SZINpompás nyárvége – interjú Kurucsai Jánossal

Bár sokáig nagy csend övezte, végül tavasz végén a szervezők közölték, hogy az idén sem marad el hazánk legrégebbi szabadtéri zenei fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN). Az újszegedi Partfürdő most is megtelt élettel augusztus végén, és a nulladik nappal együtt öt napon keresztül ment a nyárzáró buli a napfény városában. Kurucsai János sajtószóvivől beszélgettem a fesztivál zárónapján.

partm

Viharsarki Kanapé: Hogy értékeli a fesztivál eddigi napjait?
Kurucsai János: A legkomolyabb napok után szokott megtörténni az igazi értékelés, a következtetések levonása. Minden a tervek szerint haladt. Napról-napra egyre többen érkeztek a fesztiválra.
A hétvége mindig erős, ez már pénteken is megmutatkozott. A Quimby koncertje alatt teltház volt a nagyszínpad előtti téren, és az NNG sátrából is folytak ki az emberek, annyi érdekődője  akadt a koncertnek.

VK: Lehet tudni pontos adatokat a idei látogatottságról?
KJ: Pontos, publikus kommunikáció csak vasárnap várható ezzel kapcsolatban. Akora leszünk meg a statisztikákkal. (Szombaton, a  fesztivál zárónapján mintegy 19 ezren látogattak ki a helyszínre – szerk.)
Annyit elárulhatok, hogy nagyságrendileg egy Quimby koncert alat megközelítőleg 15 ezer ember tartózkodott bent a fesztivál helyszínén.

VK: Mit érdemes tudni az új beléptető rendszerről?
KJ: Két dolog hívta életre. A korábbi évek tapasztalata az, hogy mindig akadnak olyanok, akik karszalagot próbálnak hamisítani és így próbálnak bejutni a SZIN területére. De azzal is a legtöbben tisztában vannak, hogy egy-egy rendezvényen már okozott tragédiát is, hogy sokkal többen tartózkodtak egy adott helyszínen, mint ami elfogadható vagy amit a katasztrófavédelem az esemény előtt engedélyezett. Elég csak a West Balkán esetére visszaemlékezni, hogy mit eredményezett az, hogy nem tartották be a szervezők a biztonsági intézkedéseket.
A vonalkódos karszalagos rendszerrel tudtuk mérni, hogy az adott pillanatban hány fesztiválozó tartózkodik a Partfürdőn, és ezzel tudtuk kontrollálni, hogy ne legyen semmi probléma.
Amikor ezt közöltük a sajtó munkatársaival, úgy gondoltuk, hogy mindenki megértette, hogy mi ennek a pontos háttere.
Szerencsére már a kezdetekkor kijöttek ennek az új rendszernek a „gyerekbetegségei”, amiket még aznap orvosolni tudtunk, és utána már gördülékenyen ment a beléptetés.

VK: A SZIN 2009-ben elnyerte a megtisztelő „Zöld Fesztivál” címet. Mennyire őrizte meg az elmúlt években ezt az arculatot a fesztivál, mennyire maradtak meg a kezdeményezések?
KJ: A Re:pohár az idén hiányzott a repertoárból, de úgy gondolom, hogy a szemét- és hulladékszedés tekintétetében továbbra is piacvezetők vagyunk, hiszen rengeteg önkéntes felelt azért, hogy a fesztivál tiszta legyen. Elég volt csak megnézni, hogy a kollegák egy-egy nagyszínpados koncertet követően rögtön munkához is láttak, késő éjszaka is összeszedték az eldobált szemetet. Így a terep rövid időn belül ismét tiszta volt. Nagy figyelmet fordítunk erre, és büszkék vagyunk arra, hogy évről-évre tiszta fesztivált biztosíthatunk a vendégeinknek.

VK: Mennyire mondható a SZIN családbarát fesztiválnak?
KJ: Hatéves kor alatt a gyerekek ingyen jöhetnek be a fesztivál területére, de természetesen figyelembe kell venni az előírásokat, miszerint kiskorú gyermek benttartózkodását korlátoznunk kell. Sőt 18 év alattiak is csak este 10 óráig lehetnek bent a fesztivál területén, tovább csak szülői felügyelettel maradhatnak. Ezeket a szabályokat is be kell tartanunk.
Olyan szempontból számít a SZIN családbarátnak, hogy számos olyan napközbeni program van évről-évre, amiket már elérhetnek a délelőtti óráktól, és ezekbe a programokba a családok apraja-nagyja be tud kapcsolódni.

VK: Érkezett-e panasz a  hangosításra?
KJ: Minden évben akadnak olyan helybeliek, akik kevésbé tolerálják a hangerőt. De elmondható az, hogy a városlakók megértik, hogy ez az öt nap nemcsak nekünk szervezőknek fontos , hanem a városnak is. Mert a SZIN Szegedé is, és ez a fesztivál komoly turisztikai és kulturális vonzerővel is bír. Aki ezt így végiggondolja, belátja, hogy minden nyár végén van ez a pár nap, amikor kicsit hangosabb a város ezen fele, és mindezt elfogadja.
De fontos azt is elmondani, hogy nagyon komoly szakember gárdája és technikai háttere van annak, hogy mérjük mekkora a zajkibocsátás a fesztiválnak. Ha bejelentés érkezik, akkor vannak arra kifejezetten szakemberek, akik kimennek az adott helyre, bemérik a hangot, és tudják ellenőrizni, hogy jogos volt-e a jelentés. Az esetek nagy részében egyáltalán nincs alapja a megkeresésnek, tartjuk a zajszintet. Ha mégis minimális túllépést tapasztalunk, azonnal korrekció történik a hangmérnökök által. Elmondható, hogy eddig az esetek nagy részében tudtuk tartani a hangerőt, amikor korrekcióra volt szükség azt rögtön megejtettük, de nem érkezett kvázi annyi bejelentés, hogy ezzel a problémával ennél komolyabban foglalkozni kelljen.

szin1

VK: A medencéket mikortól vehetik majd újra birtokukba a fesztiválozók?
KJ: Erre konkrét választ nem tudok adni, mivel a Partfürdő egész területének üzemeltetését az egyik önkormányzati cég látja el, és az erre vonatkozó döntéseket is ők hozzák meg. Számunkra a területet biztosítják, de az infrastrukturális beruházásokért nem mi felelünk, nem mi menedzseljük ezeket. Ez a város hatáskörébe tartozik.

VK: Várhatóan jövőre is hasonló szervezői felállással találkozunk majd?
KJ: A SZIN után történik majd meg a fesztivál egészének kiértékelése, és az ezzel kapcsolatos döntés is. Hiteles választ majd csak ezek megtörténte után tudok adni erre a kérdésre.

VK: Köszönöm a válaszokat! Kíváncsian várjuk majd a fesztivállal kapcsolatos visszhangokat, és év vége felé az esetleges hírmorzsákat a jövő évi rendezvénnyel kapcsolatban!

Képek forrása: SZIN hivatalos Facebook oldala

Mia