Mindenki velünk töltötte a hosszú hétvégén!

Október 23-26. között várta vendégeit a Csabai Kolbászfesztivál! Csütörtöktől vasárnapig Békéscsaba, ezen belül is a Sportcsarnok és környéke volt a kolbász fővárosa. Minden napra jutott valami izgalmas újdonság, 4 napig minden a gasztronómiáról, a város és vidék értékeiről, a kulturált szórakozásról szólt. Kolbászkészítő versenyek, disznóvágás bemutatók, zenei fellépők szinte minden műfajból, családi és gyerekprogramok várták az érdeklődőket reggeltől estig.

csabaikolbilogo_lapozos

Hogy mit hozott magával az idén nagykorúvá érett fesztivál, mi változott a 18 év során? A válasz nagyon egyszerű: A Csabai Kolbászfesztivál mindig ugyanaz akar maradni, nem akar változni. Talán színesebbek vagyunk és egyre nagyobbak, de amit meg akarunk mutatni az embereknek, az évről-évre ugyanaz. A csabai kolbász és a disznóvágások még ma is élő hagyományok – mondta Hégely Sándor fesztiváligazgató a négynapos kolbászünnep megnyitóján.

Idén vendégvárosként bemutatkozott Székelyföld gyöngyszeme, Gyergyószentmiklós, akik ízelítőt adtak abból, hogy milyen élményekkel gazdagodhat az, aki ellátogat hozzájuk. Hagyományteremtő szándékkal a szokásos borsátor mellett bemutatkozott egy hazai borvidék, így négy napon keresztül Eger és környéke borászainak bemutatói, borkóstolói, játékai és nyereményei várták a látogatókat. A következő években határon túli borászokat hívunk, hogy megismerhessük legfinomabb boraikat, borkínálatukat.

medve

Az eleinte kissé zord időjárás szerencsére nem vett vissza sem a versenyzők lelkesedéséből, sem a látogatók kíváncsiságából. A fesztiválon összesen 6 különböző kolbászkészítő és töltött káposztafőző versenyszámban több mint 1000 csapat vett részt, és a szorgos kezek alatt finomabbnál finomabb kolbászok születtek. A diák kolbászgyúrás 250 csapat ingyenes részvételével zajlott, a Nemzetközi Szárazkolbászok Verseny 130-nál is több nevezéssel büszkélkedhetett idén. A mintegy 600 csapat részvételével lezajlott szombati nagy kolbászkészítő verseny pedig ebben az évben is hatalmas buli volt.

A hagyományőrzés az egyik legfontosabb küldetésünk – mondta Hégely Sándor. A csabai kolbász hagyományának megőrzése és továbbörökítése szerves része volt programjainknak. A diákgyúrás ennek az egyik ékes bizonyítéka. A régi hentes mesterek is megirigyelhetik az ifjúság hozzáállását és a versenyen tanúsított szakértelmüket. Idén 4 óvodás csoport is velünk gyúrta a legjobb csabait. A következő fél évszázadban nem kell tehát azon aggódni, hogy a kolbászkészítés hagyománya elveszik Békéscsabán – tette hozzá a fesztiváligazgató.

A disznóvágás bemutatóknak nem csak szakmabeliek, mint a Csabai Kolbászklub, de nemzetközi csapatok, sőt családok is részesei lehettek. A Csabai Kolbászfesztivál különlegessége ebben rejlik, ettől más, mint a többi magyar fesztivál. Olyan interaktív programokat kínál a látogatóknak, amely során nemcsak nézni lehet, hogy mi történik, hanem be is lehet kapcsolódni a folyamatokba, kolbásztöltésbe, töltött káposzta főzésbe. Attól kezdve, hogy a vendég belép a kapun, úgy érezheti magát, mint egy hatalmas disznótoron. Mintha csak épp a disznót vágó szomszédhoz ugrott volna át, hogy besegítsen – ecsetelte a fesztivál igazgatója.

Erős volt a zenei felhozatal is, a vendégek minden nap fergeteges bulit csináltak, énekeltek és mulattak többek között Lovasi András és a Csík zenekar legjobb dalaira, a Neoton Família slágereire, a fiatalokat megmozgató Sausage Party sztár fellépőire, Fenyő Miklós rock and roll bulijára, a Parno Graszt autentikus zenéjére, valamint a Bikini legendás dalaira.

kolb2015

Szívmelengető érzés, ahogy a fesztivál vendégei a békéscsabaiak vendégszeretetéről beszélnek. Békéscsabára ezentúl mindenki úgy fog emlékezni, mint a kolbász fővárosára. Töltsük együtt jövőre is, 2015. október 22-25. között 19. alkalommal kerül megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál!

Képek forrása: Csabai Kolbászfesztivál Hivatalos Facebook oldala