A pünkösd misztériuma

Ötven nappal húsvét után üli meg a keresztény világ pünkösd ünnepét, és emlékezik meg a Szentlélek szétáradásáról, valamint az egyház születéséről. Miután negyven nappal húsvét után Krisztus fölment a mennybe, hogy elfoglalja helyét a trónuson atyja mellett, tanítványai rá pár napra összegyűltek. Az apostolok alig kezdtek el tanakodni a jövőt illetően, mikor hatalmas szélzúgás támadt, és lángnyelvek formájában megjelent a Szentlélek, amely eltöltötte őket, és megadta nekik a más nyelveken való szólás képességét. Ekkor váltak prófétákká, és indultak meg a Föld minden pontjára, hogy hirdessék az Úr igéjét.

Számos népszokás fűződik e naphoz szerte hazánkban, de most arról a nemzetösszetartó eseményről szeretnék bővebben szólni, amely ugyancsak a pünkösdi ünnepkörhöz kapcsolódik. Ez pedig nem más, mint a csíksomlyói búcsú. Minden népnek és minden vallásnak megvannak a maga zarándokhelyei. Nekünk ezek közül az egyik legkiemelkedőbb a Csíkszeredától alig pár kilométerre, a Kis-Somlyó és Nagy-Somlyó hegyek között, az úgynevezett nyeregben található kegytemplom, melyben a bábolnai Szűz Anya csodatévő szobra emelkedik a hívek fölé.

A napba öltözött Boldogasszonyként is emlegetett alkotás korát pontos feljegyzések hiányában csak saccolni lehet. Valamikor 1500 és 1530 között készíthették. A hársból készült szűz alakja egy földgömbön és egy holdsarlón áll. Utóbbin egy emberi arc vonásai is felismerhetőek. Jobbjában királynői jogart, míg bal karjában a gyermek Jézust tartja. Mindkettőjük fején aranykorona, Mária feje fölött pedig tizenkét csillagból álló glória is látható. A székely nép Mária-kultuszáról egyébként megoszlanak a vélemények. Számos szakértő úgy véli, hogy ez a fajta hódolat már a kereszténység felvétele előtti időkben jellemző volt hitvilágukra, de ilyen sajátos és mély formát az utóbbi évszázadokban nyert.
A szent hely érdekessége, hogy a török dúlás idején a Szent Antal-oltár és a Mária-szobor csodával határos módon megmenekült a lángoktól. A megannyi megmagyarázhatatlan gyógyulásról, amelyek a kegyszoborhoz kötődnek pedig hosszan lehetne mesélni.

babba mária

Bár a búcsújárás hagyománya inkább a katolikus hívekre jellemző, Csíksomlyó valamennyi keresztény magyar ember számára fogalom, így a szabadban megtartott istentiszteletek mára már szinte ökumenikus jellegűekké váltak. A rendszerváltás előtti évtizedekben a román hatóságok igyekeztek fellépni ellene, de az igazhitűek a tiltás ellenére is megtalálták a módját annak, hogy továbbörökítsék hagyományaikat. Miután a szomszédban is megfordult a csillagok járása, Csíksomlyó újra a világ magyarságának egyik jelentős találkozási pontjává vált. A búcsú az első világháborút lezáró, felemás megítélésű trianoni békeszerződés utáni évtizedekben is hasonló szerepet töltött be, és reménységet csempészett a jelenlévők szívébe.

2008 óta az utazási irodák buszai mellett az úgynevezett Székely Gyors szállítja ki a zarándokokat az esemény helyszínére. A gyorsvonatot, amelynek orrán magyar címer található minden állomáson és megállóhelyen megcsodálják, sőt sok helyen még nemzeti lobogókkal is várják.

Végezetül pedig érdemes szólni a Hármashalom-oltárról is, amely előtt a búcsú napján nem egyszer félmilliós tömeg képes összegyűlni. Az oltár megépítését a zarándokok számának megemelkedése tette szükségessé. A kegytemplom és annak környéke az évek alatt egyre kisebbnek bizonyult. Az oltár ötlete P. Bartók Alberttől származik, az építési terveket pedig a jellegzetes stílusáról  és formaelemeiről ismert Makovecz Imre készítette. Természetesen a megvalósításban helyi alkotók is közreműködtek. A kész építményt 1996. novemberében adták át ünnepélyes keretek között.

csiksomlyo

A fenti sorokból is kitűnik, hogy milyen közösségépítő és összetartó ereje van ennek a helynek Erdély szívében. Sokan úgy vélik, hogy a nyeregben és a kegytemplomban dolgozik egy olyan erő, amely közelebb viszi az embereket a Fényhez. Remélem, hogy ezt a különleges érzést hamarosan én is megtapasztalhatom, és e sorokkal kívánok mindenkinek áldott ünnepeket és jó feltöltődést!

Képek forrása: panoramio

Mia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s