Keresik a legfinomabb szárazkolbászt!

Hogy mi az igazán különleges és finom szárazkolbász titka? Az bizony majdnem családonként eltérő. Minden famíliának megvan a maga receptje, amelynek alapján évről-évre elkészítik a kamrába és az ebédlőasztalra valót. A vállalkozó szelleműek kézműves kolbászaikat most benevezhetik a Csabai Kolbászfesztivál versenyére is! Hozzuk a részleteket!

csabaikolbilogo_lapozos

A kolbászgyúrás mellett nagy hagyománya van a fesztiválon a szárazkolbászkészítő versenynek is. A nevezéses megméretettésben szakavatott zsűri működik közre, akik változatos szempontok alapján ítélik oda a díjakat azoknak, akik feltárják előttük kamráik és füstőlőik ajtaját. A gasztronómiában jártas személyek mellett a szerencse több lelkes kóstolónak is kedvezett, akik már hónapokkal a fesztivál előtt jelentkezhettek e nemes feladatra.

A versenybe szánt mű- és természetes bélbe töltött száraz kolbászokat október 20-án és 21-én 10 és 18 óra között lehet benevezni a fesztivál helyszínén kialakított fesztiválirodában. A megmérettetés október 23-án a Csabagyöngye Borsátorban zajlik majd, az eredményhirdetés pedig ugyanezen a napon 18:00 órakor lesz a fesztivál hivatalos megnyitóját követően a Mokry Sámuel nagysátor színpadán. Remélhetően a paletta bővelkedik majd határontúli finomságokban is!

csabapark15

Szerencsére elmondható, hogy hála a fesztivál hagyományőrző munkájának és a lokálpatrióták tevékenységének, napjainkban több mint két tucat családi vállalkozás foglalkozik kézműves kolbászok készítésével. Az ő megélhetésüket részben vagy egészben jelentő elfoglaltság nívója azóta még inkább felértékelődött, hogy 2013 végén a csabai kolbász hungarikummá vált. A CsabaPark megnyitásakor általunk is megemlített kolbászvédjegy pedig a jövőben arról gondoskodik majd, hogy a piacon csak minősített, ízletes és eredeti hozzávalókból készült termékeket forgalmazzanak!

Kíváncsian várjuk, hogy mennyi nevezés fut be és milyen érdekességekkel és kuriózumokkal ismerkednek majd meg az ítészek!

A verseny részletes kiírása a fesztivál honlapján olvasható!

Képek forrása: csabaikolbaszfesztival.hu

Mia