Mesék a pocakból

A békéscsabai Napsugár Bábszínház egy olyan darabbal kedveskedett kicsiknek és nagyoknak, amely mindenkit megérint. A születés csodáját és az azt megelőző kilenc hónapot járták körbe nem kevés humorral és szívhez szóló üzenettel. Az esti félhomály csak továbbfokozta a Pocakmese hangulatát, és kellemes élményekkel gazdagította a közönséget az Ibsen-ház Teátrumában.

szabo_attila_pocakmese

Ki ne gondolkozott volna már el azon, hogy egy új földlakó a születése előtt mit él át az édesanyja pocakjában. Mit fog fel a számára még oly messzinek tűnő külvilágból? S az onnan érkező megannyi inger milyen hatást gyakorol rá? Ezek a kérdések motoszkálhattak Szabó Attila fejében is, mikor papírra vetette egy leendő kis ember kalandjait a magzatvíz óceán által körülvett lakásban. A szerző, kinek művét a csabai bábszínészek és munkatársaik színpadra álmodták olyan kalandokat jelenítettek meg a nézők előtt, amelyek megdöntötték azt az elméletét miszerint az a bizonyos 9 hónap rémunalmasan telhet.

A kisfiú, aki bőröndjével megérkezik az összkomfortos lakosztályába és befészkeli magát, eleinte kissé megijed attól, hogy egyedül kell ezeket a hónapokat töltenie. De szerencsére feltűnik a színen egy helyes játékmackó, aki miközben szerető lakótársává válik, igyekszik az emberkét felkészíteni legjobb tudása szerint arra, ami kint várja: a nagybetűs életre.
Ők ketten jókat vigadnak, mikor az anyának nevezett csodalény horkol vagy az apa hosszasan ecseteli monológjában szerepét. De időközben befut egy váratlan látogató is, akit már fejben össze is raktak a fiatal szülők, de az ő ideje még nem érkezett el.

A darab megtekintése után csak megerősíteni tudom Soós Emőke, az egyik főszereplő hozzám intézett szavait: valóban receptre kellene felírni minden leendő anyukának és apukának ezt a felnőttmesét. Mert nem árt időben felkészülni erre az áldott állapotra, és a meleg családi fészek mellett fejben és lélekben is megteremteni egy olyan állapotot, amely nem teherként tekint ezekre a sokszor nehéz, de felemelő hónapokra, hanem várakozással és annál nagyobb szeretettel övezi azt.

Fotó: napsugarbab.hu

Mia