Boszorkányok márpedig vannak! – Az Engelsfors-trilógia

Adott egy csendes svéd város valahol a messzi északon, ahol mintha megállt volna az idő, és az enyészet lassan mindent felemészt. A lakosok tipikus 21. századi problémákkal küzdenek, míg a fiatalok a kiugrás lehetőségeit keresik. Azonban egy nap minden megváltozik Engelsforsban…

kör

Hat kamaszlány álmában feltűnik egy évszázadokkal a történet előtt megkínzott nő alakja, majd feljön a vérvörös telihold, és a lányok előtt lassan világossá válik, hogy nem a képzeletük űz velük gonosz tréfát, hanem valóban különleges erők kezdenek bennük szárba szökenni. A sors pedig egymás mellé tereli a hat különböző tinit, akik mind-mind vívják a maguk külső és belső harcait. Akad közöttük, aki evészavarokkal küzd, míg a másikukat külseje miatt éri nem kevés támadás, de van, akit a zenei stílusa és az öltözködése miatt közösít ki az iskola közössége. Egy szó, mint száz a Kiválasztottak élete a varázserejük nélkül is elég komplikált, hát még milyenné válik, mikor tudatosítják bennük, hogy ők mindannyian boszorkányok, és arra hivatottak, hogy megvédjék akár az egész világot a gonosz rombolása ellen.

Azonban a nehézségek sora még nem ér itt véget. Egy titokzatos erő ugyanis tervet eszel ki ellenük, és próbál végezni velük mielőtt küldetésüket beteljesítenék. Már sajnos a trilógia első részének legelején odavész a Kör egyetlen fiú tagja, Elias, majd őt követi Rebeca, aki bár próbál küzdeni a hang ellen, mégis a mélybe taszítják. Közben a külvilág rejtélyes öngyilkosságokról beszél az iskola falain belül, de az igazság odaát van… A gimnázium valóban a gonosz fészke, de hogy mennyire is, az még nem az első kötetben bontakozik ki.

kör2

Szerencsére vagy sem a lányok pártfogókat kapnak az új igazgatónő és a karbantartó személyében. A bökkenő csak az, hogy bár a diri is a boszorkányok sorát gyarapítja, koránt sincs akkora ereje, mint a lányoknak, arról nem is beszélve, hogy munkáltatója, a Tanács sem tud igazán mit kezdeni az Engelsforsról és a Kiválasztottakról szóló próféciával. A gondnok pedig bár mágus, valamilyen oknál fogva nem emlékszik a múltjára, sem arra hogy honnan jött, de abban biztos, hogy vigyázni kell a kis boszorkányokra.

Rebeca halálát követően, és miután Minoo-t és Anna Karint is majdnem halálba taszítja a gonosz, hősnőink belátják, hogy ideje félredobni a korábbi egymás iránt érzett sérelmeket, és közösen felvenni a harcot a rájuk leselkedő gonosz erők ellen.
Miután a pálfordulás bekövetkezik, felgyorsulnak az események. A sok gyakorlás és varázskönyvekben való kutakodás meghozza a gyümölcsét, és a démonok által megszállt “kártevőt” sikerül likvidálniuk. De ezzel a veszély még nem hárul el a fejük felől. Sőt a java lehet még csak ezt követően jön, főleg azért, mert a sok viszontagság ellenére a főhősök továbbra sem tudják biztosan kivel vagy mivel állnak szemben.

A Harry Potter óta fénykorukat élik a mágia és a boszorkányság világával foglalkozó könyvek, kötetek. De míg az Alkonyat vagy a varázslótanonc kalandjai a tinik lelkét is megérintették, addig a svéd szerzőpáros trilógiája inkább fiatal felnőtteknek szól. Meglehet, hogy a főhősök kamaszok a tizenévesek minden problémájával, ahhoz hogy igazán megértsük minden kis rezdülésüket nem árt már túllenni a saját tinédzseréveinken.
Mark Strandberg és Sara B. Elfgren története főleg azoknak szól, akik nem riadnak vissza a misztikumtól és a gótikus sztorik is lekötik a figyelmüket.
Kíváncsian várom, hogy a második rész, a Tűz milyen fordulatokat tartogat majd, hogy mi vár a lányokra. Remélhetőleg valamennyien túlélik a kalandot, és nem vesznek el az idő forgatagában.

Képek forrása: A Kör trilógia Facebook oldala

Mia