Sever Cengiz török aikido mester Makón

A 25 éves Makó Budo Klub Aikido Szakosztályának felnőtt aikidokái kivételes edzésen vehettek részt augusztus 6-án, Makón. Márton Imre 5. danos aikido mester mellett edzést vezetett Sever Cengiz 4. danos török aikido mester, aki a Török Aikikai Szövetség főtitkára.

DSC_1221

Sever Cengiz és családja elsősorban a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés miatt érkeztek hazánkba. A Kurultaj ma a magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye. Több mint száz, Kárpát-medencei magyar hagyományőrző és civil szervezet részvételével valósul meg.

Sever Cengiz az edzés végén elmondta, hogy most jár másodjára Magyarországon; először a Nemzeti Aikido Szövetség – Magyarország meghívására tavaly Baján tartott aikido kurzust.

Rövid beszélgetésbe is elegyedtem a török aikido mesterrel.

Viharsarki Kanapé: Úgy értesültem, hogy magyarországi látogatásuk fő célja a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés. Mi vonzza oda Önöket?
Sever Cengiz: A Kurultajra több tucat nemzet és törzs képviselői érkeznek kétévente, köztük a régi török népek is, és mivel törökök vagyunk, részt akartunk venni a rendezvényen. Emellett a fiam, Egemen média- és filmszakos egyetemre jár és dokumentumfilmet készít a 3 napos hagyományőrző rendezvényről.

VK: Ha már aikido, Ön szerint mi a különbség vagy egyezőség a török és a magyar aikido között?
SC: A magyarok erős emberek, fizikai erejüket gyakran használják az aikido gyakorlása közben; és a törökök is keményen edzenek. Véleményem szerint a magyaroknak és a törököknek – beleértve engem is sokkal harmonikusabban kellene együtt dolgozniuk társaikkal.

Képek forrása: Makó Budo Klub

Dani