„A karácsonyi vásár nem csak a békéscsabaiaké, hanem a Békés megyeieké is!” – interjú Frankó Attilával

Hamarosan ismét ünnepi forgatag teszi még színesebbé Békéscsaba főterét. A karácsonyi vásár november 30-án, advent első vasárnapján ünnepélyes keretek között nyitja majd meg kapuit a látogatók előtt. A szervezők 200 ezer vendéget várnak a színvonalas programokra és kínálnak nekik kellemes kikapcsolódást az év végi hajrában. A Frankó Produkciós Iroda vezetőjével, Frankó Attilával beszélgettem a vásár jelenéről, a programokról és az ünnepi időszakról.

karivásár2

Viharsarki Kanapé: Hány éves múltra tekint vissza a karácsonyi vásárok története?
Frankó Attila: Jó kérdés, mert Békéscsabán korábban is voltak karácsonyi vásárok, de én 2010-ben kaptam meg a Városfejlesztési és Gazdasági Bizottságtól, melynek elnöke dr. Ferenczi Attila – a szervezési lehetőséget. Akkoriban négy részből tevődött össze a vásár, volt egy felügyeleti szerv, a mostani Csabagyöngye Kulturális Központ jogelődje, voltak a vendéglátósok, a dekorosok és mi, a produkciós iroda.
Úgy kell elképzelni, hogy egy kiüresedett rendezvényt vettem át, amelyet igyekeztünk új alapokra helyezni, új tartalmakkal feltölteni. Az elmúlt évek alatt egy olyan közösségi színteret építettünk fel, amelyet tavaly már teljes egészében mi valósítottunk meg.

VK: Mi volt a koncepció? Milyen elképzeléseid voltak, mikor átvetted a vásár szervezését?
F. A.: Először is életben tartani, és olyan fejlesztéseket végrehajtani rajta, hogy a békéscsabai karácsonyi vásár a vidék legszebb vására legyen. Úgy érzem jó felé haladunk. Fontos elmondani, hogy ez nem kerül az adófizetőknek egy forintjába se. Nulla forintért hozunk egy remélhetőleg 200 ezer fős látogatottságú rendezvényt. Ez naponta 6400 feletti látogatót jelent, amely úgy gondolom teljesíthető
Az ünnepélyes megnyitó november 30-án, advent első vasárnapján este 18 órakor lesz, ahol az Irodalmi Estek színészei lépnek majd fel .

VK: Milyen programokkal várjátok majd a kilátogatókat?
F. A.: Színpad most nem lesz, csak a nyitó- és zárónapon, a szilveszteri utcabálkor. A lakók nyugalmát nem szeretnénk megzavarni. a jégpályánál fog halk, karácsonyi zene szólni. Az már kiesik a lakóövezetből és remélhetőleg senkit nem zavar majd.
A fentiektől eltekintve még lesznek programok. A bibliaolvasás tavaly is nagy népszerűségnek örvendett, az idén is megidézünk majd történeteket az Ó- és Újszövetségből egyaránt. Természetesen a legfőbb téma Jézus élete lesz, ezt a nemes feladatot az evangélikus egyház vállalta el.  De mellettük megjelennek majd más történelmi egyházak képviselői is, így elmondható, hogy ökumenikus a rendezvény.
Az aktuális programokat folyamatosan közzétesszük majd a Facebook oldalunkon. Továbbá hamarosan kijön a vásárújság is számos hasznos információval.
December 6-a és 24-e között a gyerekek pedig találkozhatnak a Mikulással is, akinek mindenféle apróságot rejt majd a puttonya!
A munkatársaimmal mindent elkövetünk, hogy jól sikerüljön ez a rendezvény. A karácsonyi vásár nem csak a békéscsabaiaké, hanem a Békés megyeieké is!

VK: A karitatív tevékenységek miként jelennek meg a programok sorában?
F. A.: December 5-én, pénteken lesz a véradó napunk, ahol a véradók között gazdára talál majd Sholtz Endre művészúr festménye, amelyet ő maga ajánlott fel. Minden véradó kap majd ajándékot és egy sorsjegyet is. A nap végén pedig kihúzzuk, hogy ki az a szerencsés, aki majd kiakaszthatja az otthonban az alkotást. Természetesen az iroda munkatársai is adnak majd vért a jó cél érdekében.

VK: A Degré utcai otthon és a Vésztői Sérült Gyerekekért Egyesület is láttam helyet kapott a kiállítók sorában.
F. A.:
Így igaz, ingyenesen biztosítunk a számukra faházakat, hogy bemutathassák milyen tevékenységeket folytatnak a mindennapok során az otthonok falain belül. Mellettük a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium is megjelenik partnerként. Minderről Paláncz György, igazgató-helyettes is beszélt a sajtótájékoztatón. A vásár felépítésében is segédkeznek BÉKSZI-s diákok, amely szakmai gyakorlat szempontjából is jön nekik, illetve az iskola is kapott egy faházat, így ők is bemutatkozhatnak a látogatóknak.
Ezúton szeretnénk az önkormányzatnak megköszönni, hogy biztosították számunkra a helyet, és itt emelnénk ki, hogy mellettük kiemelt együttműködő partnerünk még a Békés Megyei Kormányhivatal is.

karivásár1

VK: Említetted a sportot is, mint fontos elemet. Milyen eseménnyel készültök e témában?
F. A.:  
A két ünnep között, december 28-án lesz egy családi futóversenyt rendezünk, „Kocogás a vásár körül” címmel. Az első húsz versenyző ajándékban részesül, de a feltétel, hogy téli öltözetben, így nagykabátban, csizmában és bakancsban lehet megtenni a távot. A gyerekeknek egy, a felnőtteknek két kört kell teljesíteniük.
Mindemellett fontos, hogy óvodásoknak és iskolásoknak előzetes bejelentkezés mellett az idén is ingyenes a korcsolyapályára és a vidámparkba való belépés. Így még a testnevelés órák is hangulatosabbá válhatnak.

VK: Mit érdemes tudni az árusokról? Kik kínálják majd portékáikat a vásárban?
F. A.:  
Hat forralt boros lesz többek között, a kilátogatók még forralt sört is kóstolhatnak! De ezek mellett egyéb italkülönlegességek is megjelennek a palettán.
Szeretném kiemelni az esztári önkormányzatot, akik három faházat is bérelnek. Esztár egy kis, 1500 fős Hajdú-Bihar megyei település, ahol főleg közfoglalkoztatási mintaprogramokon belül folyik innovatív tevékenység. Nagyon szimpatikus emberek, külön öröm számunkra, hogy nem Debrecent választották vásárhelyszínként, hanem Békéscsabát. Az ő jelenlétükkel is gyarapszik majd azok száma, akik viszik a Békés megyeszékhely és a megye jó hírét.
Az idén kétszer annyi kiállítónk van, remélem, hogy jövőre ez a szám csak tovább dagad.
A vendéglátó helyeket mécsesekkel és dekoratív asztalokkal igyekszünk hangulatossá és barátságossá tenni. Úgy gondolom, hogy ez a vásár megüti az európai színvonalat.

VK: Hogy fogjátok búcsúztatni az óévet?
F. A.: A programok este 18 órakor kezdődnek majd. Zenés műsorokkal melegítjük be a tömeget, majd a lemezlovasok gondoskodnak arról, hogy igazán jó hangulatban köszöntsük 2015-öt! Az est fényét egy pazar tűzijáték is emeli majd a Leskovics Pirotechnika jóvoltából, akik az idén a fővárosi augusztus 20-ai tűzijáték kivitelezésében is részt vettek. Ez pedig már garancia arra, hogy nem mindennapi fényparádé mellett, önfeledt hangulatban köszönthessük az újesztendőt Békéscsabán!

Képek forrása: Karácsonyi Vásár hivatalos Facebook oldala: https://www.facebook.com/karacsonyivasarbekescsaba?fref=ts

Mia