Kitárja kapuit a CsabaPark

Egy régóta dédelgetett álom válik valóra pénteken. Békéscsabát szokás a kolbász fővárosaként emlegetni, és miután a csabai kolbász nemrégiben megkapta az előkelő hungarikum címet, még időszerűbbé vált, hogy létesüljön egy olyan hely, ahol a kolbászkészítés hagyományait méltóképp lehet prezentálni a nagyközönségnek, és valóban a kolbász szívévé tud válni. Ez lesz a szeptember 19-én, péntek délután megnyíló CsabaPark.

csabapark

A nyitás napján a megvalósítók és az üzemeltetők remélik, hogy minél több helyi és környékbeli lakos és család látogat majd ki arra a 43 hektáros területre, amelyet körbejárva bárki megismerheti majd a kolbászkészítés lépéseit, történetét és jelenét. Mert a disznótoroknak, a hús feldolgozásának és a füstölésnek bizony még napjainkban is komoly hagyományai és rituáléi vannak a kézműves kolbászokat készítő családoknál, akik mind-mind más és más receptek alapján gyúrják és készítik a kamrábavalót. Jelenleg közel 30 család foglalkozik vállalkozásszerűen kolbászkészítéssel. Velük és hagyományőrző tevékenységükkel a korábban már kiadott kolbászkatalógust lapozgatva is megismerkedhettek már az érdeklődők.

sajttáj

A sok tekintetben Európában és a világon is egyedülálló létesítmény első üteme 1,3 milliárd forintnyi EU-s pályázati forrásból valósult meg, melyből 30 millió forintnyi önrészt a város állt.
A park területén a kolbászudvar részét képezi a múzeum, a kolbászműhely, az étterem és az egyedülálló faszerkezetes csarnok is. Remélhetőleg a gyerekek kedvence lesz az Óriások Konyhája nevet viselő játszótér, ahol monumentális daráló vagy töltő szolgálja egyszerre a szórakoztató kikapcsolódást és a játékos ismeretszerzést.
A kolbászműhelyben napi szinten zajlik majd a levágott sertések feldolgozása. Az elkészült, főként disznótoros finomságokat az étteremben szolgálják majd fel, de a különböző városi rendezvényeket is igyekeznek ellátni igazi házias csemegékkel. A terveik között szerepel idővel a bérvágások meghonosítása is.
A szerkezetét tekintve modern és egyedi tervezésű csarnokban olyan üzletek várják majd a látogatókat, amelyek főként háztáji termékeket forgalmaznak majd. Első körben kolbászt, lekvárt és savanyúságot árulnak, de idővel remélik, hogy az ugyancsak hungarikumnak számító pálinka is megjelenik majd a polcokon.
Békéscsabáról lévén szó a kolbászudvar épületei külső jegyeikben úgynevezett podsztyenás stílust jelenítik meg, bútorzatukban pedig a csabai szlovák néphagyományok elevenednek meg.

oriasok

A csabai prémium minőségű termék, amelyet a város kolbászvédjegy létrehozásával garantál. Ezt a tanúsítványt a kolbász tanács adja ki egy-egy évre – mondta el dr. Ferenczi Attila tanácsnok. A városatya azt is megjegyezte, hogy a több mint 100 éves tradíciókon nyugvó kolbászokhoz ezentúl az év bármely szakaszában hozzáférhetnek a magyaros ízek kedvelői.

Opauszki Zoltán kabinetfőnök az elhangzottakhoz hozzátette, hogy nemrégiben egy fórumon szó volt róla, hogy Békés megye számára nagy kitörési lehetőséget jelent a gasztronómiai turizmusra való építkezés. Ebben Békéscsaba élen jár, elég csak a most megnyíló CsabaParkra és az új hotelekre gondolni. Mindezt a folyamatot tovább segíti az, hogy hamarosan folytatódik a belváros rehabilitációja, rekonstruálják a vasútállomás épületét és az előtte lévő teret is átépítik. Ezzel párhuzamosan pedig folytatódnak a vasút fejlesztési munkálatok is.

A nyitónap programjai ingyenesek. Délután egytől egészen éjfélig várnak minden érdeklődőt a Gyulai úton található parkba. A Volán ezen a napon ingyenes buszjáratokat biztosít a látogatóknak, de a Szent István térről Dottó kisvonattal is kijuthat bárki az események helyszínére, amelyek közül hagyományőrző jellegénél fogva Hartmann Zoltán, az eseményt szervező cég képviselője kiemelte a Balassi Néptáncegyüttes produkcióját, valamint az esti Ghymes koncertet.

A menetrend itt olvasható: http://www.csabapark.com/index.php/hirek/95-csabapark-hagyomany-es-gasztronomia

A szervezők mindenkit sok szeretettel várnak! Az eseményekről blogunkon a hétvége folyamán beszámolunk!

Fotó: Ujházi György – csabaimerleg.hu
csabapark.com

Mia