“Megszületett! – Örvendezzetek!” – interjú Földi Lászlóval

Az idén már nyolcadik alkalommal szervezi meg a Zenebarát Felebarátok Közhasznú Alapítvány Jaminában az ökumenikus adventet. Céljuk, hogy a szeretet ünnepének közeledtével minél több jaminait megszólítsanak, és az ünnep fényeit valamennyi otthonba eljutassák. A programokról, az ökumenikusságról és a karácsony üzenetéről Földi László szervezőt kérdeztem.

ökopl
Viharsarki Kanapé: Mitől válik ökumenikussá a rendezvény? A történelmi egyházak miként képviseltetik magukat?
Földi László: Mivel a célunk a jaminai városrész megmozgatása volt, így az itt működő felekezetek kapcsolódnak össze, részben ez adja a rendezvény ökumenikus jellegét, hiszen egy hétvégére átköltözik a program az Evangélikus egyházközség területére, részben pedig a meghívott előadók miatt, hiszen az idei évben is énekel nálunk a Református Gyülekezet énekkara. Tapasztalatom szerint sokan látogatnak el mindkét egyházközség programjaira más felekezetektől, illetve nagyon sok érdeklődő jön el ilyenkor egy kicsit töltődni.

VK: Kikből áll az a lelkes csapat, akik hétről-hétre igyekeznek ünnepi hangulatot varázsolni a jaminaiaknak?
F. L.:
A szervező csapat a Zenebarát-Felebarátok. Az alapítványunk magja egy énekes közösség, melynek megalakulása jó néhány évvel korábbra datálódik, mint az alapítvány létrehozása. Néhány szóval szeretnénk bemutatni közösségünket:

2014-ben már 11 éve működünk egyetértésben, szeretetben a jaminai Jézus Szíve Plébánián. A legfiatalabb tagunk másfél éves, „legifjabb” 61 éves (létszámunk eléri a közel 50 főt). Énekkarként szentmiséken, keresztelőkön, esküvőkön szolgálunk, de a nagyböjti keresztutak, passiójátékok, a májusi litániák, az októberi rózsafüzér imádkozása is a mi feladatunk.
2014-ben már a VIII. Ökumenikus Adventet rendeztük meg, melyre megszületett az élő-betlehemes műsorban a kis Jézust alakító legkisebb „Zenebarát”. Eddigi működésünk során két zenei CD-t készítettünk. Az elsőt a 2008-as évben Karácsonyvárás címmel, a másikat 2009-ben Szent Pál éve alkalmából, Szeretni szüntelenül címmel. Az idén tavasszal tartottuk a VII. Ifjúsági Gitáros Énekkarok Találkozóját és Ifjúsági találkozót, amire nagy örömünkre a megye számos településéről érkeztek vendégek. Családnapokat szervezünk hiteles előadókkal, vendégünk volt már többek közt Horváth István Sándor atya, a napi evangéliumok írója, Kiss Ulrich jezsuita szerzetes, a Hír TV Civil Kaszinójának állandó szereplője. Éneklünk egyházmegyei rendezvényeken, családnapokon, nemrégiben Nagyszénáson és Magyarbánhegyesen, Szegeden a Szent Gellért napon és hamarosan Csanádapácára is ellátogatunk még az adventben. Emellett szolgáltunk már elsőáldozásokon, Gerendáson, Csanádapácán, vagy búcsúi szentmisén, Sarkadon. Deszken ifjúsági lelki napon. Megjártuk a börtönt is, az Akárki című középkori moralitás játékot adtuk elő Gyulán, majd a Szegedi Csillag Börtönben, szerencsére mindkét helyről kiengedtek bennünket. 🙂

Szociális otthonban is szolgáltunk már Újkígyóson és Békéscsabán is. Rövid műsorral óvodákba és nyugdíjas otthonokban is megfordulunk karácsony közeledtével évek óta. Az adventi alkalmakon saját készítésű apróságokkal, adományok ellenében próbáljuk gyarapítani alapítványunk számláját, hiszen ezeket a rendezvényeket pályázatokból, néhány támogató jóvoltából, illetve saját erőnkből valósítjuk meg. Ezek csak a komoly dolgok, emellett ott vannak a születésnapok, szilveszterek, kirándulások, amelyek szintén az összetartozást erősítik.

karifa2VK: A programok összeállítása során milyen szempontokat vesznek figyelembe? Hogy tudnak minél szélesebb réteget megszólítani?
F. L.: 
Igyekszünk a négy hétvégén minden vasárnap a gyermeke és felnőttek kedvében is járni, próbálunk mindent úgy szervezni, hogy a család együtt tudjon eljönni, és a család minden tagjának legyen lehetősége örülni, töltődni. Minden hétvégén vannak gyerekprogramok, kézműveskezdés, játszóház, bábjáték, zenés gyermekműsor, mézeskalácskészítés, és vannak a felnőtt programok, kórusok, énekkarok, együttesek koncertjei.
Igyekszünk minél színesebb zenei palettát felvonultatni, ezért a helyben működő kórusok mellett minden évben hívunk a keresztény könnyűzene képviselői közül is előadókat, és távolabbról is kórusokat. Tavaly például egy neves Gospel kórus, a Veritas Scola énekelt és a Continental Singers együttes jött el, az idei évben pedig az Imperfectum együttes lesz a vendégünk december 21-én.

VK: Melyek azok az események, amelyeket kiemelnének az idei programból?
F. L.: Kiemelni sosem könnyű a programokból, mert mind a négy hétvégét igyekszünk úgy összeállítani, hogy az egy szép délután legyen tartalmasan eltöltve, de természetesen a szívünk csücske az mindig is a betlehemes lesz az utolsó adventi vasárnapon. Egyetlen napra felépítünk egy 200 négyzetméteres sörsátrat, felépítünk bele egy közel 50 négyzetméteres színpadot, arra egy szalmás istállót, belekerülnek a jászol köré az állatok, a póniló, birkák, kis kecskék, és estére minden készen áll ahhoz, hogy eljátszhassuk a betlehemest. Évről-évre egy-egy újabb darabot, mindig kicsit másképp, valamit kiemelve belőle, de mégis évről-évre ugyanazzal az üzenettel: Megszületett! – Örvendezzetek!

VK: Miért lesz érdemes most hétvégén ellátogatni a Jézus Szíve Római Katolikus Templomba?
F. L.: A következő hétvége elsősorban a gyerekeké, hiszen december 7-én a bábműsor és Paulik Laci bácsi énekes műsora után megérkezik Szent Miklós követe, a Mikulás hozzánk is a templomba. A felnőttek számára pedig Hajtmann Ildikó és Sallay Gergely koncertje kezdődik majd 17 órától, ezt követően gyertyagyújtás és szentmise lesz, majd a Bartók Béla Vegyes Kar adventi áhítatával zárul a nap.

karifa

VK: Végezetül, mi a legfontosabb üzenete a karácsonynak az Önök számára?
F. L.: A legfontosabb üzenet a szeretet. Ha minden ember most adventben elhatározza, hogy advent napjain egyetlen jó cselekedetet tesz naponta szeretetből, akkor elért az üzenet a szívekbe. Nem kell nagy dolgokra gondolni, mert az apró, de őszinte cselekedet az igazán nagy dolgok. Elég csak egy mosoly reggel a boltban, vagy a jaminai reggel dugóban magam elé engedek egy másik autóst vagy nem szólok oda mérgesen valakinek. Egyre rohanóbbak a mindennapjaink, legyen ez másképp adventben és adjunk oda az időnkből örömmel a szeretteinknek egy kicsivel többet. Sokkal többet ér öt perc odafigyelés arra, aki a barátom, aki a szerettem, mint bármilyen ajándék.

Képek forrása: Zenebarát Felebarátok Közhasznú Alapítvány hivatalos Facebook oldala

Mia