Munkácsy a kapuk előtt!

Ahogy többen is fogalmaztak, február 20-án, csütörtökön az évszázad kiállítása nyílik a több mint egy évszázados múltra visszatekintő Munkácsy Mihály Múzeumban. A Békéscsabához több szálon is kötődő festőóriás 170. születésnapján elrajtol hivatalosan is a Munkácsy-év a békési megyeszékhelyen. 

munkacsy

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a világhírű festőművész életének egy fontos állomásán, Békéscsabán február 20-ától nemcsak a róla elnevezett múzeum és emlékház idézi majd meg Munkácsy Mihály szellemét. A város vezetése összefogva több kulturális intézménnyel és szervezettel a következő hónapokban mintegy 45-50 színes és tartalmas programot kínál majd a csabaiaknak és az idelátogatóknak. A cél, hogy a  festő munkásságát és alakját minél szélesebb kör megismerje, és a gasztronómiai remekekhez hasonlóan “csabaikummá” váljék. A szervezők igyekeztek olyan interaktív elemeket is beépíteni a kínálatukba, amely a fiatalabb korosztályt is megszólítja, és számukra is csábítóvá teszi a múzeumba való ellátogatást. Hogy utóbbi várakozás még sikeresebben megvalósuljon a nebulók ingyen tekinthetik majd meg a nem mindennapi tárlatot.

 szalon

A 170 éves évforduló alkalmából mintegy 170 műtárgy került a napokban a végleges helyére. A méltán híres Pákh-gyűjtemény grandiózus darabjai mellett további 20 kép érkezik az ország több múzeumából. Így a Szépművészeti Múzeumból, a Magyar Nemzeti Galériából vagy a debreceni Déri Múzeumból. A Múzsák terme így ismét megtelik élettel, de Munkácsy kedvéért még honfoglaló őseink is elköltöztek egy időre, hogy helyet adjanak a művész újragondolt, a közgyűjtemény falai közé varázsolt párizsi otthonának.

Végül pedig jöjjön egy kis ízelítő a kísérőprogramok sorából. A következő hetekben, hónapokban tudományos konferenciát valósítanak meg Békéscsabán, rajzversenyt hirdetnek kicsiknek és nagyoknak a témában, de korabeli divatbemutató, balett és musical előadás, sőt torta és bor is várja mindazokat, akik kulturális pezsgésre vágynak a jó idő beköszöntével. Sőt a lassan egy éve átadott új főteret is megérinti majd a mester keze. Hogy hogyan? Arról mi is folyamatosan beszámolunk!

Képek forrása: Munkácsy Mihály Múzeum oldala

Mia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s