“Minden csabainak benne a szíve!”

A csabai kolbász immár több mint egy évszázados múltra tekint vissza, amelynek hagyományait a nemzetközi hírnévnek örvendő Csabai Kolbászfesztiválon túl szeptember közepe óta a CsabaPark is öregbít és továbbörökít. A következőkben szeretnénk benneteket megismertetni Békéscsaba leghíresebb fesztiváljával, amely a helyi családok életében is különös fontossággal bír.

kepeslap_2014_1.indd

A fesztivált a kezdetektől a csabai kolbász hagyományaira alapozták. Ennek keretében egy olyan rendezvény jött létre, amely bemutatja a térség gasztronómiai és kulturális hagyományait, de lehetőséget ad más térségek bemutatkozására is. A nagy népszerűségnek örvendő rendezvénynek az idén még a sportcsarnok és zöld övezete ad otthont, de rebesgetik, hogy jövő évtől már a CsabaPark lesz a fesztivál helyszíne.
Az idén a fesztivál programját színesíti majd a gyergyószentmiklósi Hóvirág Táncegyüttes fellépése a fent már említett hagyomány jegyében, akik az erdélyi tájegység táncai mellett megismertetik majd a közönséggel az ottani szokásokat és viseleteket is. A nemzetköziség pedig cseh barátaink által is megjelenik a Viharsarok szívében: szomszédainkat a Vonica csoport képviseli majd.

A gasztrokulturális fesztivál több mint egy másfélévtizedes fennállása alatt a híre már eljutott a határokon túlra is. A kolbászfesztivál mintájára szervezik meg például a háromszéki Sepsiszentgyörgyön a Háromszéki Kolbászparádét, amelyre a békéscsabaiak is előszeretettel kilátogatnak.

A gasztronómiai és kulturális értékek közvetítésén túl a fesztivál tartalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújt mind a helyieknek, mind az ide látogatóknak. A fesztivál műsorprogramjában a kolbászkészítő versenyek, a csabai kolbászok vására, a disznóvágás bemutatók vagy a népművészeti és kirakodó vásárok mellett olyan társrendezvények színesítik még a palettát, mint az élelmiszeripari vagy a turisztikai kiállítás. De igazán kedvelt a látogatók körében a borsátor is, ahol a Stark Adolf nevéhez köthető Csabagyöngye bort is csapra verik.

csabapark15

A szórakoztatásért különböző zenei, táncos és családi programok felelnek. A 2014-es felhozatalt következő bejegyzésünkben részletesebben ismertetjük.

Képek forrása: csabaikolbaszfesztival.hu

Mia