Omega Oratórium Makón a karácsonyi várakozás időszakában

2014. december 20-án 21 órakor Makón, a Református Ótemplomban tart látványos koncertet az 52 éves Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockegyüttes, az Omega. A koncert részleteiről Kóbor János, az együttes frontembere, Trunkos András, az Omega Oratórium producere, menedzsere és Gazdag László, az „Alfától Omegáig – Zenével a hitért” Civil Társaság képviselője személyesen beszéltek mai makói sajtótájékoztatójukon a Hagymaház Pódium termében.

Omega002Ma délelőtt Farkas Éva Erzsébet Makó város polgármester asszonyával tartott közös sajtótájékoztatót az Omega Oratórium. Farkas Éva elmondta, nagy öröm számára, hogy a Református Ótemplom helyet adhat a koncertnek, s egyúttal nagy megtiszteltetés az Omega együttest városunkban fogadni. “Az oratórium (jelentése: imaterem – szerk.) műfaja számomra olyan, mint az angyalok összeesküvése, de nem emberek ellen, hanem értünk, emberekért, hogy a legfőbb jót, a legfőbb szépséget mi is megtapasztalhassuk” – tette hozzá.

“Az Omega Oratórium megalkotásának ötlete egy váratlan megkeresésnek köszönhető. A bátaszéki katolikus templom tornya életveszélyessé vált. A visszabontás sorsára jutott torony felújításához kerestek támogatókat. A bontáskor találtak rá egy régi deszkára, melyre a templom építésekor, az egyik korabeli adományozó nevét írták rá. Az akkori, deszkába vésett Kóbor név a mai Omega-frontember, Kóbor János egyik felmenőjét volt hivatott az utókor számára megörökíteni. Ekkor született az ötlet egy jótékonysági koncert megrendezésére, melynek bevételéből a torony helyreállítását lehet támogatni. Egy ilyen jótékonysági koncert stílusosan a templomban kell, hogy megszólaljon, de lehetőleg olyan repertoárral és előadási móddal, mely egy hagyományos rock koncerttel szemben kellően igazodik a helyhez, annak szelleméhez. Így adta magát az oratórium, mint forma a trilógia lezárásához” – olvasható az Omega Oratórium Zsoltároskönyvében.

“A legtöbb nóta olyan, ami illeszkedik a templomok légköréhez, ugyanakkor nem akartunk gátat szabni a rockzenének. Azt akarjuk elérni, hogy komoly érzelmi hatása legyen az oratóriumi koncertnek. A lélekkel legalább annyit kellene foglalkozni, mint a testtel, hiszen ép testben ép lélek lakozik. Sajnos, ez manapság nem annyira jellemző” – tudtuk meg Kóbor János frontembertől.

Omega001

“Az Omega életművéből kiválasztott 14 dal, valamint a dalokhoz keretet biztosító Liszt Les Preludes részletek biztos zenei alapokat adnak az Omega Oratóriumnak. Az áthangszerelés révén a rock instrumentumai, a szimfonikus zenekar akusztikus hangszerei, a templomi orgona és nem utolsósorban a szóló- és kórusének az Omega klasszikusokat merőben új és nagyszerű interpretációban mutatja be” – olvasható az Omega Oratórium Zsoltároskönyvében.

A közeljövőről Kóbor elárulta, hogy a december 20-ai makói est után, december 29-én Pécsett lesz egy világiasabb oratóriumi koncertjük.

Az este 21 órakor kezdődő makói Omega Oratórium koncertre minden makóit – korosztálytól függetlenül – szeretettel várnak! Az Omega zenei kirándulása garantáltan meg fogja érinteni az embereket!

Omega003

Mi ott leszünk, és feltétlenül beszámolunk az élményekről!

Dani

Képek forrása: Viharsarki Kanapé