Garabonciás Napok – diákünnep Békéscsabán

Az idén már huszanharmadik alkalommal bolydult meg szeptemberben Békéscsaba középiskoláinak színejava. A nagy múltra visszatekintő Garabonciás Napokat Köles István, egykori városatyánk egyszer találóan úgy jellemezte, hogy a demokráciára neveli a fiatalságot. Üssük fel most kicsit a rendezvény képzeletbeli évkönyvét.

A Csabai Garabonciás Napok története egészen 1992-ig nyúlik vissza. Az egyhetes rendezvénysorozatot mindig lelkes készülődés előzi meg immáron évtizedek óta a város középiskoláiban. A Garabonciáson diákpolgármester-jelöltet állítani nagy dolog, de ugyanakkor hatalmas kihívás. A legalkalmasabbnak tartott jelöltek mögött mindig egy elszánt és tettrekész kampánycsapat áll, élen a kampányfőnökkel vagy főnökökkel, akik azért felelnek, hogy valamennyi részfeladatot megoldjanak társaikkal, és befutók legyenek a végjátékban.

A versengés célja nem más, mint meggyőzni a résztvevő iskolák által delegált elektorokat arról, hogy az adott iskola színeiben induló “párt” és annak jelöltje a legméltóbb arra, hogy az egész heti megmérettetés után átvehesse a város polgármesterétől Békéscsaba kulcsát. A legtöbb szavazatot kapó iskola indulója a Garabonciás Napok után egy évig képviseli a különböző városi eseményeken a diákságot, és a kampánya során beharangozott programokat kellő források és lehetőségek megléte mellett igyekszik megvalósítani a városvezetéssel partnerségben.

garab2

Jómagam Rózsás diák voltam (ma már Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium), és a mai napig jó szívvel emlékszem vissza a 9 évvel ezelőtti Garabonciás Napokra, ahol a volt osztálytársam, Bagdi Áron állhatott végül a dobogó legfelső fokára, és lett egy évre a város diákpolgármestere. Az egész osztályunk lázban égett már azon a nyáron. Áron ismertségének köszönhetően hamar a “Rózsás betyárok” mögé állt az egész tanári kar, az iskola diáksága és minden követ megmozgatva szép kis támogatói bázist is a magunkénak tudhattunk. Akkoriban még a Baross utcai sportpályán állt Garaboncity, egy kis diákváros a városban, ahol már az iskolák sátrainak berendezése is a párt arculatát képezte. Ma a nemrégiben megszépült főtér ad részben otthont az iskolák színes bódéinak, amelyek még hangulatosabbá varázsolják ezekben a napokban a város központját.

garab1

Az egész hetet átfogó programsorozat nagy nyitánya a fáklyás felvonulás, ahol az ítészek azt figyelik, hogy ki mennyire tudja mozgósítani iskolájának diákságát, mennyire egységes az összkép és mennyire egyediek a kampányelemeik, mint a transzparensek, a zászlók vagy a járgányok. A felvonuláson többezres tömeg gyűlik általában össze, és vonul végig a város sétálóutcáján, indulókat és lelkesítő rigmusokat skandálva.
Ugyancsak sok pontot jelent a keddi happeningen előadott műsor is, amelynek tavaly óta a Csabagyöngye Kulturális Központ ad otthont. Az akár húsz-harminc perces bemutatkozók magukba foglalják a pártok kampányfilmjeit, táncukat, jelenetüket vagy egyéb frappáns és kreatív megnyilvánulásukat.
Mindezek mellett a csapatoknak színvonalas rendezvényeket és programokat is biztosítaniuk kell, legyen az koncert, előadás vagy művészeti bemutató, esetleg kiállítás. Az egyéni vagy csoportos, középiskolásoknak meghirdetett versenyeken, mint próza- vagy versmondás, tánc, ének elért helyezések ugyancsak plusz pontokat jelentenek.

Sajátos eleme még a próbatéleteleknek az úgynevezett kampánycsapda, ahol korábban az sem volt ritka, hogy a jelöltet egy előre megszervezett akció keretén belül “elrabolták”, és a kampányfőnök vezényletével játékos feladatok során tudták csak kiszabadítani.
De érdemes azt is megemlíteni, hogy a jelölteknek mindennap szerepelniük kell a nyilvánosság előtt, beszédet kell tartaniuk, lelkesíteniük kell akár az egész iskolájuk diákságát és olyan személyeket is fel kell kutatniuk, akik korteskednek értük. Legyen ez egy közéleti szereplő vagy korábban szép sikert elérő jelölt.
Ha nem is általánosságban, de elmondható, hogy az itt szerzett ismeretségeket és tapasztalatokat számos jelölt kamatoztatni tudta későbbi pályafutása során.

kornél

Bár a Garabonciás számomra ma már leginkább buli, nosztalgia és kikapcsolódás a hétköznapok tengerében, mégis jó látni azt, hogy még most is, lassan egy negyedévszázaddal az indulás után mekkora közösségteremtő és összetartó erővel bír.
A színes programokkal teletüzdelt napok lehetőséget teremtenek az ismerkedésre, a szórkozásra és akár iskolák közötti együttműködések alapjainak lefektetésére is.
Szerintem jó páran osztják azt a véleményem, hogy e nélkül a rendezvény nélkül jóval sivárabb lenne a város diákélete, és remélik velem együtt, hogy még sokáig pezsdül majd meg a Viharsarok ezen szeglete ilyenkor szeptember végén, és telnek meg tereink boldog fiatalokkal.

Itt szeretném továbbá megragadni az alkalmat arra, hogy gratuláljak Kató Kornélnak, egykori iskolám 2014-es jelöltjének, aki tekintélyes fölénnyel lett Békéscsaba diákpolgármestere! Jó munkát, sok sikert kívánok! Remélem, hogy a városvezetéssel együttműködve programjának több eleme is megvalósul majd, ezzel is színesítve a jövőben városunk diákságának mindennapjait.

Kép forrása: Csabagyöngye Kulturális Központ Facebook oldala
Csabai Garabonciás Napok Facebook oldala

Mia