Irodalmi esttel köszöntötték a tavaszt Békéscsabán

Szinte zsúfolásig megtelt március 3-án, 18 órakor a békéscsabai városháza díszterme. Összesen 168 fő volt kíváncsi azokra az újabb irodalmi csemegékre, amelyeket most is nagy gondossággal állított össze a rendezvénysorozat stábja. A megjelenteket Bagdi László ügyvéd köszöntötte, aki visszatérő szerzője a kulturális esteknek.

irodalmi1

Rögtön az est elején elismerték mindazok munkáját, akik jó ideje bábáskodnak a rendezvény mellett. Horváth Szabolcs 2010 óta, immáron öt éve vezényli le minden hónap első keddjén a rendezvényt, míg Imre György, a Békés Megyei Hírlap és a beol.hu fotósa 10 éve kattogtatja kitartóan gépét és örökíti meg az esték legjobb pillanatait. Jakus Lajos pedig biztonsági főnökként segédkezik a Szeretlek Békéscsaba Egyesület és a Frankó Produkciós Iroda által immáron több mint egy évtizede megvalósított esték lebonyolításban. Mind a hármuk munkáját oklevéllel ismerték el.

Az irodalmi est első felében most is elhangzott a rendező és ötletgazda, Frankó Attila Magyarnak lenni című műve Illés Adrián előadásában. Majd a közreműködő színművészek, Nagy Erika, Tomanek Gábor és Bartus Gyula jóvoltából a jelenlévők meghallgathatták Móricz Zsigmond Barbárok című novelláját, amely nemcsak a felső tagozatosokra képes nagy hatást gyakorolni, mivel kötelező olvasmány, de a meglett emberek lelki világát is képes megbolygatni tragikusságával és naturalizmusával. Ezt a hangulatot csak továbbfokozták a Mike Andrea Reménység című regényéből elhangzott részletek, amelyek a történelem sötét éveit elevenítették fel egy magyar földről messze szakadt férfi élettörténetén keresztül.

irodalmi2

A közelgő nemzeti ünnep kapcsán a szervezők megidézték Arany János és a lánglelkű Petőfi Sándor szellemét is. Utóbbi költőnk az 1848—49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő, ikonikus alakja volt. Aranyhoz szoros barátság fűzte, mindkettőjük költészete egyaránt megérinti a kisóvodást és az aggastyánt is. Romhányi József munkássága is előkerült, tavaszias könnyedséget csempészve a néhol igencsak súlyos sorok közé.
A márciusi alkalom egyik különleges színfoltja volt továbbá a kilencéves Jakus Zétény bemutatkozása.

A programot Frankó Attila állította össze, a rendező-asszisztense Balázs Regina Klára volt. Természetesen most sem maradhatott el a megszokott tombola, amely mindig izgalmas levezetésnek bizonyul.
Legközelebb húsvét után, április 7-én kedd este várják a tartalmas kikapcsolódásra vágyókat a szervezők ugyancsak a városháza dísztermébe.

Képek forrása: Frankó Attila Facebook oldala

Mia