“A világ legfinomabb sörei, az utánozhatatlan magyar csülökpörkölt és fantasztikus programok!”

Tizennegyedik alkalommal várja vendégeit a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé június 12-étől, csütörtöktől. A sokak által kedvelt rangos gasztrokulturális esemény indulásáról, kísérőrendezvényeiről és programjairól az egyik főszervezőt, Varga-Bora Tímeát kérdeztem.

sörfesztivál1

A sör nem kifejezetten Békés megyei ital. Hogy jött az ötlet, hogy Békéscsabán egy ilyen jellegű rendezvényt honosítsatok meg?

2001-ben döntöttünk úgy, hogy a nyári hónapokban is legyen egy szórakozási, kikapcsolódási alternatíva a békéscsabaiak számára. A cél igen egyszerű volt: a városban legyen a kolbászfesztivál mellett még egy olyan népünnepély, amelyen rokonok, barátok találkozhatnak és jól érezhetik magukat. Sörfesztivált már ekkor is nagyon sok helyen szerveztek az országban, volt olyan város, ahol egy évben hármat is. Mi már a kezdeteknél tudtuk, hogy nem ilyen tucatfesztivált, hanem valami különlegeset akarunk alkotni.

Mikor társult mellé a csülök, mint gasztronómiai ínyencség?

A 2007-es esztendő során mérföldkőhöz érkezett a fesztivál. A sörfesztivál csülökparádéval bővült, melynek hatására a fesztivál nevét is megváltoztattuk: Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé lett hivatalosan is. Ugyan az előző évek során is csülök különlegességekkel vártuk a látogatókat, de ebben az esztendőben már nem csak kóstolni lehetett, hanem főzni is. Tehát a VII. Csabai Sörfesztivál igazi gasztronómiai különlegességgel, Csülökparádéval bővült. Ennek keretein belül rendeztük meg 26-án, szombaton a csülökpörkölt főzőversenyt. A rendezvény elismertségét mutatta, hogy fővédnöke Gráf József Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter volt.

Országos szinten milyen a többnapos rendezvény visszhangja? Mennyire ért el a közel másfél évtized alatt a híretek a határon túlra?

Mára Magyarország leglátogatottabb sörfesztiválja lettünk, viszont az elmúlt években a sörfesztiválok szervezése igen népszerű lett hazánkban. Van olyan, amelyet mindig velünk egy időben szerveznek, nyilván nem véletlenül. De elmondhatjuk, hogy népszerűségünk töretlen. Az ország minden szegletéből jönnek megkóstolni a világ legfinomabb csapolt söreit hozzánk.
Sőt, ma már igazi nemzetközi látogatói kör alakult ki a fesztivál kapcsán. Sok látogató érkezik a Vajdaságból, Erdélyből, de a Felvidékről is. Igaz, ezért teszünk is, évek óta sokat hirdetünk a határon túli magyar lakta településeken.

Farkas Zoltán; Fekete Péter

Egyre nagyobb figyelmet kapnak térségünkben is a nemzeti értékek és hungarikumok. Ezeket valamilyen formában becsempészitek a programok kínálatába?

Igen, hiszen ez a téma szívügyünk. Idén második alkalommal rendezik meg a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásárt, amely során a rendezvényre kilátogatók megismerkedhetnek a Kárpát-medence jellegzetességeivel, mezőgazdasági termékeivel, sajátosságaival, kézműves értékeivel a környező településektől kezdve a nagy múltú gyártókig.
A kiállítás 3 napja során a cél, hogy a Kárpát-medencében működő, magyar kötődéssel rendelkező, illetve hazai kis- és középvállalkozások, családi gazdaságok, kézművesek és egyéb értékeket képviselő szervezetek megjelenjenek, kiállítsák és bemutassák termékeiket és értékesítsék azokat.

Az idelátogatók a várost mennyire fedezik fel maguknak? A Munkácsy-évi rendezvényekbe vagy a jövő héten rajtoló Csabai Nyár programjaiba be tudtok ebben a pár napban kapcsolódni?

Természetesen, ha valaki már ellátogat a fesztiválra, akkor nem csak sörözik és csülköt eszik, hanem megtekinti a város főbb látnivalóit is. Bár az idei évben olyan sok programot adunk a vendégeinknek, hogy azt hiszem nagyon okosan kell összerakniuk a programjukat, hogy ne maradjanak le semmiről. A Csabai Nyár fesztiválunkkal egy időben kezdődik, de a rendezvény ideje alatt nem kínálnak programokat, ami teljesen érthető. Nem egymás ellen dolgozunk. Mindenkinek az a célja, hogy Békéscsaba minél szélesebb alternatívát nyújtson a kikapcsolódni, szórakozni vágyóknak.

sörfeszt

Jövő héten veszi kezdetét a foci VB is. Miként kedveztek a labdajáték szerelmeseinek?

Így van, kezdődik a világ legnagyobb és legjobban várt futball eseménye. Ez is épp a fesztivál megnyitásával esik egy napra, így június 12-én csütörtök este 22.00-tól várunk mindenkit, aki egy óriás ledfalon szeretné követni a világbajnokság nyitómérkőzését, a Brazília-Horvátország meccset. Természetesen a többi napokon is várjuk a futball kedvelőit: sör lesz, csülök lesz, a jó mérkőzések pedig garantáltak.

A vasárnapi programok látogatása ingyenes. Hogy került a kínálatba színházi válogatás és a Fölszállott a páva?

A Békéscsabai Jókai Színház már a tavalyi év során is a fesztivál kulturális partnereként vett részt a rendezvényen. Ki ne emlékezne a hatalmas sikert aratott Monte Cristo szombati előadásra? Az idén még színesebb programmal készülnek a látogatók számára: lesz operett gála, musical válogatás, a gyerekeknek Bóbita és a méltán népszerű István, a királyból dalokat és táncokat is tanulhatnak majd a bátrabb jelentkezők. Mindez már vasárnap lesz, amikor a fesztivál szinte színházzá alakul. Este pedig a televízióból jól ismert Fölszállott a páva gálaelőadást tekinthetik meg a kilátogatók, amelyről tévéfelvétel is készül, és a Duna TV-n lesz majd látható. Ez a nap egy családi nap lesz, mindenki ingyenesen látogathatja. Bízunk benne, hogy sokan eljönnek és sokan lesznek részesei a nem mindennapi élménynek.

Végezetül: mért ajánlod bárkinek, hogy kilátogasson a rendezvényre?

A világ legfinomabb sörei, az utánozhatatlan magyar csülökpörkölt és fantasztikus programok… ez a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé!

Képek forrása: Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé Facebook oldala

Mia