Almás-diós finomság lett Munkácsy-tortája

Munkácsy-tortáját egy 10 plusz 5 fős zsűri választotta ki. A meghívott három cukrászat alaposan kitett magáért, és eleget téve a felhívásnak igyekeztek elegáns és harmonikus ízvilágú tortákkal előrukkolni, amelyek mindegyikén megjelent az emlékév logója is.

torta1

Lelkes csapattal telt meg nem sokkal ebéd előtt a Csabagyöngye Kulturális Központ Casino terme augusztus 6-án, szerdán. A részben szakmai, részben szerencsés kóstolókból verbuválódott zsűri arra vállalkozott, hogy a felkért három csabai cukrászda finomságai közül kiválasztják azt az egy édességet, amely a későbbiek során méltán viselheti majd a festő óriás nevét. Jómagam azon öt civil között foglaltam helyet, akinek Fortuna kedvezett, és elsőként kóstolhatták meg Munkácsy-tortáját.
Ahogy azt Kiss Tibor alpolgármester, a zsűri elnöke elmondta az ötlet már január környékén kipattant az emlékbizottság tagjainak fejéből, és a jövőben szeretnék, hogyha hagyománnyá válna ez a gasztronómiai kezdeményezés.
Bíró Csaba, a Gyermekélelmezési Intézmény szakmai vezető-helyettese még hozzá tette, hogy mindenféleképpen helyi vállalkozókat kívántak megszólítani, akik remekeik elkészítése során nagy hangsúlyt fektettek a helyi alapanyagok arányára és fontosságára is. De köszöntőszavaiban azt is elmondta, hogy fontosnak tartja azt, hogy a csabai kolbász mellett más tradicionális ízek is meghódítsák a lakosságot és a városba látogatókat.

torta2

A zsűri elnöke és Lipcsei László, cukrászmester azt is elárulták, hogy a három vállalkozó cukrászat annyi inspirációt kapott a termékek elkészítéséhez, hogy a művész ránk maradt feljegyzései szerint szerette a diós és almás ételeket, valamint a friss kalácsnak is nehezen tudott ellenállni. De az alapanyagok mellett fontos volt, hogy a festő szellemiségéhez és képeinek színvilágához passzoló nyalánkság kerüljön az asztalra. Így az ízek harmóniája mellett a külcsín is fontos szerepet kapott az értékelés során.
A zsűri nem sokkal ezután munkához is látott, végigkóstolta a Rajki István, a Mesecukrászda és Galgóczi László tortáit. Miután mindenki végigért az asztaloknál, egy pár perces eszmecserét követően a szervezők összesítették az értékelőlapokon található pontszámokat, és megszületett a végeredmény, amelyet a sajtó képviselőinek jelenlétében tudattak is a mesterekkel. Az első helyezett a rangos kitüntetés mellett azt a jogot is elnyerte, hogy a termék kizárólagos forgalmazója legyen.

A torta kiválasztása egyébként a Munkácsy-emlékév egyik utolsó előtti mozzanata volt. Az államalapítás ünnepén a főtéren bárki megkóstolhatja majd a Galgóczi László által megálmodott süteményt, egy ezerszeletes tortát osztanak majd szét az ünneplők között. A februárban indult rendezvénysorozat pedig szeptember 29-én, Mihály napkor zárul egy ünnepélyes hídavatással.

Fotó: csabaimerleg.hu, hir6.hu

Mia