“Nekem ezzel kell foglalkoznom!” – interjú Zsiga József szaunamesterrel

Zsiga József gyopárosfürdői szaunamesterrel és színes mindennapjaival már korábban megismerkedhettünk. Józsi május végén Debrecenbe egy rangos nemzetközi versenyen rögtön a dobogó harmadik fokára “harcolta” fel magát vikingként! A versenyről, egyéni produkciójáról és jövőbeli terveiről kérdeztem.

sauna-wm

Viharsarki Kanapé: Mit takar pontosan ez a Sauna WM Hugary?
Zsiga József: A Sauna Wm pontos jelentése, nem más mint Sauna Word Master. Magyarországon harmadik alkalommal redezték meg a Sauna Wm-Grand Prix Hungary-t, a debreceni Aquaticumban. A verseny egy selejtező és Nemzeti bajnokság is egyben.

VK: Hogy néz ki ez a verseny? Kik nevezhetnek rá?
ZSJ: A verseny célja, hogy lehetőséget biztosítson minden olyan jelentkező szaunamester számára, aki szeretné egy nemes versenyben önmagát kipróbálni, értékeit és tudását átadni a szauna szerelmeseinek. A verseny további célja, hogy színvonalas rendezvényt biztosítson a szaunázni szerető vendégek számára, a szauna kultúrát magasabb szintre emelve nyújtson nagyobb ismeretséget a szaunázás e módjáról.

A jelentkezés egyénileg és csapatban a szaunamesterek számára megadott regisztrációs árak alapján lehetett, melynek összege 15.000 Ft volt. A nevezési díj összege egyben tartalmazta a világbajnokságra kijutó versenyzők szállását és belépőkkel felmerülő költségeket is.

VK: Milyen feltételekhez kötik a nevezést?
ZSJ: A nevezés feltétele volt, a betöltött 18. életév, egészségügyi alkalmassági, szaunamesteri bizonyítvány vagy igazolás szakmai múltról, de minden versenyre jelentkező csak saját felelősségére indulhatott.

VK: A régióból hányan mérettétek meg magatokat most Debrecenben?ZSJ: Tudomásom szerint egyedül indultam a régióból, innen Békés megyéből, Orosháza – Gyopárosfürdő színeiben.

national-sauna-championships-hungary-2015-2051

VK: Hogy választották ki a helyszínt a szervezők?
ZSJ: Erre a kérdésre igazán Egri Csaba tudna a legbővebben válaszolni, de rengeteg elvárás szükségeltetik, egy ilyen verseny lebonyolításához! Sajnos országunkban alapvetően is kevés fürdő felel meg a nagyon magas elvárásoknak.
De tényszerűsítsünk pár ilyen kitételt. Fontos hogy az adott helyszín, mint a vendégek, mint a szaunamesterek és úgy egészében, minden és mindenki elvárását kielégítse. Fontos, hogy az adott fürdő támogassa a helyes és higiénikus szaunázást, azaz fürdőruhamentesen/natur tudják a vendégek, szaunamesterek használni a szaunavilágot. Ugyan ilyen, hogy a lehető legtöbb ember igénybe tudja venni a programokat, a szaunavilágot, így nem mellékes a szaunavilág mérete sem, pont azért, hogy a lehető legnagyobb számban népszerűsítsük a szaunát, a felöntéseket és a szaunamesterséget.

VK: Te a fotóid alapján viking szerepbe bújtál. Hogy jött ennek a performancenak az ötlete?
ZSJ: Igen, a XIII. századtól XI. századi északi viking vonalat választottam magamnak, mint versenyprodukció. Mindig is foglalkoztatott ez a korszak és az északi népek történelme, mitológiája, kultúrája, nem beszélve arról, hogy van magyar kötődése, ennek a népcsoportnak. Szorosabbra egy sorozat hozta közel hozzám ezt a performancet, illetve tudtam azt, hogy ez egy világbajnoki kvalifikáció és a megtestesített karakteremnek, olyan kellékekkel kellett rendelkeznie, ami vizuálisan is megragadja az embereket. Utolsósorban pedig zeneileg is nagyon közel áll hozzám, az akkori autentikus hangszerelésű északi zene.

11147227_882195648515395_4820981775836817178_n

VK:Az első két helyezett milyen produkciót mutatott fel?
ZSJ: Az első helyen végzett Végh Sándor a KGST produkcióját hozta a nagyérdemű elé, amelyben a régi időket megtestesítő ruhákat, magyar zenéket, kellékeket és illatokat használta fel. Ő a viccesebb, hangulatosabb oldalról közelítette meg a versenyre adott 10 percet, ami jól is sikerült, hisz olyanok kerültek elő a régi szatyorból, mint nagymama pokróca, a régi műanyag tejtartó, vagy régi diszkófények.
A második helyen végzett Skita Péter egy munkás napját testesítette meg, mely a kora reggeli óráktól indult, köpenyben kávézással és újságolvasással és végigkísérte a napját, még le nem fekszik este. Ő is a hangulatosabb, szórakoztatóbb felöntést tartotta, ahol a 90-es évek magyar slágerei szólaltak meg. Óriási élmény volt, többek között őket is látni a versenyen.

VK: Neked hogy nézett ki a versenyszámod?
ZSJ: Az én produkcióm Az északi Vikingek portyája nevet viselte. Vendégeimet egy fosztogatásra hívtam, hogy tartsanak velem Nyugatra, óangol honba, portyázni és harcolni, vagyont szerezni és kalandozni. A sauna testesítette meg a hajónkat, a “Drake” azaz sárkányhajóval keltünk útra a tengert átkelve. Illataim az erdeifenyő, füstkátrány és a nyírfa volt, ezekkel az illatokkal is próbáltam maradni az északi népekhez. A zenei aláfestésem, hűen tükrözte a “Vikingek” zenei kultúráját és a 10 perces felöntésem alatt, különböző átvezetések voltak, különböző filmekből és sorozatokból kivágva, így a bent ülő vendégek és zsűri tagok is tudták mi zajlik éppen az adott koreografált percekben.
Eveztünk együtt, fohászkodtunk az istenekhez áldásért és a végén partra szállva megütköztünk az óangol sereggel. Úgy gondolom a vendégek, élvezték a bent töltött perceket, ugyanis a vasárnapi döntőben, a közönség első helyre hozta a produkciómat.

VK: A résztvevők is értékeltek vagy csak a zsűri pontozott?
ZSJ: A szaunában tartott verseny programon előre meghatározott számú vendég vehetett részt. Természetesen a produkciókat végignéző vendégek is értékelték a látottakat, az ő feladatuk volt, az előre számozott műanyag 2dl-es poharakat felhasználva, a kimért tetszőleges űrtartalmú vizet elosztani tetszés szerint 3 külön szempont alapján, ami a hangulat, ventiláció és az összhang volt. Az ő szavazataik 30%-ban számítottak bele a végeredménybe, a maradék 70%-ot a 9 tagú zsűri, adta a versenyzőknek.
A szakmai zsűriben helyet kaptak nemzetközi zsűritagok is, akik már évek óta utazzák a világot és a szakmai tapasztalataikkal segítették a munkáját a zsűrinek. Minden zsűritag más szempont alapján mérte a produkciók milyenségét, de alapjában minden zsűritag figyelte a higiéniát, a ventilációs technikákat, a ventilációk pontosságát, a felhasznált illatokat és az összhangot is. Lehetőséget kaptunk mi magunk is versenyzők részt venni a szakmai zsűrizésben, ugyanis minden versenyprodukcióra három a versenyre nevezett szaunamester is beült, és mi is bizonyos szempontok alapján pontoztuk az aktuális versenyfelöntéseket.

11148372_881821655219461_628483654930986640_n

VK: A harmadik helyen végeztél. Ez milyen előnyökkel járhat a további munkád szempontjából?
ZSJ: Igen a dobogó harmadik fokára állhattam fel, 0.126 ezreddel lemaradva a világbajnoksági kvalifikációt jelentő 2. helyre. Úgy gondolom mindent elértem, amit szerettem volna. Megmutattam magam egy világbajnoksági kvalifikációs versenyen, rengeteget tanultam és fejlődtem. Bár a fő célomat nem sikerült első megmérettetésemre elérnem, úgy érzem, hogy az amit sikerült kigondolnom, megvalósult és átment a vendégeknek, hisz a vasárnapi döntő napon az én felöntésem tetszett a legjobban a vendégeknek. A négynapos hétvége, pedig annyira magával ragadott a rendkívül jól megszervezett versenyen, hogy sokszor nem is versenyhelyzetben érezte magát az ember, hanem egy wellness hétvégén, új és régi barátokkal. Akár a zsűritagokat, akár a segítőket, vendégeket, vagy szaunamester társaim is, végig segítve egymást, minket, másokat, töltöttük el ezt a fantasztikusan profin lebonyolított Sauna Wm-Grand Prix Hungary hétvégéjét, egyszerűen fantasztikus élmény volt. Az ország legrangosabb versenye volt a Sauna WM Hungary, így rengeteg új vendég megismerhetett és megmutathattam magam az országnak, hogy itt vagyok én is és számolni kell velem a közelgő versenyeken.
Lehetőségem lesz több más környező országokban is megmutatnom magam, még ebben az évben, képviselve a hazánkat és az itthon dolgozó szaunamester társaimat. Azt hiszem, búslakodni egyáltalán nincs okom. 🙂

VK: Mik a jövőbeli terveid? Hogy tudod magad tovább képezni e téren?
ZSJ: Ez egy nagyon nehezen megválaszolható kérdés. Mindenképpen bebizonyosodott ezen a nemzetközi világbajnoksági kvalifikáción, hogy nekem ezzel kell foglalkoznom, a szaunamesterséggel és minden olyan dologgal, ami a szaunához, szaunázáshoz köthető.
Ha minden igaz, akkor még a nyár elején megalakul a magyarországi szaunával összeköthető egyesület, aminek szeretnék a tagja lenni, illetve tervben van Egri a Sauna Wm Hungary védjegytulajdonos ötlete is, ami egy Akadémia létrehozása lenne, ahol a szaunamestereket képeznék, elméleti és gyakorlati oldalról is, mi kell ahhoz, hogy egy nemzetközi versenyen is megállja a helyét a felöntése a szaunamesternek. Szeretnék majd ezen az akadémián is részt venni és továbbképezni magam. Nagyon kacsingatok még az aromaterápia felé is, meglátjuk mire lesz időm, energiám és anyagi forrásom.

Köszönetnyilvánítás a szervezésért: Egri Csaba, Lenvay Zoltán, Csillag Zsuzsanna és Végh Tímea

Minden ott dolgozó segítőnek, szaunamesternek és vendégeknek, akik megtisztelték jelenlétükkel a világbajnoksági kvalifikációt.

Köszönöm támogatóimnak: Orosháza Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt-nek, Gyopárosfürdőnek a lehetőséget, az orosházi Vasex Kft-nek, az orosházi Okulár Optikának, az orosházi Türkiz óra-ékszerüzletnek és a békéscsabai Hímző Centernek.

Képek forrása: Sauna Magazin, Zsiga József

Mia