Euróvízió: verseny vagy komédia

Az idei Euróvíziós Dalfesztivál a sorban már az ötvenkilencedik, de szinte az indulása óta megosztja a zenei szakembereket. Évről-évre színes produkciókkal igyekeznek a nevező országok előadói előrukkolni, de néha a tehetség a háttérbe szorul a körítés és az évszázados, orszégok között meglévő jó vagy éppen rossz kapcsolatok mögött.

Image

Természetesen ezzel nem arra kívánok kilyukkadni, hogy csapnivaló és giccses dalok csendülnek fel az elődöntők és a döntő során, de néha olybá’ tűnik, hogy a színfalak mögött az ítészek mindent előre lejátszanak, és szinte már hónapokkal előre sejthető, hogy melyek azok az országok, akiknek énekesei learatják az adott évben a babérokat.

Mert valljuk be, mi magyarok azért az utóbbi években kitettünk magunkért. Színvonalas előadásokkal meneteltünk a döntőig, aztán valahogy a kedvező előrejelzésekkel ellentétben a lista végén végeztünk. A negatív szériát tavaly a kissé különc, hipszter fiú, ByeAlex törte meg, aki fekete keretes szemüvegében és sapkájában anyanyelvünkön adta elő a “Kedvesem” című szerzeményét, a legjobb tízbe dúdolta magát.
A hétköznapokban kissé félénknek tűnő, de a színpadon valami hihetetlen profizmussal mozgó Kállay-Saunders András, aki pár éve a Megasztárban tűnt fel, “Running” című dalával mind idehaza, mind a dániai roadshown nagy sikereket aratott. A családon belüli erőszakról szóló sláger sokak szívébe belopta magát. De kérdés, hogy a félvér énekes művészi alázatossága, zenei kvalitása és a dal manapság népszerű, drum ‘n bass-es beütése és dinamizmusa mire lesz elég a szombati döntőben, ahol olyan kihívókkal kell szembenéznie mint a nagy port kavart osztrák szakállas “énekesnő”, a mostanság fókuszba került Ukrajna képviselője, aki iránt már az első elődöntő során megmutatkozott a közönség szolidaritása valamilyen szintig vagy a szó szerint mellbedobással támadó lengyel duó. Sőt a nagy esélyesnek tartott svéd énekesnőről és örmény előadót nem is említettük.

Egy szó, mint száz, hogyha most szombaton kicsit is a fülükre és a szívükre hallgatnak a koppenhága csarnokban bulizók és a tévé képernyője előtt ülők, és nem a sógor,koma, jóbarát berögződés mentén nyomkodják a telefonjukat, akkor jó eséllyel a mi Andrisunk még túlszárnyalhatja Alex tavalyi sikerét is. De a mindent eldöntő végső összecsapás még hátra van.
Szurkoljunk együtt a magyar indulónak most szombaton este kilenc órától!

Kép forrása: youtube.com

Mia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s