Fókuszban a Kárpát-medence nemzeti értékei és hungarikumai

Immáron 15. alkalommal várja látogatóit négy napon keresztül, június 11-e és 14-e között a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé. A rendezvény regionális szinten is kiemelt turisztikai attrakció. Harmadik éve pedig ennek a gasztrokulturális forgatagnak a kísérőrendezvénye a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár, amely június 12-étől, péntektől várja a látogatókat, érdeklődőket.

Kárpát - medence Nemzeti Értékei logo

Békés megye, az ország éléskamrája mindig is híres volt vendégszeretetéről és nagy hagyománnyal bírnak gasztronómiai rendezvényeink is. Szinte alig akad olyan település a megyében, amely ne büszkélkedne valamilyen a községre vagy városra jellemző értékre építkező fesztivállal.
Méltán lehetünk büszkék arra is, hogy immár két hungarikumot is adtunk hazánknak, de Békés megyének még megannyi nemzeti értéke van, melyet szeretnének a szervezők minél szélesebb réteggel megismertetni.

A kiállításon a Kárpát-medence jellegzetességei, mezőgazdasági termékei, sajátosságai, kézműves értékei a környező településektől kezdve a nagy múltú gyártókig mutatkoznak be.

A kiállítás 3 napja során a cél, hogy a Kárpát-medencében működő, magyar kötődéssel rendelkező, illetve hazai kis- és középvállalkozások, családi gazdaságok, kézművesek és egyéb értékeket képviselő szervezetek megjelenjenek, kiállítsák és bemutassák termékeiket és értékesítsék azokat.

3_

Az idei évben a rendezvényen lesznek kiállítók Gyergyószentmiklóstól kezdve Miskolcon át Mohácsig. Olyan remek mesterségeket, értékeket mutatnak majd be, mint a csipkeverés, a kosárfonás, az ütőfás mézeskalács, illetve a mangalica termékek.

Kiemelt szerepet vállal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amely 10 standon mutatkozik be a nagyközönség számára.

A rendezvényen a kiállítóknak ingyenes megjelenési lehetőséget biztosít a szervezőség.

2836_large

A nagy sikerű rendezvényhez ebben az esztendőben kapcsolódott a Magyar Nemzeti Parkok Hete kezdeményezés, amely nyitóhétvégéjét tartja rendezvényen.

Már június 12-én országos ökoturisztikai és természetvédelmi szakmai konferenciát tartanak, majd június 13-tól a nagyközönség részére is bemutatkoznak. A rendezvény 3 napja alatt az alábbiakkal várják a látogatókat:

  • Zöld forgatag: nemzeti parki kirakodóvásár, nemzeti parkjaink bemutatkozása

  • Nemzeti parki termékek piaca

  • Játékos természetismereti vetélkedők

A nagyközönségi programokon bemutatják a Magyar Nemzeti Parkok ökoturisztikai kínálatát, hangsúlyosan a Magyar Nemzeti Parkok hete ajánlatait, melyet a Nemzeti Parki Termék védjegyes termékek vására és kóstolója, játékos természetismereti vetélkedők és kézműves foglalkozások színesítenek.

A rendezvény területén felépített karámban őshonos háziállatok: magyar szürke szarvasmarha, bivaly, szamár, racka- és cigája juh, mangalica sertések példányai kerülnek bemutatásra. A szürkemarha, bivaly és juh nemcsak friss áruként, de néhány éve feldolgozott termékek formájában is színesítik a Nemzeti Parki Termékek palettáját.

A kiállítás fővédnöke:

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter

Győrffy Balázs, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke

A kiállítás védnökei:

Zalai Mihály, Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke

Dr. Kulcsár László, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke

Képek forrása: csabaisorfesztival.hu, kmnp.hu