Új élmények – Szauna Szeánsz az Alföld szívében

Az elmúlt pár évben egyre több fürdő ismertetőjében olvashatjuk azt, hogy tematikus Szauna Szeánszokkal is várják vendégeiket. Hogy mi is ez a testre és lélekre egyaránt kedvező hatást gyakorló új wellness szolgáltatás, és hogy néz ki egy ilyen fürdős program forgatókönyve? Erről kérdeztem Zsiga Józsefet, aki a Gyopárosi Gyógy-, Strand- és Élményfürdő egyik szaunamestere. Lépjetek be velünk most a szaunák új világába!

safe_image (1)

Viharsarki Kanapé: Hogy találtál rá erre a szolgáltatásra? Milyen végzettség szükséges ahhoz, hogy valaki szaunamester lehessen?

Zsiga József: 2012-ben találkoztam először a szaunamester foglalkozással és a Szauna Szeánsz fogalmával, amikor a védjegytulajdonos, Ruszkabányai Gitta eljött Orosháza Gyopárosfürdőbe kiképezni a kollégáimat. Személy szerint én abban az időszakban szerettem meg igazán a szaunázást és akkor vált világossá az is, hogy a Szauna Szeánsz mennyit is segíthet majd a magyarországi helyes szaunakultúra kialakításában. Végzettség szempontjából, középfokú végzettség szükséges, de szubjektív véleményem szerint itt ebben a szakmában nem feltétlen a végzettség a fontos, hanem a szaunamester “milyensége”.

VK: Honnan indult hódító útjára ez a foglalkozás?

Zs. J.: Ha Magyarországra gondolunk első körben, akkor a 2010-es években fektették le az alapokat, és ez idő tájt indult el hódító útjára a Szauna Szeánsz és a szaunamesterség, mint szakma is.
Természetesen vannak országok és földrajzi helyszínek, ahol már évezredek óta szaunáznak és közös társasági programként tekintenek a szaunázásra. Ilyen országok például Finnország, Oroszország vagy Németország, de vannak kutatások, melyek igazolják az amerikai kontinensen az indiánok izzasztó sátrait is, ahol elsősorban a sámánizmushoz kapcsolódott ez a törzsi szertartás.

1

VK: Miben rejlik az egyedisége? Miként teszi még egyedibbé a spa élményeket?

Zs. J.: Igazán csak azok az emberek tudják, hogy miért egyszeri és megismételhetetlen egy Szauna Szeánszon részt venni, akik már voltak valamilyen felöntésen, de ha szavakkal kellene körülírni ennek a 12-15 percnek az egyediségét, akkor mindenképpen azt az atmoszférát kell kiemelnem, amit az adott szaunamester tud bent teremteni a vendégek közreműködésével. Ugyan ilyen fontos feladat, hogy a szaunamester vezényletével az emberek megtanuljanak helyesen szaunázni, tudják mit és hogyan kell csinálni a szaunavilágban, így a szaunaetikettet betartva tudnak majd higiénikusan és egészségesen szaunázni.
Ezen túlmenően ugyanennyire fontos, hogy a vendég, aki részt vesz bármilyen Szauna Szeánszon, tudni fogja, hogy a Szeánsz alatt felöntésre került illóolajok milyen jótékony hatást gyakorolnak az emberi szervezetre, illetve a különböző szauna típusok mikor és milyen módon használhatók. A legjobb érzés, amit a Szauna Szeánszon a vendég átélhet az a bizonyos borzongás, melyet a vendégek csak “szaunaorgazmusként” emlegetnek. Amikor a nagy meleg ellenére is kiráz bennünket a hideg. Szakszerűen a szaunaorgazmusnak azt a csodás érzést nevezzük, amikor a szaunamester a törölközőjével felkavarja a szauna forró levegőjét, amitől szinte borsódzik a hátunk. A hirtelen hő hatására ugyanis hősokkot kap az emberi test, ez az érzés minden embernél máskor jön el a szaunázás alatt. Van, aki hamar átéli ezt a borzongást, másoknak több időre is szükség van, ez persze sok mindentől függ, kinek hol van az ingerküszöbe, ki mennyire izzadékony. A borzongás hatására a testben endorfin szabadul fel és ez okozza a kellemes kedélyállapotot a Szauna Szeánsz után.

10424983_703496399727522_412369262122370739_n

VK: Milyen hatást gyakorol a Szauna Szeánsz testre és lélekre?

Zs. J.: Ha a 95 Celsius fokos szaunánál maradunk, ahol a legtöbb Szauna Szeánsz programot megrendezik, ebben az esetben az emberi szervezetre számos jótékony hatást is gyakorol. A meleg hatására az emberi izmokat, kötőszöveteket lazítja és ellágyítja, emellett fokozatosan nyílnak a bőrön a pórusok, melyen keresztül a méreganyagok távoznak a szervezetből. Itt fontos megemlíteni azt az “apróságot”, hogy ezek a méreganyagok más módon nem üríthetőek ki a szervezetünkből, csakis a szaunázás segítségével. Emellett puhítja és fiatalítja a bőrt, erősíti az immunrendszert, serkenti az anyagcserét.
Ha tematikus Szauna Szeánsz programokra gondolunk, akkor vannak külön bőrradírozós és bőrhidratálós programok is, melyek mind más és más módon segítenek minket abban, hogy az elhalt bőr felhám rétegét leradírozzuk és így segítsük a bőr regenerációját és újraképződését. Bőrhidratáló programokon tápláljuk és hidratáljuk a bőrt, ebben a különböző bázisolajok segítenek minket, attól függően, milyen típusú bőrt szeretnénk kezelni vagy táplálni.
A lélekre csak pozitívan hat a szauna és a Szauna Szeánsz is, de csak abban az esetben, ha az ember nem viszi be a problémáit a kabinba, hanem kint hagyva őket bent találja meg azt a kikapcsolódást, mely segít majd abban, hogy “új test, új lélek”-ként térjen vissza az ember a hétköznapjaiba.

VK: Mi a forgatókönyve egy Szauna Szeánsznak?

Zs. J.: A Szauna Szeánsz programok előtt a szaunamester fogadja és üdvözli a vendégeket. Bemutatkozik, elmondja pár szóban, hogy milyen program vagy programok fognak következni. Felhívja a vendégek figyelmét arra, hogy a szaunába lépés előtt, történjen meg a tisztálkodó zuhanyzás és száraz testtel lépjenek be a kabinba a vendégek. Emellett felhívja mindenki figyelmét arra is, hogy a papucs és a mai forgalomba lévő szintetikus fürdőruhák maradjanak a kabinon kívül és ehelyett vagy lepedőben vagy frottír, pamut szauna ruhában vegyék igénybe a Szauna Szeánsz adott programját.
Ezután a vendégek helyet foglalnak a kabinban, ki-ki határainak megfelelően választ magának sort, ugyanis padsoronként felfele +10-15 fok különbséggel kell számolnunk! Ahogy a vendégek elfoglalták a helyüket, a mester is belép a kabinba, elfordítja a homokórát és tájékoztatja a vendégeket arról, hogy az “idő” csak jelképes, inkább a mesternek szolgál jelzésértékűen, minden vendég addig marad egy-egy Szeánszon, ameddig jól esik, ameddig jól érzi magát! Itt mindig a testünk jelzéseire kell figyelnünk, ugyanis mindig jelezni fogja a szervezet, ha éppen elégnek érzi az adott szaunázási programot.
Mindezek után kezdi el a mester az adott programját. Több helyen már az országban zenei aláfestések is bekerülnek a Szauna Szeánszokra, így van ez nálunk is Gyopárosfürdőn, ezzel segítjük még jobban az adott program hatékonyságát és a vendégek hangulatára is tudunk hatni ezzel egyidőben. Mindezek után elkezdi a mester a programját, azaz az első felöntést. Különböző legyezési technikákkal ütközteti hol a forró, hol pedig a “hűvösebb” levegőt a vendégek testével és próbálja a szaunamester elérni az egységes klímát a szauna kabinban. Több esetben 5-8 percenként szoktak levegőztetni, ahol friss oxigéndús levegőt ventilál be a mester, kicsit frissíteni a vendégeket, serkenti az izzadást és pótolja ezzel egyidejűleg az oxigénhiányt is.
Ha peelingezős vagy hidratáló programról van szó, akkor nagyjából ez az az idő, ahol már minden vendéget sikerült megizzasztani és a friss levegő beventilálása mellett szervírozza a mester az adott bőrradírozós vagy hidratálós kenceficéket. Ebben az esetben a mester elmondja, mire gyakorol jótékony hatást az adott bevitt segédanyag, azt hogyan és miként kell felmasszírozni a bőrre, illetve azt hova szabad felhordani és hova nem. Ezután folytatja a programot a második és harmadik felöntésével, ugyanúgy szauna zászlója vagy törölközője segítségével kényezteti a vendégeket és próbálja elérni a borzongást. Nagyon fontos még, hogy a program alatt a szaunamester a felmerülő kérdésekre válaszol, humorával és személyiségével próbálja még egyedibbé varázsolni a programot. Amennyiben szükséges, úgy a mester többször is szellőztethet, ez mindig szaunakabin függő is, illetve hogy az adott Szauna Szeánszra milyen típusú illóolajokat visz be a szaunamester.
Ahogy a program a végére ért, megköszöni a mester a részvételt és a figyelmet, mindenki figyelmét felhívja arra, hogy a tisztálkodó zuhanyzás ugyanolyan fontos a szaunázás befejezése után is, illetve tájékoztatja a vendégeket a különböző lehűlési módokról is. Mindezek után összepakol a kabinban, és felkészül a következő programjára. Természetesen a szaunamester folyamatosan ez idő alatt is segít a vendégeknek a felmerülő kérdésekben.

safe_image

VK: Magyarországon, ezen belül is itt a dél-alföldi régióban mennyire elterjedtek a Szeánszok? Hogy fogadják a fürdővendégek ezt a szolgáltatást? Mennyire nyitottak rá?

Zs. J.: A jó dolgoknak idő kell, szokás mondani. Ez itt is elmondható. 2010 környékén indult hódító útjára a Szauna Szeánsz itt helyileg Orosházán és Gyopárosfürdőn, 2012-től pedig a tematikus Szauna Szeánszok is kezdetüket vették. Tapasztalataim szerint ez nincs másképp sem máshol, nagyjából elmondható, hogy a 2012-es év hozta meg a dél-alföldi régiónak ezt a plusz wellness szolgáltatást. Elterjedését tekintve úgy tudom, szinte minden jelentősebb fürdőben vannak szauna programok, hol bővebb, hol kevesebb programmal próbálnak kedveskedni az oda látogató vendégeknek és ezzel együtt népszerűsíteni a szaunakultúrát. Vannak még olyan vendégek, akik nem hallottak a Szauna Szeánsz fogalmáról, vannak, akik azt hiszik valamiféle rontáslevétel vagy spirituális dolgok történnek a kabinon belül. 🙂
Mi Gyopárosfürdőn minden erőnkkel azon vagyunk, hogy az emberek minél nagyobb száma tapasztalja meg a szaunázás eme formáját és hirdesse a Szauna Szeánszot, mint fogalmat, mint programot. Úgy gondolom, mint minden új dologra nyitottak az emberek, csak egy jó szaunamester kell, aki meg tudja nyerni magának a vendégeket, hogy érdemes kipróbálni ezt az intenzívebb Szauna Szeánsz programot. Alapvetően azon emberek között, akik szeretnek szaunázni és látogatják a szaunavilágokat, sokkal könnyebb dolgunk van, hisz ők szinte csak egy “karnyújtásnyira” vannak a Szauna Szeánsz programoktól. Viszont akik elzárkóznak valamilyen okokból, velük nehezebb dolgunk van, de igyekszünk minden vendégnek megtalálni a neki megfelelő kabint, ahol ki tud kapcsolódni, fel tud töltődni és kellemes élménnyel térhet majd haza és mesélhet az ismerőseinek a tapasztaltakról.

szauna-szeansz

VK: Olvastam már különböző versenyekről. Mesélnél róluk, hogy miként zajlik egy-egy megmérettetés?

Zs. J.: Több fajta megmérettetés is van egy azon évben az országunkban. Legtöbbre nevezés útján lehet beregisztrálni, akár egyéni vagy akár szinkronversenyekre is. Az ország legnagyobb versenye a Szauna Szeánsz Oscar, melynek 2014-ben Gyopárosfürdő adott otthont a döntő idejére áprilisban.
Minden szaunamester 12 perces versenyszeánszokkal készül a versenyre és igyekszik valamivel megnyerni magának a vendégbázist. Legtöbben versenyről és komoly megmérettetésről beszélnek, de leginkább itt a szaunamesterek azért találkoznak és teszik próbára képességeiket, hogy egymástól tanulva, jól érezve magukat végig, kapcsolatokat építsenek és fejlődjenek.
Minden versenynek vannak bizonyos előfeltételei, és némely esetben kötött programokat kell bemutatni minden mesternek a versenyen, de vannak szabadon választott versenyprogramok is, ahol a szaunamester saját programját mutathatja be. Minden verseny több fordulós, és hónapok kemény munkája vezet majd el a végső döntőig, ahol esetlegesen a szaunamester elfoglalhatja a trónt egy évig, és viselheti büszkén a Szauna Szeánsz Oscar címet. Természetesen vannak még más típusú versenyek is, de azok nem a Szauna Szeánsz lobogója alá tartoznak.

VK: Végezetül kinek és miért tudnád ajánlani ezeket a Szauna Szeánszokat?

Zs. J.: Kortól és nemtől függetlenül, szinte mindenkinek ajánlom, kivételt képeznek ez alól azok a vendégek, akik valamilyen szív-érrendszeri betegségben szenvednek, de a háziorvosukkal konzultálva mindenkinek lehet találni valamilyen szaunázási formát, mely segít megőrizni az egészségüket. És persze mindazok figyelmébe is ajánlom, akik nyitottak az új dolgokra és valóban szeretnének egyfajta hírnökökké válni a magyarországi szaunakultúra kialakításában. 🙂

Képek forrása: Gyopárosi Gyógy-, Strand- és Élményfürdő hivatalos oldala

Krupincza Mia