Boldog születésnapot, Makó!

Cipőket, kézműves termékeket, varrott, szőtt árut is kínáltak a főtéri Helyi Termékek vásárában Makón, térségi finom falatokat: kecskesajtot, lekvárt, szörpöt is lehetett kóstolni. Limara, makói gasztroblogger dagasztotta a tésztát különleges hagymás, sonkás csigájához, Farkas Éva Erzsébet polgármester segített felszelni.

makó1

„Büszkén mutatjuk meg magunkat, azt, hogy itt Makón és környékén mennyi olyan érték teremtődik, amit például én, mint háziasszony a vasárnapi ebéd elkészítésénél is oly szívesen használok. Már nem csak a hagyma városa vagyunk, hisz nem régiben kaptuk meg az eredetvédettséget a hosszúgyökerünknek, s van helyi csokoládénk, a Makoládé.  Különlegesen zamatos Kontyos gyümölcsborok készülnek a közeli Klárafalván, tökmagolaj, szárított fokhagymapor Maroslelén új, tartósítószer nélküli, mesterséges színezék és aromaanyag mellőzésével gyártott, friss zöldségpüréket is köszönthetünk a közeli királyhegyesi Tradicionális Értékek Termelő Iskola, a Kanálka termékei között”- mondta farkas Éva Erzsébet polgármester a Helyi termékek vásárának megnyitó ünnepségén, pénteken. Másnap maga mosolyogva kínálta a hazai finomságokat: lepényt szelt, sajtot osztott.

A Makói Városnapon pénteken este két helyi zenekar lépett színpadra: a Vox és az M Jam. Szombaton este Ghymes koncert lesz. Helyi és térségi táncosok szerepeltek, a Történelmiregény-írók Társasága találkozót szervezett, filmes wokshopot tartanak szombaton délután, találkoznak a térségi veterán autósok és motorosok, Egy úton- egy akaraton címmel helyi és határon túli termelők tartottak szakmai találkozót.

makó2

Pénteken Szeretem Makót című rajzpályázat díjkiosztó ünnepségén Czirbus Gábor alpolgármester adta át a díjakat azoknak a fiataloknak, akik a város étékeit gondolták újra a művészet nyelvén, gyermekszemmel. Színes rajzok sorakoztak a Hagymaház pódiumtermében: rajta a fürdő, a főtér vagy éppen a Kossuth szobor, kollázs és csoportképek, kis kezek szorgos munkái. Miénk itt a tér címmel az Írisz Táncklub Sportegyesület, a Maros Táncegyesület, a Nefelejts Népdalkör, a Varga Balett Táncműhely és a Forgatós Táncegyüttes tagjai szerepeltek a főtéri színpadon.

Megnyílt a Makói József Attila Múzeum és Könyvtár skanzenjénél, a Hagymásházban az Apátfalvi Enteriör kiállítás. A házrészt pályázati támogatással újították fel. Börcsök Attila magángyűjteményének darabjai kerültek ide, apátfalviasan berendezve, gazdag népi kultúrát mutatva. A szalagot Czirbus Gábor Makó alpolgármestere és Tóth Antal az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark etnográfusa vágták át. Körbe is néztek a szobákban, megcsodálták a képeket, a bútorokat, a makói hagyma történetéről is olvastak.

makó3

A makói főtér forgatagában szombaton délben Sarró Mihály borlovag, szakácstudományát és kedvességét is megismerhettük, vele, a helyi civilek és a makói önkormányzat közös összefogásával csorbaleves készített lestyánnal, amit kiosztottak a vásározók között. A Makói Városnapi vásár szombat este zárult, vasárnap időskorúaknak tartottak vetélkedőt, horgász versenyt is rendeztek.

Forrás: Major Zsuzsanna – sajtóreferens