SZIN-es történelem

Szeged városa méltán büszke lehet arra, hogy az ország legrégebbi szabadtéri zenei fesztiváljának ad otthont évről-évre. A Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) indulásakor is a szabadságot, a zene szeretét és változatosságát, valamint a fiatalos lendületet közvetítette. Plusz akkoriban még mást is. Jöjjenek a részletek!

SZINlogo_2014

A fesztivál gyökerei egészen 1968-ig nyúlnak vissza. Hajdanán a rendezvény sajátossága a cenzúramentesség volt. Itt a más helyeken politikai, vallási, esztétikai vagy egyéb okokból mellőzött zenekarok is felléphettek. Igazi kuriózum volt az indulás éveiben, hogy a koncertek nemcsak egy adott területre összpontosultak. A zenekarok a város különböző pontjain felállított színpadokon csaptak a húrok közé. Mindez nagyon sokáig jól működött, egészen a rendszerváltásig, amikor a Tisza-parti fesztivál életében pár év szünet következett.

A 2003-as év egy újabb születésnap volt. Több szempontból is egy újracsomagolt fesztivál várta az érdeklődőket, és várja azóta is.
A rendezvény szervezését az IH Rendezvényközpont kapta meg a várostól. Az idén pedig úgynevezett szerződéses garanciák mellett szakmai partnerre bízta az eddigi stáb a fesztivál megszervezését. Ezt a nemes feladatot az a Tiszaparty Rendezvényszervező Kft. látja el, amely a Felső-Tisza-parti Pick Söröző és Étterem üzemeltetéséért is felel többek között.

A kezdetekben városi és Szeged környéki fesztivál az évek alatt országos, sőt nemzetközi hírűvé vált. A hazai zenei paletta szereplőinek nevei mellett külföldi sztárok is megjelentek, mint a Kosheen, az Apollo 440, a Parov Stelar vagy a Scooter. Az utóbbi években egy-egy ismert ember vagy zenekar igyekezett az arcát adni a rendezvénysorozathoz. Így történt, hogy 2006-ban a szegedi születésű Jáksó László, míg 2007-ben Badár Sándor is megjelent a plakáton és hirdette országszerte az ifjúsági napokat.

A szervezők a himnuszt sem bízták a véletlenre. Míg 2007-ben a Békés megyei gyökerekkel bíró Magna Cum Laude SZINezd újra! című szerzeménye nyert a pályázaton, addig pár évvel később a Nyuszi Zenekar Most Legyen a SZINed dalát választották a rendezvény hivatalos dalának.

A fent említett sokszínű programkínálat mellett a szervezők komoly figyelmet fordítanak lassan egy évtizede a fenntartható fejlődés eszméjének hirdetésére is. A SZIN már 2008-ban tett arra vonatkozóan lépéseket, hogy az ökotudatos életmódot megismertesse a fesztiválra kilátogatókkal. A 2003-ban „újjászületett” fesztivál ugyancsak az említett évben, elsőként vezette be a magyar fesztiválok sorában a re:poharat és a lebomló étkezési eszközöket, melyek használatával nagy mértékben lecsökkentette a keletkező hulladék mennyiségét, továbbá kidolgozott egy ökopolitikát is.
Az eredményre nem is kellett sokáig várni. A fesztivál 2009-ben elnyerte a megtisztelő Zöld Fesztivál címet. Sőt a nemzetközi Greener Festival Award kitüntetéssel is büszkélkedhet. Az ifjúsági napok hírét e téren a SZIN Dizájnpart is öregbíti 2011 óta, ahol a pályázatok és bemutatók játékos formában igyekeznek a látogatók körében elhinteni a környezettudatos magatartás és életmód magvait, amelyek által zöldebbé és egészségesebbé válhat a következő generációk élete.

partm

Egy szó, mint száz, érheti bármilyen nehézség a szervezőket, kellő rugalmasággal és fantáziával a SZIN-be mindig újabb és újabb szín vihető! Az idén is érdemes lesz ellátogatni augusztus végén az újszegedi Partfürdőre, és részeseivé válni ennek az évtizedek óta szinte töretlen forgatagnak!

Képek forrása: szin.org, partmagazin.hu

Mia