Egy este a roma hagyományok jegyében

Dobozon több mint egy évtizedes múltja van, hogy a januári kulturális hét záróakkordjaként a művelődési ház dolgozói és lelkes lokálpatrióták tematikus helytörténeti vetélkedőt szerveznek. A cél, hogy erre az estére összehozzák a falu apraja-nagyját, és egy-egy újabb szegletét ismertessék meg a nagyközség történetének.

cigányok

Az előző évek során a totót és az ügyességi játékokat alapozták már a babonákra és a boszorkányságra, Sámson legendájára vagy a mézre is. Utóbbi a falunap lelkét is adja egyben. Az idén a helyi cigányság került a középpontba. Doboz Békés megye azon települése, ahol a kisebbség megőrizve szokásait a közélet és a közösségi művelődés békés, aktív szereplője.

A Dobozi Általános Iskola igazgatója, Zsigmond Károly maga is roma származású, és évek óta fontosnak tartja, hogy különböző témakörökben feltárja a múlt értékeit, legyen szó az iskola több évtizedes történetéről, a helyi labdarúgásról vagy a cigányságról. Eddig három kötete jelent meg a fenti témákban, de a dobozi kamrák és padlások még számos kincset rejthetnek, nem beszélve a helyi értéktárról, így a kutatásnak még koránt sincs vége.

szupernagyik

Január 23-án, péntek este már tizenkettedik alkalommal adott helyet a Dobozi Közösségi Ház és Könytár nagyterme a vetélkedőnek. Tizenhat lelkes csapat igyekezett az est során bebizonyítani, hogy alaposan felkészült a roma kultúrából, szokásokból és tanulmányozta Zsigmond Károly képeskönyvét, az Iránytűt, amely betekintést nyújt a Dobozon élő cigánycsaládok életébe. A kötetből megtudhatták a résztvevők továbbá, hogy milyenek voltak a hétköznapok az egykori telepen, a falu határában meghúzódó Sóssziken, megismerhették a vályogvetés menetét és a különböző gúnyneveket egyaránt.

Emlékezetes este marad ez a helytörténeti vetélkedők sorában. A szervezők alaposan kitettek magukért: mind a feladatok, mind a díszlet hűen tükrözte a témát. A nyitányban a dobozi Fekete Gyémántok – akik évekkel ezelőtt még a Fásy Mulatóban is bemutatkoztak – egy pár dalból álló összeállítással alapozták meg az est hangulatát. A muzsika szó mellé hamarosan becsatlakoztak a táncosok is, akiktől autentikus romatáncokat láthattak a jelenlévők.
A táncos hagyományok kapcsán érdemes megemlíteni, hogy 2014 második felében a házban megalakult egy hagyományőrző csoport, amely Sztojka Zsanett vezetésével minden héten időt és energiát nem kímélve sajátítja el a lépéseket. A kis táncosok amellett, hogy részt vettek a versengésben csapatként, sokat tettek azért, hogy a lelkesedés egy percig se lankadjon.

cigányl

A vetélkedő során bizonyára sokan megtanulták a cigány himnuszt és a gasztronómiai feladatnak köszönhetően talán páran kedvet kaptak ahhoz is, hogy kipróbáljanak olyan ételeket, mint a tyúkos káposzta vagy a birsalmás bableves. Utóbbi ételek minden cigány szakácskönyvben fellelhetőek különböző formákban.
Az eredményhirdetést megelőzően a jelenlévők együtt vigadtak, majd az oklevelek és a díjak kiosztását követően egy kellemes vacsorával zárult a rendezvény, és egyben a kulturális hét is.

Remélem, hogy évek múlva sem apad ki Doboz kincsestára, és mindig lesz mit leemelni a polcról, ami a vetélkedő magját tudja adni!

Képek forrása: Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár Facebook oldala, a résztvevők Facebook oldalai

Mia