Csabai Kolbászfesztivál – hagyomány és érték a 21. században

Az ünnepi hosszú hétvégén ismét megtelik látogatókkal a békéscsabai Városi Sportcsarnok és környéke. A Csabai Kolbászfesztivál, amely már 18 éves múltra tekint vissza minden korosztály számára kiváló kikapcsolódási lehetőségeket nyújt.

plakat_2014.indd

Békéscsaba és a kolbász neve már jó ideje összeforrt. “Európa legnagyobb falujában”, ahol a szlovákok és a magyarok több évszázada békében és egymást segítve élnek egymás mellett szinte minden családnak megvan a maga jól bevált recepetje, amely alapján elkészítik a fűszerekben gazdag kolbászt és egyéb “disznóságokat” a torok alkalmával, amikor a portákon összegyűlik a családok apraja-nagyja.
Ezekre a szokásokra és gasztronómiai hagyományokra alapozva indult el hódítóútjára a Csabai Kolbászfesztivál, amely idővel országos, sőt határon túli ismeretségre is szert tett. Ma már Európa több pontjáról érkeznek látogatók városunkba a rendezvény ideje alatt, és együtt töltik a szabadidejüket barátaikkal, családjaikkal. De a gyúrásra nevező csapatok a bélbe is beletöltik a jól befűszerezett és előkészített disznóhúst.
A 2014-es versenyek egyik üde színfoltja az ifjúsági gyúrás lesz, ahol a fiatalok vethetik majd bele magukat a munkába a nyitónapon, október 23-án, csütörtökön. A 250 csapat ingyenesen vehet részt a megméretettésen, és kellemes hangulatban ismerkedhet meg a kolbászkészítés valamennyi lépésével.

Minden évben vendégül látnak a szervezők egy-egy várost és tájegységet. Az idén Gyergyószentmiklósról érkeznek hozzánk vendégek, akik fellépésekkel is emelik majd az esemény fényét. De az érdeklődők megismerkedhetnek a történelmi egri borvidékkel és világszerte híres nedűivel is.

Az ifjúság és az első napra kilátogatók az est folyamán a Csík Zenekar és a Neoton Família koncertjén lazíthatnak majd többek között. Csík János folklórban utazó muzsikusai Lovasi Andrással egészülnek majd ki. Fellépéseiknek a Mokry Sámuel Sátor ad helyet. De a Csabagyöngye Borsátorban Pribojszki Mátyás is szórakoztatja majd az egybegyűlteket. Az estét egy Big Pig Party zárja majd ugyancsak a Mokryban, ami nem mást takar, mint a  Csaba Rádió és a Békés Buli közös Partyját.

A második nap fellépői leginkább a fiatalokat szólíthatják meg. A Mokry sátorban koncertet ad az idén fennállásának 25 éves évfordulóját ünneplő Tankcsapda. A Csarnokban pedig olyan bandák követik egymást a késő délutáni és esti órákban, mint az Irie Maffia, a Fatal Error vagy a pécsi illetőségű Punnany Massif. Utóbbi fellépők kiegészülve a Bagossy Brothers Companyval Gyergyószentmiklósról a Sausage Party keretén belül csapnak nagy bulit a Viharsarok fővárosában. De a Csabagyöngye Sátor közönségét megtáncoltatja a Kistehén Zenekar is.

A szombat a mulatozás és a retró jegyében telik. A hagyományos disznótoros bemutatók és a legnagyobb durranásnak ígérkező kolbászkészítő verseny mellett a táncdalfesztiválok és a jampi korszak elevenedik meg Korda György és Balázs Klári, valamint Fenyő Miklós jóvoltából. Este pedig igazi autentikus roma dallamok csendülnek fel a Parno Graszt tolmácsolásában.
A vasárnap a családokról szól. A kilátogatók féláron kóstolhatják meg az olyan disznótoros finomságokat, mint a kolbász, a hurka vagy a cigánka. A falatozás mellett a legkisebbeket játszóház, muzsikaszó és vásári komédiások is szórakoztatják majd. De a család idősebb tagjai sem maradnak program nélkül: nekik többek között Bangó Margit, Emílió vagy a békéscsabai származású Varga Viktor húzza majd el a nótájukat. Az est sztárvendége a Bikini lesz!

kolbászf

A fesztivál programjai mellett a köztes időben érdemes kicsit körbenézni a városban is. A Munkácsy-múzeum és emlékház, a nemrégiben megnyílt CsabaPark vagy az evangélikus templomtól alig pár utcányira található Szlovák ház igazi kulturális csemegéket nyújthat a látogatóknak.

A fesztivál programja a http://www.csabaikolbaszfesztival.hu oldalon részletesen megtalálható számos más hasznos információval együtt. A szervezők minden érdeklődőt sok szeretettel várnak az ország valamennyi szegletéből! A mottó pedig nem más: “Töltsük együtt!”

Képek forrása: Csabai Kolbászfesztivál Hivatalos oldala és Facebook oldala

Mia