“Tied a világ!” – Illés-dalok régi-új köntösben

Kellemes zenei és kulturális élményt tartogatott a Szente Vajk által színpadra álmodott és állított Tied a világ!, amely fiatal és tehetséges szereplőgárdával hívta a nézőket egy utazásra a dallamok szárnyán.

 jatekszin_tieda_715

Adott egy lakásavató, ahol négy jól ismert fiatal színművész, Feke Pál, Nagy Sándor, Serbán Attila és Gulyás Attila törekszik arra, hogy egy felejthetetlen estét csapjanak. Azonban zavar támad az erőben, és a vendégek csak nem akarnak megérkezni. Nincs mit tenni, a fiúk igyekeznek elütni az idejüket, és szinte minden sztoriról vagy szituációról beugrik nekik egy Illés-dal, amelyeket bűn volna nem elénekelni. Még akkor is, hogyha a zsémbes házmester (Csomós Lajos) ezt nem feltétlen fogadja kitörő lelkesedéssel.

Június utolsó péntekjén és szombatján mintegy két teljes órán keresztül, két felvonásban 20 Illés-örökzöld csendült fel a békéscsabai Városháza udvarán a Csabai Nyár programsorozat keretén belül. Az “így is történhetett volna” elgondolásra felfűzött fiatalos sztori, amely hidat képezett múlt és jelen között egyszerre szólított meg időset és fiatalt egyaránt. Azoknak, akik az Illés és utózenekarai térhódításakor voltak gyerekek vagy kamaszok a felcsendülő szerzemények igazi nosztalgikus csemegének ígérkeztek. De a pörgősebb dalokhoz szokott ifjúságot is megérinthette az egyedi válogatás, mivel az áthangszereléseknek, valamint a jeleneteknek és párbeszédeknek hála kihallhatták a régi kedvencekből a főmondanivalót.

Számomra üdítő élmény volt az, hogy a színészek önmagukat adhatták a színpadon. Ezen az estén nem kellett más bőrébe bújva szórakoztatni az egybegyűlteket. De ami még inkább színessé tette a játékot, hogy folyamatos kapcsolatot létesítettek a közönséggel, bevonva őket a cselekmény folyásába. Mindkét felvonásban egy-egy szerencsés néző pedig kipróbálhatta azt egy dal vagy egy jelenet erejéig, hogy milyen érzés reflektorfényben állni a világot jelentő deszkákon. Bevallom ezekben a pillanatokban irigykedtem egy kicsit a kiválasztottakra. Furdallni kezdte az oldalam, hogy én mit tudnék kihozni egy ilyen helyzetből. Hogy mozognék egy idegen közegben annyi ember előtt.

illes

Azonban a meglepetéseknek ezzel még nem volt vége. Az ötven éve alakult zenei formáció – amely azóta is hatást gyakorol a magyar könnyűzenei életre – fő mozgatórugói, így Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs és Bródy János is kivette a részét a zenés társasjátékból, és feledhetetlen pillanatokat szereztek a színházbarátoknak. De abban biztos vagyok, hogy ezek után az Illésre még inkább korszakalkotó zenekarként tekintek.

Képek forrása: jatekszin.hu, csabaimerleg.hu

Mia