Pihentető gyógyulás – wellness élmények Mórahalmon

Az elmúlt héten megismerkedtünk Gyopárosfürdő kincseivel és széles wellness kínálatával. Most egy kicsit átruccanunk Csongrád megyébe, Mórahalomra, a híres Szent Erzsébet Gyógyfürdőbe, ahol Kiss Anita szaunamester kalauzolt körbe minket!

mh-fürdő

Viharsarki Kanapé: Mi a mórahalmi fürdő különlegessége? Mik azok az egyedi szolgáltatások, amelyeket ti nyújtotok ebben a régióban?
Kiss Anita: A vendég a megváltott egész napos belépőjegyével igénybe veheti az összes medencét, szaunát és a csúszdákat. Próbálunk egyaránt pihenést és kellemes kikapcsolódást biztosítani kicsiknek és nagyoknak, időseknek és fiataloknak. Nálunk mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb szolgáltatást és medencét, ahol kicsit ki tud szakadni a mindennapi „mókuskerékből”.
Sokféle gyógyászati szolgáltatást vehetnek igénybe a vendégek a gyógyvizek mellett a fürdő területén. Ilyen például a gyógymasszázs, szénsavas fürdő, iszappakolás, gyógytorna, súlyfürdő, víz alatti vízsugármasszázs, gyógyvizes kádfürdő és a víz alatti gyógytorna is. Mindezek mellett még Szauna Szeánszokkal is próbáljuk a vendégeket ellazítani.

VK: Milyen problémákra nyújt gyógyírt a fürdő vize?
K. A.: Az akkor még Városi Fürdő néven ismert létesítmény történetének első mozzanata az 1960-ban fúratott 660 m talpmélységű termálkút volt, amely jelenleg is üzemel. A kút a Pannon őstenger üledékrétegeiből nyeri alkáli-hidrogénkarbonátos vizét. A B-13-as kút 39.5 °C-os, ásványi anyagokban gazdag, jódos jellegű vize 1999-ben kapta meg hivatalosan a gyógyvíz minősítést, ám előtte is betegek ezreinek segített a gyógyulásban.
Fürdőkúráink kopásos és gyulladásos ízületi, illetve gerincbetegségek, izomreuma, valamint nőgyógyászati megbetegedések kezelésére szolgálnak. A termálkút gyógyvízzé nyilvánítása során végzett klinikai vizsgálat statisztikailag igazolta a fürdő vizének kifejezett gyógyhatását a térd-, és vállízületi megbetegedésekben, így a fürdőt méltán nevezhetjük a térség „térd-, és vállcentrumának”. A meleg víz fokozza az ízületek, izmok, szervek anyagcseréjét, meggyorsítja a vérből a tápanyagok felszívódását, fokozza a sejtekből a salakanyagok leadását.
A termálvízben található ásványi anyagok a bőrön keresztül felszívódnak, egyenként jellemző speciális jótékony hatásukat ezáltal fejtik ki. A vízben a beteg ízületek gyógyító hatású átmozgatása a felhajtóerő miatt jóval könnyebb.
Gyógyvizünkben a következő alkotórészek találhatóak meg: Kálium, Nátrium, Ammónium, Kalcium, Magnézium, Vas, Mangán, Lítium, Nitrát, Nitrit, Klorid, Bromid, Jodid, Fluorid, Szulfát, Hidrogén-karbonát, Szulfid, Metabórsav, Metakovasav, Szabad szénsav, Oldott Oxigén.

több

VK: A fürdőzésen kívül miért érdemes még Mórahalomra menni? Mi a Homokhátság igazi kincse?
K. A.: 
Különböző programokat szervezünk minden időszakban, hogy ne legyen egyhangú a fürdő, és még több élménnyel gazdagodjanak a vendégeink télen és nyáron egyaránt. Ilyen például nyáron a szezonnyitó és záró strandparty, hidegebb időben a Fürdőkultúra Napja, a Gyermekfürdő és Szaunavilág Születésnapja és a szaunázók hétvégéje is, ami most november 8-án, szombaton és november 9-én, vasárnap rendezünk meg.
A fürdőn kívül is érdekes programokkal várjuk a messziről érkező vendégeket. Lehet biciklivel kilátogatni a Bivaly Rezervátumhoz, TUC TUC kisvonattal mórahalmi körutat tenni, finom és különleges réteseket venni és enni a Mórahalmi Rétesházban. Továbbá ellátogathatnak a Homokháti Vendégházba, illetve Babagyűjteményt is láthatnak, amely sok évtized emlékeit őrzi.
Valójában a Homokhátság igazi kincse nem ezekben rejlik a visszajáró vendégeink szerint, hanem abban a fogadtatásban, amivel minden alkalommal várják őket a fürdő dolgozói. 🙂

VK: Mikor fogott meg a fürdők világa? Hogy váltál szaunamesterré?
K. A.: 
Még gimnáziumba jártam 2009-ben, amikor jelentkeztem diákmunkára a Mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdőbe hostessnek és adminisztrációs munkatársnak. Majd érettségi után úgy gondoltam 2010 szeptemberében, hogy jelentkezem állandó munkatársnak. Ekkor még csak uszodamesterré váltam.
2012-ben a fürdő vezetősége szeretett volna valami új dolgot és ekkor jöttek a Szauna Szeánszok. Itt kiválasztás alapján történt a döntés, kiből lesz szaunamester. Én is bekerültem ebbe a kalapba, és elvállaltam, de akkor még mit nem sejtettük mire vállalkoztunk. Nem egy női szakma véleményem szerint. Visszagondolva nem tudom mitől voltunk megijedve?! Nem bántam meg! Sőt kezdem úgy érezni, ez az a dolog az életemben, amit nem szeretnék abbahagyni!

ii-szaunazok-hetvegeje-ii-szauna-szeansz-oscar-budapest-1-m

VK: Hogy látod, hazánkban mennyire terjedt el a szaunázás kultúrája?
K. A.: 
Magyarországon az osztrák határ mentén és Budapest környékén egyre többet hallani a szaunázásról. Országos szinten én inkább a szaunák terjedését mondanám hirtelen megugrottnak, a kultúra viszont sajnos kevésbé terjed vele. Itt a Dél-Alföldön próbáljuk az embereket megtanítani a helyes, higiénikus és egészséges szaunázásra, ezért is jók ezek a Szauna Szeánszok. A vendég szabadon kérdezhet a szaunamestertől.

VK: Milyen Szauna Szeánszokon vehetnek részt látogatóitok? Milyen volt ezek kezdeti fogadtatása? S milyen most?
K. A.: Fürdőnkben minden csütörtöktől vasárnapig délután 5 alkalommal vehetnek részt az izzadni vágyók a Szeánszon. Kezdetben díjmentes volt ez a szolgáltatásunk pontosan azért, hogy a vendégekben rögzülni tudjon a helyes szaunázás. Ekkor elég sok látogató vett részt ezeken a programokon. Most kevesebb vendégünk látogatja ezt a relaxációs programot, de mindig próbálkozunk újításokkal. Tartunk sima fölöntéseket, amikor csak illóolajat használunk a szeánsz alatt, majd gyümölcsökkel kínáljuk a vendégeket. Vannak hidratáló, bőrfeszesítő, bőrradírozó programjaink is. Ilyenkor a vendégek különböző természetes anyagokkal kenik be a megizzadt bőrfelületet, például turmixolt avokádókrém, tengeri só és kávézacc, méz és joghurt keveréke vagy frissítő szeletelt citrusfélékkel (citrom, narancs, grapefruit).

fenti

VK: A határ közelsége miatt gondolom sok a külföldi vendég. Ők mennyire nyitottak e szolgáltatásra?
K. A.: Igen, sok szerb visszajáró vendégünk van a Szeánszokon is. Először nem tudták mi is lehet ez a szolgáltatás. Sokan összekeverték a masszázzsal, de minél többen jöttek, annál népszerűbbé vált. Ők is előszeretettel veszik igénybe és ajánlják másoknak is.

VK: Az év melyik szakaszában érdemes ellátogatni hozzátok inkább? A tél milyen élményeket tartogat a vendégeknek?
K. A.: Az attól függ, ki mit szeret: a nyüzsgést vagy a nyugalmat. Aki pihenni szeretne mindenképp a téli időszakot javaslom, aki a nyüzsgést kedveli, neki pedig a nyarat. A téli időszakban a kültéri medencéink és zöldterületünk egy része lezárásra kerül. A télen érkező vendégek használhatnak 2 óriáscsúszdát, jakuzzimedencét, gyermek- és bébipancsolót, relax és kneipp medencét, wellness- és gyógymedencét is. Ezek mellett pedig 3 finn szaunát, 2 infraszaunát, 2 aromaszaunát, sókabint, gőzkabint, fényterápiás szaunát, bio- és rönkszaunát is. Nem utolsó sorban Szauna Szeánszokkal is várjuk őket.

szaunavilág

VK: A jövőben várhatóak-e olyan fejlesztések, újítások a fürdőben, amelyek még csábítóbbak lehetnek?
K. A.:
Igen, várhatóak. Az egyik ilyen terv a kültéri úszómedencénk téli lefedése lenne, ugyanis a nagyon hideg időszakban bezárjuk. Sokan várják már, hogy megvalósuljon. Emellett szeretnénk egy nagy szaunát is megépíteni, ahol akár 30-40 fő is bent tudna egyszerre tartozkódni. Zárásként pedig egy különleges újítást említenék, az úgynevezett dézsaszínházat, melynek a lényege, hogy kisebb kádakból, medencékből tudnának a vendégek nézni egy kulturális programot, előadást, mely egy színpadon zajlik.

Képek forrása: Mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdő hivatalos oldala

Mia