“Schwarzenegger előszobájából” köszöntötték Piroch Gábort Makón

A Makói Mozi, a Glorius Hotel, a Hagymatikum Gyógyfürdő és a Városépítők Társasága nevében Márton Imre a Közéleti Klub vendégeként köszöntötte Piroch Gábor világhírű kaszkadőrt és kaszkadőrszakértőt Makón. Január 30-án “Schwarzenegger előszobájából” érkezett a Hagymaház Pódium termébe 40 év szakmai tapasztalattal, több mint 350 TV és reklámfilmekben végzett kaszkadőr és színészi munkával a háta mögött. 

CIMG9127

Piroch szorongva érkezett Makóra. “40 évem van a szakmában, de olyan érzés itt állni, mintha filmre készülnék.” Tagadhatatlan, hogy Piroch Gábor mögött sok munka, vér és verejték van. 1969-ben kezdte a pályáját gyalogos kaszkadőrként. A Csillaghegyről származó srác sok érdekes helyzetbe került, számtalan buktatót tartogatott számára az élet, de sosem adta fel.

Piroch Kaszkadőrnek születtem c. életrajzi könyvében leírja, hogy rossz tanuló volt, eleven és pofonokkal teli gyermekkorban volt része. 10 éves korától rendszeresen sportolt. “Amihez hozzáfogtam, rövid idő alatt jó eredményeket értem el benne” – emlékezett vissza. Először focizott, majd a csillaghegyi könyvesboltban kezébe került egy judo könyv. Annyira rabul ejtette a judo világa, hogy azonnal edzésre jelentkezett. Rövid időn belül kiemelkedő csapat és egyéni eredményeket ért el.

Papp Bertalan (kétszeres olimpiai bajnok magyar kardvívó – szerk.) kaszkadőrcsapatot szervezett az 1970-es magyar-csehszlovák-román filmdráma, az Ítélet c. filmhez. Itt szerepelt Piroch először kamera előtt, habár korábban az Egri csillagok c. film készítésekor az összes próbán részt vett, de túl fiatal volt, hogy kamera előtt szerepeljen.

A könyvbemutató során rövid filmjeleneteket is bemutatott a 40 év legjobb, leghíresebb munkáiból. Láthattuk többek között, amikor 50 méter magasból leugorva Guinness-rekordot döntött, vagy a Linda tv-sorozatban átesett egy telefonfülke üvegén, avagy éppen a 2007-ben a kaszkadőrök Oscar-díjára jelölt legjobb akciójelenetet (“Szabadság, szerelem” c. film – szerk.) is.

Piroch az 1999-es Kleopátra című film egyik kellékét, egy kardot hozott mutatóba, amely elmondása szerint egy karikás ostorába került, ugyanis csak az ostorért cserébe kaphatta meg a rendezőtől a filmkelléket.

CIMG9138

Piroch Gábor elképesztő személyiség, ember, csupa nagybetűkkel. Egy szakmáját alázattal művelő, embertársait mérhetetlenül tisztelő személyt ismerhettünk meg. Piroch Gáborral készített exkluzív interjúnkat jövő héten olvashatják blogunkon!

Képek forrása: Viharsarki Kanapé

Dani