Új utakon I.

Egyszer mindenki életében eljön az a perc, hogy változtatni szeretne az életmódján. Nálam nem olyan rég ért véget egy elég húzós periódus, amely alatt fel-és le is szaladt jó pár kiló. De most már ideje kicsit rendet tenni kívül-belül egyaránt. Mert lelkileg sem tudtam mindig stabil maradni. Időnként ennek az útnak egy-egy állomásába avatlak majd be Benneteket.

happy_healthy_woman

Lehet, hogy rögös út elé nézek, de hogyha jobb lesz végre a közérzetem, és talán attól a pár fránya kilótól is megszabadulok, amit évek óta magamon cipelek “úszógumi” formájában leginkább,  akkor ennyit megér az, hogy színesítem kicsit a mindennapi étkezéseim manapság egyre népszerűbb magokkal, fűszerekkel és különleges zöldségekkel, gyümölcsökkel.

Nemrégiben Békéscsabán az egyik népszerű patika bővítette kínálatát gyógynövényekkel és reformélelmiszerekkel nagy örömömre. Az általam is ismert gyógyteák, aszalt gyümölcsös finomságok, táplálékkiegészítők és vitaminok mellett egy sor olyan zacskó sorakozik a bolt polcain, amelyek eddig még nem képezték táplálkozásom szerves részét. Eddig még nem volt alkalmam hajdinás, köleses vagy egyéb már-már paleo kategóriába sorolható ételeket kóstolni. De magam ismerve, ami késik, nem múlik. Mivel nyitott vagyok az új ízekre, és szívesen kipróbálom más tájegységek, népek konyháinak remekeit is, miért pont ettől az irányzattól zárkóznék el.

lenmag_1016990_4425

Ma utam ismét a gyógynövénybolt előtt vezetett el, és eszembe jutott, hogy nemrég olvastam a neten, hogy a lenmag kiváló tisztítókúrákhoz, megkönnyíti az emésztést és lényegében “nagytakarítást” végez odabent. Nem teketóriáztam, kezdőként vettem is egy kisebb csomagot. A Google a barátom felkiáltással pedig itthon kicsit utánaolvastam a kúrának. A java csak ezután jött!

A jól összeállított cikkből nem csak azt tudtam meg, hogy egy héten négyszer kell bő folyadékkal vagy kefírbe keverve fogyasztani egészben vagy ledarálva a magokat, de felsorolták, hogy milyen jótékony hatást gyakorol a szervezetre rendszeres fogyasztása. Ezek közül csak párat említenék. Az egészséges szív- és érrendszeri működéshez szükséges Omega3 és Omega6 zsírsavakat tartalmazza, de kordában tudja tartani a vérnyomást és a koleszterinszintet is.

Az emésztést a magas rostatartalma miatt tudja megfelelően felpörgetni, és a fogyókúrázók barátjai is, mivel segíti a zsírégetést. Linolsav és lignin tartalma pedig igazi fegyver a rákos sejtek ellen. Megelőzhető fogyasztásával a vastagbél-, a mell- vagy a prosztatarák kialakulása is egyes vizsgálatok szerint.
Bár azt még nem tudom elképzelni, hogy e magvak lisztje és nmi víz helyettesíteni tudja majd a tojást az ételeimben, de első nekifutásra egészen kellemes íze volt, és feldobta az esti kefírem. Sőt meghozta a kísérletező kedvem, hogy más nyersen fogyasztható magvakat is megkóstoljak.

Sőt zárásként: ma hallottam egy olyan mobilalkalmazásról, a Hydro-ról is, amely abban segít, hogy óránként figyelmeztet bennünket, hogy vegyünk magunkhoz folyadékot. Amint végeztem e sorokkal, már töltöm is le!

Amint újabb benyomás ér, megosztom veletek! Együtt könnyebb megtenni a változás felé vezető apró lépéseket!

Képek forrása: filantropikum.com

Mia