Demóna – semmi sem csak fekete vagy fehér

Nagy izgalom és hírverés előzte meg Angelina Jolie új filmjét, amely Magyarországon Demónaként hódította meg a mozibajárókat. A történet annak a tündérnek az előéletét tárja fel előttünk, aki megátkozta Csipkerózsikát. De nem kell megijedni, Disney nem tért még át a sötét oldalra! Nézzük a részleteket!

Image

Adott két szomszédos ország. Míg az egyikben az emberek vívják hatalmi harcaikat, és egymáson átgázolva tesznek meg mindent a feljebbjutásért, addig a másik világban meselények élik mindennapjaikat. A koboldoknak, tündéreknek és titánoknak azonban nincs szükségük vezetőre, mert mindenben segítik egymást, és nem törekednek arra, hogy egymás fölé kerekedjenek. A két birodalom látszólag összetüzések nélkül képes létezni egymás mellett, de ki más, mint az ember szereti feszegetni a határokat.

Így eshet meg az, hogy a legerősebb tündér, Demóna megismerkedik egy lopáson kapott halandóval, Lipóttal, aki bizony idővel elcsavarja a természetfeletti szárnyas lény fejét. Szerelemmé szövődött barátságuk azonban véget ér miután Lipót bekerül az uralkodó holdudvarába. Azt persze mondani sem kell, hogy a telhetetlen király a varázslények kincseire áhítozik, és miután hadseregét a fatitánok és Demóna visszaverik, cselhez folyamódik. Hű alattvalója ismét megdobogtatja a tündér szívét, és aljas mód kihasználja a tündér naivságát, és az éj leple alatt megfosztja Demónát szárnyaitól, így földhöz ragasztja őt. Ezzel a tettel pedig az emberek birodalmában uralkodóvá lép elő.

A jóhiszemű őrző fájdalmában bosszút esküszik, és felülkerekedik benne sötét oldala. Maga mellé társul választ egy Hollót, aki ezentúl elkíséri őt minden útjára. A történetet pedig innen már nagyjából ismerjük. A koronás főnek leánya születik, akit három jóságos tündér megajándékoz minden földi jóval, az ünneplők kedélyeit azonban felborzolja a szárnyaszegett vendég érkezése, aki átkot szór a kis jövevényre, amelyben kulcsszerepet kap egy rokka és egy érző szív csókja. Csipkerózsikát, aki a filmben Auróra hercegnőként lép a színre varázserejű nevelőnői ezután elrejtik a vadonban, ahol azonban akarva-akaratlanul is belebotlik Demónába. Azonban itt jön a csavar, amelyet Disney elrejtett előlünk gyermekkorunkban.

Talán sokunkban felmerült a kérdés korábban is, hogy a mesék gonosz hősnői miért váltak olyan kegyetlenné. Már a Hófehér és a vadász filmre vitelekor is láthattuk, hogy a szépséges, de velejéig romlott úrnő sorsát is saját édesanyja rontotta meg. A királynő pedig tehetetlenségében és dühében kifordult önmagából. Demóna esetében is nyomon követhettük, hogy a csalódottság és a fájdalom mire sarkalta. Azonban van egy csavar a sztoriban. A tündér szíve bár meglehet, hogy kérgessé vált, azonban miután jobban megismerte a hercegnőcskét, megbánta tettét, és próbálta visszavonni átkát. De a történet további szálait itt most nem is szőném tovább, mert ki lehetne tenni a spoiler veszélyt!

Demona_6

A fentiekből is látszik, hogy a habos-babos mesevilág egy kissé torz képet tárt elénk. Túlontúl kisarkította a jó és a rossz harcát. Ezzel most nem azt kívánom kijelenteni, hogy nincsenek megáltalkodott gonosztevők, de néha nem árt a máz mögé nézni. Mert bizony tökéletes hős nem létezik. Pont. A jók is esendőek, és ahogy azt az Angelina által megformált főhős példája mutatja a jégszív is megolvadhat, és a mélybe taszított érzések is a felszínre törhetnek.
A mindennapokban is sokszor ítélkezünk egymás fölött. Pedig bár pörög a kerék, néha nem árt elgondolkozni azon, hogy aki fölött épp pálcát kívánunk törni min ment keresztül, miket élt át. Mennyi könny és verejték övezi útját.

Bízom abban, hogy a jövőben, ha nem is minden főgonosz, de legalább páruk történetét ismerhetjük meg kicsit más megvilágításban. Az ilyen alkotások segítenek levenni a szemellenzőt, és jó eséllyel elgondolkoztatnak minket arról, hogy semmi sem csak fekete vagy csak fehér! Jó szívvel ajánljuk nemcsak örök gyermekeknek!

Képek forrása: filmtrailer.hu

Mia