. Ha a továbbiakban is ilyen jó minőségű csülköt és zöldséget tudunk biztosítani, ebbe beleértve a vöröshagymát, a paradicsomot és a fűszerpaprikát egyaránt akkor egy színvonalas versenyt tudunk megvalósítani.
Számomra akkor jó egy verseny, hogyha mindenkinek egyforma körülményeket tudunk biztosítani. Szombaton mindenki kapta az alapanyagot és mindenkinek egyforma hosszú idő állt a rendelkezésére, hogy elkészítse a főztjét. Ez mindig is egy izgalmas terült marad véleményem szerint.

Képek forrása: csabaisorfesztival.hu, csabaimerleg.hu

Mia