Kritika: Csakazértis szerelem a Makói Nyáron

Első Emelet, Patkó Béla – Kiki, Keresztes Ildikó, Mikó István, Hűvösvölgyi Ildikó, Sasvári Sándor… nagy nevek egy másik korszakból. […] Abból, amelyben a Halasi Imre Jászai Mari-díjas magyar rendező Csakazértis szerelem című zenés játékának története zajlik. A Makói Nyár második előadásaként városunkban köszönthettük a Turay Ida Színház műsorát.

csakazertis002

A musical az Első Emelet egyik sláger dalának nyomán a Csakazértis szerelem címet kapta. Az előadás 2014. március 1-jén került színpadra remek szereposztásban, melyet a makói közönség július 28-án láthatott.

A musical történetéről így írnak a színház honlapján.

2013. december 28, este fél tizenegy. Az Első Emelet frontembere a zenekar nevében búcsúzik… Harminc év. Ennyit kell lezárni. A szíve egyszerre dobog a torkában, a mellkasában, az erekben még lüktet a ritmus…

A színfalak mögött lassan lehűlnek a gondolatok, és a sűrített emlékezés kifeszíti az Időkaput…

Odaát 1986-ot írnak, és a Havanna lakótelep első emeleti lakásában néhány fiatal srác hifitornyot tákol a szombat esti bulihoz. A háttérben Brinkmann professzor férfias orgánuma zengeti a Videotont, a konyhában szilvalekvár bugyog. Neonszínű csajok esnek be az ajtón, a kóla és a vörösbor kapkodva házasságot köt, a lemezjátszó huszadjára pörgeti a Kisgenerációt, a plafonról diszkógömb szórja fényét igazságosan az első, a rutinos és a megunt csókokra. Mi csavarja ki mégis ezt a hamisítatlan, trabantos magyar idillt, ezt a szépségesen megszokottnak ígérkező szombatot a tengelyéből? Néhány váratlan tényező… Egy amerikai szende, egy zaklatott alsószomszéd, két tanult őre a rendnek, egy rózsadombi elvtárs… és egy nulla. Igen, itt egy nullának is fontos szerep jut. De hangban sem hagyunk hiányérzetet: Patkó Béla Kikit – bármily meglepő – maga Patkó Béla Kiki játssza, s a lakótelepi csinos munkásasszonynak, Keresztes Ildikónak a makulátlan elvtárs szerepében Sasvári Sándor csapja újra a régi szelet…

Vigyázat! A darabban az egy négyzetméterre jutó szerelmek száma gyanúsan meghaladja az országos átlagot!

A Topolcsányi Laura által írt darab felettébb szórakoztató volt fiataloknak és szépkorúaknak egyaránt, habár annak mélyebb tartalmával talán az idősebb generáció jobban tudott azonosulni, hiszen a nem oly régen volt ’80-as évek egy másik korszak, melynek eszmerendszerében élni, vagy arról hallani nem ugyanaz. A darab egyébként olykor humoros, olykor elgondolkodtató formában véleményt mond az akkori korról, ezt minden néző magának leszűrhette, ha akarta.

A Makói Nyár második előadására érkezők nem bánhatták meg, hogy szombat esti programjukként ezt a darabot választották, mindamellett, hogy nem minden esetben lehettünk elégedettek egy-egy karakter/színész teljesítményével. A musical végén a közönség szeretetének és tetszésének egyértelmű nyertesei a Zavargó Vendel és Zavargó Vendelnét alakító Mikó István és Hűvösvölgyi Ildikó volt. Keresztes Ildikón pedig nem látszik a kor… hangja élőben még mindig az albumminőséget súrolja.

Az előadás nézőszámban nem hozta a teltházat, sajnos elég sok üres hely maradt a lelátón, de ez nem rontott a darab minőségén, az ok inkább marketing/szervezői hiányosságokra vezethető vissza… Mindenesetre mi jól szórakoztunk, a darabot megnézésre ajánljuk. A Csakazért is szerelem következő állomása július 17-én Siklóson és 18-án Tihanyban lesz.

A Makói Nyárnak még nincs vége, legközelebb a negyedik előadásról, a Hattyúdal zenés komédiáról fogok beszámolni.

Dani

Képek forrása: Turay Ida Színház honlapja