Meghódította a Hattyúk tava a csabai közönséget

Remélhetőleg hagyomány válik abból, hogy karácsony közeledtével a Csabagyöngye Kulturális Központ otthont ad egy-egy balett előadásnak, amely tovább színesíti műsorpalettáját, és egy olyan műfajt ismertet meg a közönséggel, amellyel a hétköznapokban nem mindig van mód megismerkedni. Az idén a Hattyúk tavát állította színpadra a Kiev City Balett társulata, és aratott nagy sikert a békési megyeszékhelyen.

hattyú1

A világhírű tánckar sikere, akik tavaly már a Diótörővel meghitt pillanatokat varázsoltak az agóra falai közé, idén már majdhogynem ismerősként léptek a porondra. 2014-ben a balett irodalom legtöbbet játszott darabjával, Csajkovszkij Hattyúk tavával szereztek felejthetetlen pillanatokat a közönségnek december 19-én, pénteken. Az előadásra már napokkal a show előtt minden jegy elkelt, ez is ékes bizonyíték volt arra, hogy a viharsarki közönség nyitott az újdonságra, és szívesen ismerkedik meg nem hétköznapi műfajokkal is.

A történet sokak számára ismerős lehet. A szövegírók egy régi-régi orosz népmesét vettek alapul mikor megalkották a szövegkönyvet. Az 1877-es bemutatóra Reisinger állította össze a koreográfiát, de manapság Marius Petipa 1895-ös verzióját veszik alapul a művészek.
A cselekmény: A Herceg huszonegyedik születésnapját ünneplik a kastélyban. Azonban a felhőtlen mulatozás hevében az ifjú feje fölött egyre csak gyűlnek a felhők. Az est végére ugyanis meg kell mondania, hogy a menyasszony jelöltek közül kit kíván nőül venni. Azonban ez cseppet sem könnyű feladat. A mulatság végén a park fölött hattyúk húznak el, amelyek felkeltik a fiatal érdeklődését, aki íjat ragadva a közeli tóhoz siet, hogy elejtsen egyet a csodás madarak közül. Azonban nem várt meglepetésbe botlik a tónál.

hattyú2

Éjszaka, a hold fényében majd két tucat lány járja táncát a víz körül. Közülük Odett, az elvarázsolt hercegnő az, aki elbűvöli a Herceget, és megosztja vele szomorú történetüket. A hercegnőt és udvarhölgyeit bosszúbúl egy varázsló hattyúvá változtatta, és csak esténként ölthetnek ismét emberi alakot, de amint a nap első sugarai megcsillannak a vízen, ismét visszaváltoznak hattyúkká. Az átkot csak az igaz szerelem törheti meg. A hattyúlányok keringője után nehéz a búcsúzás, de a Herceg hűséget fogad, és megígéri, hogy visszatér.

Közben a palotában már áll a bál, érkeznek a díszes vendégek. A menyasszony jelöltek is felsorakoznak, a Herceg mindegyikükkel lejt egy táncot, de örökké csak Odettre tud gondolni. Ekkor megérkeznek a spanyol vendégek is, élükön a fekete lovaggal, aki nem más, mint az álruhába bújt varázsló. A lovag bevezeti leányát, a “fekete hattyút”, aki ámulatba ejti a jelenlévőket, és megtéveszti a szerelmes Herceget is. Pedig ez a hercegkisasszony nem Odett, csak majdnem tökéletes mása, Odília, a varázsló gyermeke. Mikor a jelenlévők rájönnek a trükkre a későn érkezők gúnyos kacajjal elhagyják a helyszínt.

Időközben a hír elér Odetthez, hogy kedvese másra vetett szemet, de a Herceg hamar eloszlatja a kételyeket, és megerősíti esküjét. Kis vártatva feltűnik a varázsló is a tisztáson, aki mindenáron meg akarja akadályozni az átok megtörését. A két férfi harcolni kezd egymással. A mágus hiába veti be a természet erőit az ifjú ellen, az letöri bagolyszárnyait és felszabadítja a lányokat, és feleségül veszi a kecses hercegnőt.

hattyú3

A Kiev City Balett táncosainak produkciója azért is egyedülálló a világon, mert amellett, hogy profi tánckarral lépnek mindenhol a színpadra, képesek úgy előadni a klasszikus darabokat, hogy még az is könnyedén be tudja fogadni a látottakat, aki nincs teljesen tisztában a cselekmény menetével. Így volt ez most Békéscsabán is.
Bár a díszlet a maga elhúzható függönyeivel elég egyszerűnek hatott, a jelmezek, a fényjáték és elsősorban a koreográfia olyan élményekkel gazdagította a nézőtéren helyet foglalókat, hogy talán még napokkal később is felidéződhetett bennük egy-egy pillanat. Az előadás végén a táncosok vastapsot kaptak.

Miközben néztem a színpadi jeleneteket felidéződött bennem a pár évvel ezelőtti, Natalie Portman főszereplésével készült Fekete hattyú című film, amely a kecses, filigrán táncosok világának kulisszatitkaiba engedett némi betekintést. A filmből is kiviláglott, hogy mekkorra alázat és lemondás szükséges ahhoz, hogy valakiből profi válhasson, és egy szép napon olyan főbb szerepekben tündökölhessen, mint a fekete és fehér hattyú, Odett és Odília vagy Marika a Diótörőből. Nyilván a színfalak mögött folynak a versengések egymás között, és nem ritkák a belső vívódások sem, mégis tiszteletet érdemelnek azok, akik ezt a pályát választják hivatásukként.
Bár e táncos műfajt sokan megfoghatatlannak és túl elvontnak tartják lépései és jelmezei miatt is, az biztos, hogy egyszer-egyszer érdemes leemelni a kikapcsolódási lehetőségek képzeletbeli tálcájáról. Nem bánjuk meg, mert különleges élménnyel tud kecsegtetni! Kíváncsian várom, hogy 2015-ben mivel örvendeztetik majd meg a látogatókat a szervezők így karácsony előtt!

Képek forrása: Csabagyöngye Kulturális Központ Facebook oldala

Mia