Halloween – új szín a naptárunkban?

Bár hazánkban nem járnak a gyerkőcök házról-házra rémisztő maskarákba bújva, de az utóbbi években egyre több kirakatban díszelegnek október 31-e közeledtével narancssárga tökök vagy repkednek boszorkányok és denevérek. Sőt egyre több szórakozóhely lát a Halloween-ban jó lehetőséget, és szervez jelmezes bulikat különböző “vérfagyasztó” akciókkal.
De honnan is ered ez az ünnep? Mi az üzenete? S hogy mivel érdemes elütnünk, hogyha nem épp egy partyba igyekszünk? Az alábbiakban ezekre igyekszünk választ adni.

halloween2

Egy különleges éjszaka

Az angolszász kultúrában megült Halloween ünnepét a keresztény világ is magáévá tette évszázadokkal ezelőtt. A Vatikán építkezve a megemlékezés hagyományára, a halottak napjaként emelte be a saját naptárába. Reformereik természetesen körültekintőek voltak, így minden pogány elemet kigyomláltak az ünnepkörből. Így az olyan országokban, mint hazánk is, sokan csak amerikai bohóckodásnak tartják, pedig jóval több ennél.

Hajdanán a nyár végét ülték meg a kelták ilyenkor, míg testben és lélekben egyaránt felkészültek a hosszú, hideg és sötét télre. Hiedelemviláguk szerint Halloween éjszakáján a mi világunkat és a holtak birodalmát elválasztó fátyol elvékonyodott, és aki nem vigyázott magára, nem vetett be különböző praktikákat, csúnyán megüthette a bokáját a szellemekkel. Ezért sokan helyeztek ki ételt-italt házaik elé vagy mutattak be áldozatot, hogy ezzel is távol tartsák otthonaiktól az ártó lelkeket, entitásokat.
Ugyanakkor az ő naptáruk szerint ez volt az év vége is. Egyes vallási közösségek még ma is megülik ezt a napot, az úgynevezett Samain Sabbath-ját, amelynek eredete ugyancsak a mesés kelta világig nyúlik vissza. Október 31-éről november elsejére virradóan a kovenek tagjai közös varázslatokkal és igék mormolásával búcsúztatják az elmúlt évet, és adnak hálát annak eredményeiért. Sőt bebiztosítják magukat és környezetüket is. A hétköznapi emberek által ismert újévi babonákat alkalmazzák, hogy bőséges 12 hónapnak nézzenek elébe. Ezek a szokások tehát hasonlatosak a mi újévi babonáinkhoz.

halloween1

Főszimbólumok: tök és az alma

A római korban tovább színesedett ez a mágikus és spirituális ünnepi kör. Erőteljesebbé vált benne a tisztelgés az eltávozottak előtt, de a gyümölcsbetakarítás hagyománya is megjelent az elemek sorában. Az antik nép ilyenkor Pomana estéjét is megülte. Így történt, hogy a tök mellett, amelyet a brit szigetlakók, Jack O’Lanternnek is neveznek egy részeges csavargó után, kinek lelke a vigyorgó töklámpákban lelt menedéket, mert sem az ördögök, sem az angyalok nem engedték be maguk közzé, az alma is megjelent a misztikus lények mellett a szimbólumtárban.

Rémtörténetek

Mivel az idén pont péntekre esik október 31-e, kiváló lehetőség ez arra, hogy néhány old school vagy éppen ropogós horrorfilmet bekészítsünk a lejátszóba. A következőkben három ilyen alkotást szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani.

Ideglelés – A Blair Witch Project (1999)

Adott egy rátermett és kíváncsi fiatalokból álló filmes csapat, akik egy legenda nyomába erednek. A blairi boszorkány után kutatva belevetik magukat a rengetegbe, és nyomuk vész. A kamerájuk azonban egy év múltán előkerül, rajta a hátborzongató felvétellel…
A minimális költségvetésből leforgatott film kasszát robbantott a mozikban. Hogy mi is a történet valódi alapja? Azért azt nem mondanánk, hogy járjatok utána!

Silent Hill – A halott város (2006)

Az amerikai-francia-japán produkció második része pár éve jelent meg, talán a mozikban nem is vetítették, de szinte nyomába sem ért az első résznek. A történet részben itt is valóságos alapokon nyugszik, mert valóban létezik egy olyan városka az Államokban, amely alatt még ma is ég a szén. De a szörnyeket, a boszorkányüldözős szálat és a bosszúálló démonként újjászülető áldozatot, nem beszélve az élő Sötétségről már csak a forgatókönyvírók és producerek álmodták a vászonra. A sztori azoknak lehetett ismerős hajdanán is, akik az eredeti videó- és számítógépes játékkal már bejárták a holt város utcáit.

sh

Amerikai Horror Story – Boszorkányok (2013)

Az Amerikai Horror Story egy amerikai horror-dráma sorozat. A sorozat antológia-jellegű, minden évad egy, az előzőtől független történetet mesél el. A harmadik évad a woodoo újvilági “őshazájában”, New Orleans-ban játszódik, ahol a kíváncsi tekintetektől elrejtve működik egy iskola, ahol megtanítják a fiatal, különleges képességű lányoknak, hogy miként bánjanak úgy a varázserejükkel, hogy az valóban az ő és a környezetük javát szolgálja. Két dudás sem fér meg egy csárdában, hát még több. A lányok között komoly versenyhelyzet is alakul ki. A küzdelem célja, hogy ki lesz a legfőbb, azaz ki áll majd a koven és a ház élén… A sorozat történéseit október 8-a óta a Viasat6-on követhetjük nyomon péntek esténként!

Reméljük, hogy ezen sorok után kicsit másképp tekintetek erre az ünnepre és tudtunk adni esetleg egy jó filmtippet is a hétvégére!

Jó pihenést!

Képek forrása: port.hu

Mia