Nem kopik a Magna-hatás – interjú Mező Misivel

Hamarosan jubileumi albummal örvendezteti meg rajongóit a Magna Cum Laude. A Békés megyéből indult formáció ma már határon túl is nagy népszerűségnek örvend, és 15 év után sem vesztett varázsából a Magna-hatás. Mező Misit, a banda frontemberét kérdeztem az új korongról és a jövőbeli tervekről.

magna

Viharsarki Kanapé: Mesélj, mi történt veletek a legutóbbi találkozásunk óta?
Mező Misi:  Már javában benne járunk a fesztiválszezonban. Játszottunk a VOLT-on, most a gyulai Végvári Napokon léptünk fel, de a Szegedi Ifjúsági Napok sem marad ki a szórásból. De persze mindezek mellett millió egy fesztiválon és rendezvényen jelen vagyunk.
Most gőzerővel készülünk a szeptemberben megjelenő új stúdióalbumunkra. Augusztus 7-én volt egy akusztikus-szimfonikus koncertünk a Magyar Virtuózokkal, és szeptembertől lesz egy elég komoly szünet a december 29-ei arénabeli jubileumi koncertünkig.

VK: Mit érdemes tudni az akusztikus koncertetekről?
MM: Ilyen felállásban még nem játszottunk. Volt már olyan koncertünk, hogy big banddel, katonazenekarral léptünk fel, de ez az augusztusi margitszigeti fellépés is egy színfolt volt a zenekar életében.

VK: Milyen érzés hazatérni?
MM: Fantasztikus érzés itthon játszani. Nekem a fiatalságom Gyulán telt. Az embernek a szíve megdobban, hogyha meglátja vagy a gyulai vagy a dobozi táblát. Sajnos túl gyakran nem tudok hazajönni. De ha van az embernek egy kis ideje természetes, hogy hazalátogat.

VK: A zenekar egy ideje új felállásban folytatja. Ez mennyire van kihatással a lemez munkálataira?
MM: Egyáltalán nincs hatással az új korongra. Inkább a koncerteken érződik a változás. Bekerült egy fiatal, dinamikus dobos, aki hihetetlen jó lendületet adott a zenekarnak.
Minden elválás szomorú, de azért tisztában kell lenni azzal, hogy az ami nem tud működni x év alatt, akkor azt nem feltétlen kell erőltetni. Sajnos a mi esetünkben ez volt a helyzet. Elég sok nézeteltérésünk volt a régi dobosunkkal, és ezért úgy tartottuk jónak, hogyha elválunk egymástól.

VK: Az új lemezre is új lendületet hozott a dobosotok?
MM: Úgy kell elképzelni, hogy a lemezen a dobos, mint zenész nem nyilvánul meg. Napjainkban már nem nagyon készítenek úgy zenekarok lemezt, hogy beül a dobos a stúdióba, és akár több száz munkaórában játszik. Ma már olyan programok vannak, amelyeket észre sem lehet venni, és ez nagyban megkönnyíti és meggyorsítja a folyamatot.
Természetesen a koncerteken ő játssza, csak a lemezre nem dobol.

magna 2

VK: Jubiláltok, ahogy az eddig is elhangzott már többször. Mire számíthatunk a lemezen? Régi dalokat is új köntösbe bújtattatok vagy teljesen új szerzemények kapnak rajta helyet?
MM: Ez egy teljesen új stúdióalbum, szóval egy sor új dalra számíthatnak a rajongók és a zenebarátok. A folyamat is ugyanaz, Kara Misa írja a szövegeket, Szabó Tibi a dalokat. A Magna-hatás pedig reméljük nem változott.

VK: Bár december még messze van, de egy kis kulisszatitokba beavatsz minket? Vendégelőadótok lesz?
MM: Nagyon messze van még, de már most gondolkozunk a látványterven. A sorrendet még nem állítottuk össze. Legyen meglepetés! Remélem, hogy egy nagyon jó kis csapat fog összeverődni, és egy kellemes hangulatú koncertet adunk. Még nem döntöttük el, hogy hívjunk-e vendéget vagy sem. Vendégparádé biztos nem lesz. Ez még a jövő zenéje.

Képek forrása: Magna Cum Laude zenekar hivatalos facebook oldala

Mia