Koldusopera – maroknyi emberséggel

A Jókai Színház ismét műsorra tűzte Békéscsabán Bertolt Brecht örök darabját, a Koldusoperát, amely megjelenése óta a közönség nagy kedvence. Olyannyira időtálló a mondanivalója, hogy 2014-ben is egy sor rangos elismerést hozott a színháznak és a társulatnak.

koldus1

Brechtet a 20. századi színház megreformálójaként tartják számon. Olyan eszközökhöz nyúlt munkássága során, amellyel korábban egyik szerző sem mert élni. Darajaiban mindig eljött az a pont akár egy monológ vagy effekt formájában, amely kimozdította a nézőt a cselekményből, nem hagyja meg számunkra azt, hogy teljesen beleéljük magunkat a cselekménybe vagy valamely szereplő helyzetébe.
Az úgynevezett epikus színház készlete önvizsgálatra, elgondolkodásra készteti a befogadókat. Az emóciók helyét átveszi a recionalitás.

A Koldusoperát 1928-ban mutatták be először. A mű egyszerre opera, operett, musical és egyben ezek paródiája is. Olyan máig kedvelt dalok csendülnek fel benne, mint a Cápa-dal, az Ágyú-dal vagy a Salamon-dal.
A történet a viktoriánus korabeli Londonban játszódik, ahol a szegények szegényeit Peachum úr mozgatja. A koldusok királyának büszkeségén akkor esik csorba mikor leányát Pollyt a rablóvezér, Bicska Maxi feleségül veszi.
Az apa természetesen minden követ igyekszik megmozgatni, hogy rendőrkézre juttassa a gazembert, azonban azzal nem számol, hogy Mack és “Tigris” Brown, a város rendőrparancsnoka régi jóbarátok. De természetesen van az a pénz és egyezség, amely felülírja az íratlan, áthághatatlannak tűnő paktumokat is. S néha a legerősebb és már-már érinthetetlennek tűnő férfit is a vére hajtja a halál torkába.

Maxit a végzete akkor éri utol miközben a kurvák körében mulatja idejét, és pont az tolja fel a hatóságoknál, akitől nem is várná, egykori kedvese, Jenny, aki mint a bordély vezetője félti megélhetését, és inkább köpi le ha kell többször is a tükörképét, mintsem hogy kitegye magát a zord világ viszontagságainak, mert számára még mindig jobb a pamlagon heverve a testéből élni, mintsem fedél nélkül maradni.
Maxit azonban nemcsak ágyasa árulja el. Rablóbandájának általa olyannyira megvetett és folyamatosan megalázott tagjai is kihátrálnak mögüle, mikor már egyértelműen látszik, hogy közeleg a vég. A legjobban eltiport Mátyás pedig e káoszt és egyben katarzíst használja ki arra, hogy átvegye a hatalmat és egyben a főnök új feleségét is meghódítsa.

Mert bizony a “kapitányt” nemcsak gyilkosságok, rablások, garázdaság és egy sor erőszakos bűncselekmény miatt körözte a Scotland Yard. A börtönben ülve ugyanis kiderül, hogy házasságszédelgő is a kemény fiú. Ráadásul első felesége nem más, mint Brown lánya, Lucy, aki nyomban elfordul egykori hitvesétől, amint megtudja, hogy az általa csak csatornatöltelékként elkönyvelt Pollyval is frigyre lépett.
Természetesen nem lenne teljes a cselekmény, hogyha nem lenne benne egy szökési kísérlet, amelyet lefizetéssel old meg Maxi, de ezután nem marad több sansza. Csak az éppen frissen megkoronázandó királynő kegyelmében reménykedhetne. A történet vége természetesen tartogat egy csűrcsavart, de epikus színház lévén inkább nyílt kérdés marad, hogy mi lesz Bicska sorsa: bitó vagy szabadság…

koldus2

Számomra a Koldusopera a korrupció elé tart göre tükröt. A szereplők hatalmi harcai, egymással kötött egyezségei mögött sajátos érdekek állnak leginkább. Sajnos a darabban sorra eljön az a pont majdnem minden karakter helyzetében, hogy félretéve a barátságot és a szerelmet védenie kell saját kis világát. Kinek a hírneve, kinek a pozíciója, kinek az a nyomorúságos megélhetése forog kockán. Egy rossz döntés komplett életeket tudna kettétörni.

A koldusok megjelenése a színen egyszerre váltott ki belőlem érdeklődést és iszonyatot. Mind öltözetük, mind mozgásuk zombiszerűnek hatott. Talán ezzel is igyekezett a rendező azt erősíteni, hogy egyes embercsoportok mennyire kiszolgáltatottakká tudnak válni egy-egy felsőbb hatalomnak.
Bennem a darab megtekintése után még sokáig élénken élt Jenny alakja, de azon is elgondolkoztam, hogy vajon létezhet-e olyan szituáció, amelyben én is inkább saját magam néznám inkább mintsem az embertársamat.

Aki egy kicsit elmélkedni szeretne az emberség kontra hatalom kérdéskörön, mindenféleképpen olvassa vagy nézze meg Brceht e darabját!

Fotók: Jókai Színház hivatalos oldala

Mia