„Az álmaimat céllá kovácsolom, ez hajt előre!” – interjú Kéri László festőművésszel

Kéri László fiatal kora ellenére már jó pár kiállítást tudhat maga mögött. Alkotásai főként a mítoszok és legendák világából merítenek. November 3-ától, hétfőtől a Csabagyöngye Kulturális Központban tekinthetjük majd meg festményeit. Többek között a festészetről, az önkifejezésről és a mindennapjainkat átszövő hiedelmek erejéről kérdeztem.

plakát2

Viharsarki Kanapé: Mikor ragadtál először ecsetet?
Kéri László: Gyermekkorom óta mindig rajzoltam, de bevallom őszintén, festeni nagyon sokáig utáltam. Idegenkedtem tőle. Helyette digitális technikákkal próbálkoztam. Pár éve volt egy visszatérő rémálmom egy igen sötét életszakaszom következtében, ami az utolsó alkalommal teljesedett ki. Azóta festek.

VK: Verseket is írsz. Hogy tudod magad jobban kifejezni: írásban vagy festés közben?
K. L.:
Szeretek verseket írni, de nem vagyok költő. Úgy verselek, ahogy festek, szimbólumokban, képekben, ez egyfajta kiegészítése nekem a festészetnek.

Kéri László alkotás közben

Kéri László alkotás közben

VK: Elnézegettem az eddigi műveid. Honnan ez a komoly érdeklődés a mitológia iránt?
K. L.:
Azt hiszem, így születtem. Már egészen kiskorom óta foglalkoztatnak a mítoszok és a legendák. Mindig is különc gyerek voltam, sokáig nem voltak barátaim, helyette a természetet jártam, álmodoztam, ábrándoztam. Mindig is voltak látomásaim.

VK: Mi a fontosabb számodra: önmagad kifejezése vagy egy üzenet közvetítése a közönségnek?
K. L.:
Azokat a műveimet, amiket csupán önkifejezésre használok nem láthatja a közönség. Természetesen minden képem valamilyen üzenetet tartalmaz, így fejezem ki magam egy olyan világban, ahol a kimondott szavak sokszor semmit nem érnek. De hiszem, hogy a művészetnek szent célja van, a művészek kötelessége megmutatni az embereknek a világ rejtett dolgait, amelyekből az emberiség tanul, és gyarapszik általa.

VK: A mostani kiállítás képeivel mire szeretnéd felhívni a befogadók figyelmét?
K. L.:
Szeretném az embereket ismét közelebb vinni a szellemvilághoz és a természethez. Aki nyitottá válik ezen dolgok felé, sok mindent megtanulhat, amit máshonnan nem tud, és erősödik általa. A természet tisztít, harmonizál, és ugyanúgy nevel, mint a szellemek, akiktől sokat tanultak az őseink. Az emberekben ezáltal felébred a kalandvágy, ami egy új, ismeretlen és izgalmas világ felé vezet.

Orákulum

Orákulum

VK: Mítoszok és misztikum a mostani tárlatod címe. Szerinted mennyire vannak jelen rohanó világunkban a régi hagyományok, babonák?
K. L.:
Teljes mértékben, annak ellenére, hogy sokat feledtünk belőlük. Van, amit próbálunk kizárni, van, amit másként nevezünk, új formákat adtunk nekik, de a lényeg változatlan. Tudatalattinkban ott rejtőzik minden, és ha ezeket feltárjuk és megtanuljuk tudatosan is használni, már nem a félelmeink és ösztöneink fognak vezérelni minket, hanem a magunk uraivá válunk.

VK: Eddig hol állították ki a képeid? Azok a kiállítások miben tértek el a mostanitól?
K. L.:
Gyulán, a Postagalériában volt az első kiállításom, később a lökösházi Vásárhelyi – Bréda kastélyban, de volt már közös kiállításom a Csopaki Művésztelep lelkes csapatával is. Minden kiállítás más és más, a vezérfonal természetesen a mítoszok és a misztikum, de a koncepció kiforrottabb lett és több új témával gazdagodott a tárlat.

Dagon

Dagon

VK: Teljes mértékben a mának élsz vagy valamennyire tervezel is előlre?
K. L.:
Az álmaimat céllá kovácsolom, ez hajt előre. De elég spontán vagyok, nem szoktam gondolkodni a következő lépésen, a holnapon. Amíg az ember a maga útját járja, mindig jó helyen jár.

VK: Zárásként, mi az az érték vagy eszme, amit szerinted érdemes lenne mindenkinek magáévá tenni, hogy jobban vegyük a mindennapok akadályait?
K. L.:
Nincs ilyen. Ez pont olyan, mintha mindenkinek ugyan azt az orvosságot akarnák beadni bármi is legyen a problémája. Szerintem mindenki ismerje meg önmagát és akkor tudni fogja a gyógymódot is, amivel jobbá teheti az életét. Nem szabad görcsösen ragaszkodnunk ideákhoz, oka van, hogy a gyógyszert sem szedjük tovább, ha már nem használ, csak mérgez, így van ez a ránk erőltetett eszmékkel, értékekkel, viselkedési normákkal is. Ez természetesen igaz az általam közvetített értékekre és eszmékre is.

Képek forrása: Kéri László festményei
Csabagyöngye Kulturális Központ hivatalos oldala

Mia