Kulturális kalandozások Munkácsy városában

Békéscsabán a Széchenyi utcába a tavasz első napsugarai nemcsak jókedvet csempésztek, hanem színes programokat is a Csabagyöngye Kulturális Központ és a vele szemben található Munkácsy Mihály Múzeum falai közé. Míg utóbbiban a festőóriás 170. születésnapján nyílt monumentális kiállítás tekinthető meg egyéb állandó tárlatokkal, addig a „Gyöngyben” javában zajlik a XII. Tavaszi Fesztivál.

Ahogy arról nemrégiben a Facebook oldalunkon is hírt adtunk március 7-én, péntek este Palya Bea Nő című lemezbemutató koncertjével elrajtolt a Tavaszi Fesztivál, amely a sorban már a tizenkettedik. A nívós programsorozat indulása óta méltóképp kívánja a vidék és a Viharsarok értékeit bemutatni a közönségnek változatos formában, és egy olyan kulturális „virágcsokrot” átnyújtani az érdeklődőknek, amelyben egyaránt fellelhető a zene, a tánc, a költészet vagy a képzőművészet. A fenti gondolat Závogyán Magdolnától, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatójától származik, aki méltató szavakkal illette a Csabagyöngye Kulturális Központot, amely a régióban előkelő helyet tölt be közösségi művelődés színterei között, és nem véletlenül nyerte el azt a minőségdíjat sem, amely a legmagasabb szakmai elismerésnek számít.
Herczeg Tamás fesztiváligazgató, az intézmény igazgatóhelyettese több helyen is elmondta, hogy tavaly az átépítést követően megnyílt Csabagyöngyében több mint 5000-en voltak kíváncsiak a fesztivál programjaira. A szervezők remélik, hogy az idei évben is hasonló érdeklődés övezi majd az eseményeket.

Image

Március végéig változatos programok színesítik majd a ház életét. Március 11-én, kedden adott koncertet a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar Tóth Péterrel kiegészülve, a nemzeti ünnepen pedig a Szkítia zenekar lép a színpadra. A Jókai Színház színpadán a közönség pedig megtekintheti a Chioggiai csetepetét vagy a tavalyi esztendőben nagy sikerrel játszott István, a királyt is március 26-án és 27-én. A Napsugár Bábszínház pedig kicsiket és nagyokat is egyaránt megörvendeztet a Pocakmesével. A Versünnep elődöntője is lezajlott és a Weöres-emlékév alkalmából színre vitt Bóbita-fantáziák is kellemes kikapcsolódást jelenthet. Utóbbi darabban, melyet Tarsoly Krisztina jegyez, a tánc és a zene találkozik egy mesevilágban a költészettel.

A Munkácsy-emlékév pedig ahogy egyre jobbra fordul az idő, a természettel együtt bontakozik ki. Március 13-án, csütörtökön veszi kezdetét a Munkácsy-estek 18 órától “Női típusok, női szerepek Munkácsy festményein” címmel. Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze tart előadást a Munkácsy Mihály Múzeum Múzsák Termében a Békéscsabához ezer szálon kötődő művész alkotásain megjelenő nőalakokról és a hozzájuk fűződő történetekről is fellebben a fátyol. A program belépős, amely a Munkácsy 170 című kiállítás megtekintését is magában foglalja.

Image

Tavaszi programajánlónk azonban ezzel még nem ért a végére. A fesztivál végéig minden héten érkezünk az újdonságokkal, aktualitásokkal és érdekességekkel! Aki csak teheti, látogasson el hozzánk Békéscsabára, alaposan felpezsdítheti a mindennapjait!

Képek forrása: Csabagyöngye Kulturális Központ és a Munácsy Mihály Múzeum Facebook oldala

Mia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s